Deel dit artikel
-

Nest breidt uit naar Europa

Nest, de Amerikaanse maker van slimme internetthermostaten, breidt uit naar Europa. Philips overwoog bij de lancering van het bedrijf erin te investeren, maar de starters hielden dat toch af.

Tony Fadell ontwierp voor Apple de iPhone en richt zich sinds 2010 met Nest Labs (review) nu op de energiemarkt. Meer in het bijzonder op huishoudens die milieubewust en in stijl met hun energieconsumptie willen omgaan.

Zojuist sprak Fadell op het congres LeWeb in Parijs over het begin van zijn bedrijf en hoe hij dat nu internationaal opschaalt. Dat verhaal kent een aardig Nederlands tintje.

Bij het begin van Nest sprak het bedrijf met verscheidene partijen over starterskapitaal. Een van hen was de Nederlandse elektronicagigant Philips, een andere van zijn voormalig werkgevers. Dat wilde participeren, maar de beginnende ondernemers zagen uiteindelijk af van een Nederlandse kapitaalinjectie.

Fadell was namelijk bij Apple gewend om te werken met de mentaliteit en hulpmiddelen van een startup. Die ervaring had hem namelijk geleerd dat 99 procent van de ideeën uiteindelijk ook op de markt komen. Hij vreesde dat de corporate cultuur van Philips uiteindelijk remmend en niet bevorderlijk zou werken.

Gisteren kondigde Fadell aan dat hij vijfhonderd retailshops opent in Canada. Nest is nu bezig een vergelijkbaar netwerk van installateurs in Europa op te tuigen. Die partijen moeten helpen bij de uitrol van Versie 2 van de slimme thermostaat.

Nest werkt hard aan productverbetering in samenwerking met de gebruikers. Door middel van consumer feedback en data-analyse wordt het product voortdurend geoptimaliseerd. Zoals de auto-away functie die ervoor zorgt dat de thermostaat automatisch de temperatuur in je huis verlaagt wanneer je de deur uit gaat.

*) berichtgeving is tot stand gekomen met Anneli Rispens van Krem

Foto: LeWeb (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond