Deel dit artikel
-

“Net als met Ilse”

Voor Merien ten Houten heeft het bestieren van een business vanaf de keukentafel geen geheimen meer. Samen met twee partners stond hij in 1996 aan de wieg van zoekmachine Ilse. Maar nieuwe kansen moeten onderzocht worden om in de markt te blijven. Hij probeert het nu met het nieuwe betalingsysteem Secoin.

Waar is het idee voor Secoin op gebaseerd?

Ten Houten: "Redelijk simpel: van banners alleen (bij Ilse) kun je tegenwoordig niet leven. We hebben zitten brainstormen vanuit de gedachte: welke dienst kunnen we ontwikkelen met als perspectief de consumenten-kant? Toen was het idee voor een goed betalingssysteem snel geboren.

Op basis van een onderzoek van Multiscope hebben we vastgesteld dat er vooral behoefte is aan een systeem voor mini-betalingen. Om bijvoorbeeld pay-per-view mogelijk te maken. Of mensen te laten betalen voor muziek en software die ze willen downloaden. Ook kranten die hun archieven beschikbaar willen stellen hebben behoefte aan een dergelijke infrastructuur."

Hoe werkt Secoin?

"De consument neemt bij ons een abonnement en stort vooruit geld voor een tegoed. Daarna kan hij of zij betalingen verrichten. Vergelijk het met een chipknip die je moet opladen en waarmee je, net als bij onze opzet, alleen aan bedrijven kunt betalen. Daarmee onderscheidt het zich ook van een systeem als PayPal waar het voornamelijk gaat om person-to-person betalingen. Overigens hoeft de consument niets te installeren, met elke moderne browser kan je Secoin gebruiken. De winkelier heeft een software-plugin nodig."

Wat viel mee en wat viel tegen tijdens de ontwikkeling?

"Moeizaam zijn alle juridische aspecten van deze service. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met zeer complexe bankwetgeving. Ook de ontwikkeling van de software viel – natuurlijk weer – tegen. Gelukkig is het enthousiasme bij iedereen groot, dus dat houd je op de been."

Hoe zit het met de financiering?

"We financieren de hele onderneming met eigen geld. Zonder geld van derden dus, dat houdt het overzichtelijk. Het gaat om zo'n honderdduizend euro die door mij en twee andere aandeelhouders is ingebracht. Naast geld gaat er tijd in zitten. Veel tijd."

Wat zijn de kansen voor Secoin?

"De verwachtingen zijn positief. De markt is absoluut toe aan onze oplossing. We hebben een sterke propositie – lagere kosten dan de concurrentie (First Gate met PCM, MoxMo, Way2Pay, Mobile2Pay, DigiPay). En heel belangrijk: goede contacten."

Waar zijn jullie over een jaar?

"We zijn net van start gegaan. Over een jaar hopen we een redelijk aantal afnemers te hebben, maar we hebben niet de pretentie dat we tegen die tijd de concurrentie hebben uitgeschakeld. We geloven veel meer in het naast elkaar bestaan van diverse betaalmethoden. Net als bij de benzinepomp: de consument mag zelf kiezen."

Is de timing wel okay?

"Zeker. Drie jaar geleden zouden we te vroeg geweest zijn. De consument is er klaar voor. Kijk, pubers willen nog wel een uurtje extra surfen om iets gratis te krijgen, maar mensen die een drukke baan hebben zijn best bereid te betalen. Onze grootste zorg is niet de behoefte aan de consumenten-kant als wel het vinden van goede partijen."

Werkt iemand die naam maakte met Ilse nog steeds vanachter de keukentafel?

"Sure. Wel zo praktisch. De vennoten die in Amsterdam en Eindhoven zitten, werken eveneens van thuis uit. Bellen, mailen en elkaar af en toe zien is voldoende. Ja, het voelt fantastisch om op ogenschijnlijk eenvoudige wijze, zo veel voor elkaar te krijgen. Net als met Ilse zes jaar geleden."

Deel dit bericht

13 Reacties

Donders

Wat een gezellige keuken heeft die Merien! Echt een lekkerbek, een bak- en braadbeest, dat zie je meteen. Het smaakt naar meer, veel meer van die keukentafel-ondernemers.

Neeltje

Dat lijkt mij niet makkelijk. Weer geld storten op een aparte rekening en winkeliers moeten ook nog een aparte installatie regelen?Heb net Way2Pay genomen. Gratis en werkt perfect. Direct aan elke bank gekoppeld waardoor je altijd direct over geld kan beschikken. Dus ik heb geen onnodig geld in systemen hangen. Bovendien kan je van 0,01 Euro tot 5.000 Euro betalen! Werkt echt cool!Laten al die partijen maar samenwerken met de juiste inplaats van versnippering van illegale niet door de DNB goedgekeurde hobbyclubs! Daar zou de consumentenbond eens werk van maken. Een audit. Geldzaken zijn niet voor niets bankzaken!

Jeroen.com

Heey Merien, leuk te zien dat je weer terug de publiciteit in duikt. Emerce is een omgeving waar ilse over het algemeen flink aan de tand gevoeld wordt, dus ik vind het gedurfd dat je hier in bent gaan staan. Ik had je secoin activiteiten al 'gespot' via http://www.merien.nl en ben benieuwd naar de uitkomsten. Het echte online banking geweld moet nog los gaan barsten in Nederland, en vanuit de zolderkamer, pardon keukentafel, vind ik gedurfd gezien de concurrentie in dure kantoren en met minstens 20 man personeel. Veel succes!

A.Treur Jr.

Kansloze onderneming. Jammer van die geinvesteerde miljoen euro's. Hier zit toch helemaal niemand op te wachten?

Maarten Roelofs

Leuk! Dank voor jullie reacties op dit artikel. Goed om te zien dat het persbericht goed gelezen wordt. Toch enige zaken rechtzetten, niet om mijn onderneming te verdedigen, maar zin van onzin te scheiden. 'zonde van de geinvesteerde miljoenen euro's' Mis: Het artikel gaat over ondernemen aan de keuken tafel. Merien zegt ook in het artikel dat er ongeveer 100.000 euro is geinvesteerd. De operationele kosten van secoin zijn enkele duizenden euro's per maand. Heel weinig dus. Meer is niet verantwoord in een markt die nog langzaam moet groeien. '[knip] inplaats van versnippering van illegale niet door de DNB goedgekeurde hobbyclubs' Neeltje.. Post nou onder eigen naam. Mocht je een alias van een collega in de markt zijn, dan kraam je echt onzin uit. Je _hoeft_ niet goedgekeurd te zijn door DNB. DNB heeft hier duidelijke richtlijnen over uitgevaardigd. Begin eens bij http://www.11a2.nl hey.. en leuk nieuws: Merien krijgt een nieuwe keuken! Wordt echt gezellig. Mail me voor interessante discussies en ideeen. Svp niet anoniem.. Maarten Roelofsmaarten@secoin.nl

Nils Kievid

Ik denk dat Merien hier een beetje zijn hand overspeelt. Er is al teveel concurrentie op dit gebied maar nog veel belangrijker is dat er weinig tot geen ondernemers zijn die op Internet producten verkopen tegen "kleine" prijzen. Hij maakt een product waar weinig tot geen vraag voor is vanuit de business kant. Iedereen heeft geleerd van de bel dus giga investeringen in nieuwe technieken zullen nog wel even op zich laten wachten. ik vrees dus ook dat die paar ton zich nooit zal uitbetalen…

Koos Koets

Aan Treur: Nee, jij betaal zeker liever via SMS'jes waarbij 60 procent blijft hangen bij de Payment dienst?

A.Treur Jr.

Aan alllen. Ook 100.000 is weggegooid geld. Waarom? Omdat de nederlandse banken ism interpay en de telco's van deze wereld bezig zijn op korte termijn een betaalplatform te introduceren. Real time banking met je mobiel. Who needs a wallet? En een chipknip? 13 miljoen telefoontjes en een kleine 7 miljoen gebruikers absoluut niet (meer).

Anders Floor

Micro Payment met je mobiel? Een SMS'je kost al 30-100 cent. Da's hooguit mini-payment, geen micro-payment. Als je per dag 20 artikelen wilt lezen, ben je aan bijkomende telco-onkosten een vermogen kwijt, of het nou via SMS gaat of niet. Dan geef ik micro-paymentsystemen via internet toch heel wat meer kans.

A.Treur Jr.

Beste heer Floor, het is niet en/of maar en/en. Digitale transacties die slechts een andere mobiele distributievorm toegevoegd krijgen. En natuurlijk niet te vergelijken zijn met sms'jes. Wij hebben het over dataverkeer.

icarusadvies@planet.nl

Leuk artikel! Ik heb het met veel plezier gelezen.

Johan

Graag even een nieuwe discussie op poten zetten ;) De veel besproken micro payments vergeten misschien iets essentieel; namelijk de niet-rationele consument. De huidige sytemen (way2pay, paypal, e-gold, &c.) werken voor producten die door een klant goed zijn te waarderen, zoals de transactiekosten bij eBay. Maar wat als dat moeilijker is, laat we zeggen bij digitale producten zoals muziek, nieuwsartikelen, weerberichten &c., korter gezegd: content. Wat is mij een artikel uit de NY Times waard, als ik via een Google er naar toe wordt geleid? Ok, NYT geldt als een authoriteit, maar misschien kan ik ook wel zonder dat artikel á $ 1,50. Nu ga ik twijfelen en besluit ik het maar te vergeten en nog even door te zoeken naar andere bronnen, ofwel mijn mentale kosten zijn groter dan het (gedachte) nut dat ik ontleen aan een artikel. Daarom geef ik liever de voorkeur aan een abonnementsvorm waarin de content (in de loop van de tijd) gebundeld wordt aangeboden, dan voor elk artikel apart te moeten nadenken wat het waard is en daarna los te betalen. Uit een onderzoek van Multiscope en Merien lijken Nederlanders juist de voorkeur te geven aan micro betalingen, maar wat zal de praktijk zijn?

oscar mercan

Iets wat niet tastbaar is zoals virtuele diensten daar heeft 'de consument' (nog) moeite mee.Ten eerste omdat deze niet het gevoel heeft iets te ruilen en ten tweede omdat de handelingen nog ver weg zijn van het voorstellingsvermogen van de consument. En we moeten niet vergeten dat er nog altijd een groot deel vind dat het niet veilig is en dat alles via het internet free moet zijn…Dat zijn de werkelijke problemen mijne heren en dames Ik ben trouwens nog op zoek naar partners voor het opzetten van een wireless it bedrijf (iets ambiteuzer dan aan een keukentafel alhoewel ik Ilse respecteer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond