Deel dit artikel
-

Neelie Kroes: ultrasnel internet voor heel Europa

Eurocommissaris Neelie Kroes kwam gisteren naar haar thuishaven Rotterdam om haar plannen voor de komende vijf jaar te ontvouwen. Twee belangrijke onderdelen: breedbandig internet voor een half miljard Europeanen, oplopend tot gemiddeld 100 Mbps, en een Digitale Interne Markt.

Tijdens haar eerste tv-optreden in De Wereld Draait Door, zocht ze nog naar de juiste voorbeelden om het belang van haar nieuwe positie duidelijk te maken. Wat voor digitale zaken gaat ze eigenlijk regelen? Gisteren, een maand later, was ze duidelijk over haar ambities.

Kroes is inmiddels haar eigen blog gestart, waarop nu drie blog posts staan, over het stimuleren van e-health (“Our finances demand it. Our citizens expect it. The technology is ripe.”), meer deelname van vrouwen in de ICT sector ("We must invest in women, and this investment must be driven by the industry itself"), en het hele beleid rond de infrastructuur, van breedband tot specifieke vragen rond het radiospectrum "The key question is: are our rules appropriate for the digital age?").

Maar afgezien van die kruimels was het tot vandaag raden welke dossiers zij nu werkelijk belangrijk acht.

Het Nederlandse ICTDelta event in Rotterdam vandaag, had de primeur. Kroes presenteerde in haar eerste publieke optreden sinds haar aanstelling de eerste blik op haar plannen voor de komende jaren, haar Digitale Agenda. ‘’U hoef ik niet uit te leggen dat dit de allerbelangrijkste portefeuille is van de commissie.’’  

Interoperabiliteit en standaarden, breedband netwerken, Europees octrooi, single market voor ICT, sterker onderzoek? Wat is belangrijker? “Allemaal”, riep het ICTDelta publiek toen het gevraagd werd om te stemmen. Eenmaal tot een keuze gedwongen koos dit publiek van ICT-professionals en -onderzoekers voor interoperabiliteit en standaarden.

Kroes zet met de Commissie in op economische groei, en dan vooral het belang van jonge nieuwe innovatieve bedrijven. “Het hogere doel van de Digitale Agenda is het bevorderen van economische groei. Om u een idee te geven van het belang van ICT: de investeringen in ICT zijn verantwoordelijk voor wel 30 procent van de productiviteitsstijging in Europa. Dat potentieel mogen we niet lagen liggen”.  Daarnaast noemt ze het belang van ICT voor de gezondheidszorg en voor zuinig energiegebruik. ‘Dit heeft te maken met alle sectoren’’.

Maar wat gaat ze dus echt doen? Ultrasnel internet bleek een van de hoofdthema’s te zijn. De Europese Commissie streeft ernaar dat in 2013 iedereen toegang heeft tot breedband. In 2020 moet iedereen toegang hebben tot highspeed internet van wel 30 Mbps, en moet 50 procent van de huishoudens zich kunnen aansluiten op het supersnel internet van wel 100 Mbps. Kroes geeft – niet onverwacht – de voorkeur aan marktwerking, maar erkent dat dit soms niet voldoende is, en gaf aan dat onder strikte voorwaarden ook overheden in breedband netwerken zouden kunnen investeren.

“Laat me over één ding duidelijk zijn: de bouw en het onderhoud van de nieuwe generatie breedbandnetwerken vereist aanzienlijke financiële middelen. In eerste instantie ben ik er groot voorstander van dat de markt deze financiële middelen verschaft. En dat de marktcondities gegeven de toegangsregels zodanig zijn dat de investeerders een redelijke vergoeding voor hun investeringen kunnen krijgen. Maar ik erken, dat de markt deze middelen niet in alle gevallen zal kunnen en willen opbrengen. Dan acht ik publieke financiering onontbeerlijk. Maar die publieke financiering moet natuurlijk wel binnen de kaders van de Staatssteunregels plaatsvinden. Zoals die vorig jaar zijn vastgesteld.”

Een andere punt dat Kroes benoemde: een Digitale interne Markt. “De interne markt is er en is een kroonjuweel van Europa”. Het gaat hierbij vooral om het oplossen van problemen rond copyright en consumentenrechten tussen de Europese landen. Meer investeren in ICT-onderzoek en ontwikkeling.

“Onderinvestering in R&D is niet alleen een probleem voor de ICT-sector. Dat is een probleem voor de hele Europese economie. Baanbrekende technologie krijgen we niet vanzelf. Daar is inspanning, creativiteit, doorzettingsvermogen en geld voor nodig.”’ Kroes zegt dat afgesproken is dat minstens 3 procent van het budget in onderzoek gestoken zal gaan worden. De EU investeert overigens jaarlijks bijna 2 miljard euro in ICT-research. Kroes belooft dan ook niet meer geld, maar meer ‘regie’. ’Mijn ambitie voor de komende jaren is om de effectiviteit en de efficiëntie van deze investeringen te vergroten. Meer focus, meer samenwerking, groter aandeel van kleine en middelgrote ondernemingen, minder bureaucratie”.

Verder klonk de ervaring van Kroes op het gebied van monopolistisch gedrag in de sector door – ze pakte onder andere Microsoft hard aan. In haar uitspraken over open systemen: “We moeten er voor blijven waken dat de apparaten, applicaties en systemen met elkaar kunnen blijven communiceren. De openheid van internet is altijd de kracht geweest. We zullen dus veel aandacht geven aan interoperabiliteit en open platforms en standaarden".

Niet alleen op het dossier breedband internet, ook op het gebied van de deelname van vrouwen wijkt Kroes af van haar liberale standpunten. Zo is ze ook voor quota om meer vrouwen op goede posities te krijgen.

Maar op alle andere terreinen maakte ze duidelijk dat ze vooral aan Europees ondernemerschap hecht. De drie bedrijven die door het publiek werden uitverkoren als meest interessante starters, Meetingspot, CrimsonBase en Mijn naam is Haas, werden door haar uitgenodigd om in Brussel een broodje te komen eten. "Dan kunnen jullie vertellen waar je tegen oploopt, bij het ondernemen".

 

 

Foto’s: ICTregie (c)

Deel dit bericht

5 Reacties

Rob de Haan

Beste ondernemers, managers, binnenkort gaan wij namens Meetingspot op bezoek bij Neelie Kroes in Brussel.Graag wil ze van ons weten welke pijnpunten we tegen komen bij het ondernemerschap en/of bij het ondernemend zijn. Wij zien dit ook als uitgelezen kans voor ullie om aan te geven wat jullie op je hart hebben. Laat het ons weten, dan nemen wij het mee naar Neelie.  Als er een iemand daadkracht en invloed heeft is het Neelie Kroes. Kortom grijp die kans: plaats je opmerkingen, tips, pijnpunten hieronder en wij zorgen ervoor dat het bij haar terecht komt.  We doen jullie daarna uiteraard verslag van het besprokene en haar reactie en eventuele actiename op jullie punten Met groet, Rob de Haan

Calvin

Beste Rob, Bedankt voor je oproep. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk, betreft het vragen/opmerkingen voor de digitale zaken (gerelateerd aan haar nieuwe functie) of vragen/opmerkingen over ondernemen in het algemeen? 

Piet

Komisch dat Neelie Kroes snel breedband stimuleert. Ze steunt namelijk ook het downloadverbod. Staat een beetje haaks op elkaar. Waarvoor heb je een breedbandverbinding nodig als er een downloadverbod is en er geen goede alternatieven beschikbaar zijn?

Rob

Calvin, het betreft ondernemen in het algemeen en ICT in het bijzonder. Het mag dus beiden. Binnen dit umfeld kan me echter voorstellen dat de vragen/opmerkingen wat meer gespitst kunnen/zullen zijn op ICT/New Media.

Peter Kentie

Een goede case is iNEM4U project waar real-time experiences gedeeld worden door diverse high-speed en medium-speed netwerken aan elkaar te koppelen. Live meekijken met de reacties van je vrienden in het Philips Stadion bijvoorbeeld! Zie de reactie van Neelie Kroes op het project waar Logica samen met 10 technologie-partners en PSV Eindhoven aan gewerkt hebben:  http://www.logica.nl/we-are-logica/media-centre/videos/inem4u—neelie-kroes/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond