Deel dit artikel
-

Neem een tabletje van Steve en spaar een paar bomen

[Column] Hebben we net de iPhone en soortgelijken massaal geadopteerd als apparaat voor internettoegang, komt er alweer een nieuwe golf devices aan: de tablet. Net als bij de mobiele telefoons zijn ook deze ‘platte’ PC’s toe aan een nieuwe generatie: sneller, gebruikersvriendelijker, dunner, touch screen, internettoegang, omvang van ongeveer een A4’tje en verrassend innovatief.

Steve Ballmer van Microsoft toonde begin dit jaar op de Consumer Electronics Show in Las Vegas al een exemplaar van HP. Maar zelfs de aankondiging van de aankondiging van een Apple-tablet door Steve Jobs trok meer aandacht. Het bedrijf heeft immers een reputatie hoog te houden qua innovatie en gebruiksvriendelijkheid. Hiermee opende het al eerder nieuwe toepassingsgebieden en daarmee nieuwe markten. De marketingmachine doet de rest, wat de adoptiesnelheid van het apparaat verder verhoogt. L’histoire, se répète.

Innovatie kan ervoor zorgen dat een tablet meer wordt dan een platte PC, zoals een iPhone meer is dan een telefoon met internettoegang. Het kan een doorbraak betekenen voor nieuwe toepassingen. Het kan dienen als handige beeldtelefoon of als platform voor digitale tijdschriften. Op internet circuleren al filmpjes over hoe Time Inc. denkt dat tijdschriften er in de toekomst uit zullen zien: digitaal, integreerbaar met andere toepassingen, te lezen vanaf een tablet en met content geordend en aangestuurd zoals de gebruiker dat wenst. Een soort computertijdschrift met interactie, gepersonaliseerde content, foto, video en meer beleving. Weinig reden voor de bezitters van een tablet om dan nog een papieren tijdschrift te kopen. En weinig reden om een tijdschrift slechts wekelijks te verversen. Scheelt trouwens ook weer een paar bomen.

Voor elke site-owner en uitgever wordt het nu van belang goed te bepalen wat dit voor de online strategie zou kunnen betekenen. Gaat de doelgroep internet hierdoor anders gebruiken? Is de gebruiksomgeving anders en daarmee ook het toepassingsgebied? Zijn er zaken vergelijkbaar met iPhone-apps waarmee je geld kunt verdienen? Moet de layout en interactie van mijn site worden aangepast? Wordt de verkoop van boeken en tijdschriften deels door andere elektronische kanalen overgenomen?

Voorlopig is de belangrijkste vraag: "hoe krijg ik zo snel mogelijk zo’n vet cool Apple-ding?". Haal de slaapzak maar van zolder om op tijd voor de ouderwetse winkel te liggen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Gosse AdB

Zeer binnenkort komen diverse alternatieven voor de Apple iPad op de markt die wel open zijn. "Jail breaken" is dan niet nodig en je kunt er mee doen wat je zelf wenst. De specs zullen zeker beter zijn, maar of het design ook beter is, vraag ik me af omdat Apple dit wel bijzonder goed in de vingers heeft. Laat de slaapzak dus maar lekker op zolder liggen…

boomknuf

En hoeveel bomen, steenkool of andere grondstoffen die CO2-uitstoot veroorzaken kost het om zo'n tablet draaiende te houden. Het apparaat zal ongetwijfeld veel stroom verbruiken. Lezen via een elektrisch apparaat is niet per definitie milieuvriendelijker dan het aanschaffen van een papieren magazine…

Gosse AdB

@Boomknuf:Voor boeken die vaak herlezen worden door meerdere generaties, zoals de klassieke literatuur in de vorm van romans en naslagwerken die nog niet gedigitaliseerd zijn, kan ik met je opmerking meekomen. Voor magazines, kranten en ander "vluchtig" drukwerk echter totaal niet.  Zodra iemand eenmaal een "tablet" heeft aangeschaft, is het energieverbruik vergelijkbaar met een klein bureau-lampje dat een paar uur per dag aan staat. Het kappen van bomen om daar papier van te maken, het drukken van het vluchtige magazine, de distributie daarvan per fiets of brommer ?n het afvoeren van al dat papier staat daar tot in geen relatie toe. En natuurlijk kost het produceren van een "tablet" ook veel energie. Maar gezien de life-cycle van drie ? vier jaar voor een dergelijk apparaat, en vaak langer, lijkt me dat in geen relatie staan tot de zeven kilo papier die we per week ontvangen en na al dan niet lezen de papierbak in gooien (als dat al gedaan wordt)… 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond