Netto mediabestedingen online advertising in de lift

De netto mediabestedingen aan online display advertising in het tweede kwartaal van dit jaar kenden een stijging van 15,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007.
De netto mediabestedingen die IAB Nederland in kaart bracht met Nielsen Media Research kwamen uit op een bedrag van 41,8 miljoen euro. Deze omzet is gerealiseerd bij duizenden Nederlandse websites, de grootste online dagbladen, webgidsen en zoekmachines van 20 internetexploitanten.
Deelnemende exploitanten aan de registratie zijn: RTL Nederland, Adformatie, Funda, WebAds, MSN, Netdirect, Tradedoubler, RealGames, Daisycon, Sanoma Mens Magazine’s (via Ilse Media), Veronica (via Adlink), Lycos (via Adlink), Ilse Media, IDG, Wegener Multimedia, Adlink, Testnet, WebRegio, Telegraaf en PCM Uitgevers. Search is in de registratie niet meegenomen.
Goede indicatie marktontwikkeling
Google en Yahoo geven geen cijfers vrij. De tekstadvertenties bij Google Advertising zijn dan ook niet meegenomen. Yahoo is dan misschien geen hele grote speler in Nederland, Google daarentegen is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de online advertising. Dit is volgens Marco Derksen, voorzitter IAB Nederland, geen probleem: "Het is een goede indicatie hoe de markt zich ontwikkeld. Het geeft een daling of een stijging weer. Je moet kunnen kijken naar de trend en in dit geval niet naar de absolute waarde."
Derksen wijst erop dat de markt van online advertising in de lift zit: "En flink ook in vergelijking met de advertentiebestedingen bij televisie, radio en kranten." Volgens de voorzitter van IAB Nederland is er nog een flinke achterstand weg te werken. "Online advertising is een effectieve methode om te adverteren. Dat wordt steeds meer opgemerkt, ook door de adverteerders. Grote partijen als bijvoorbeeld Unilever stellen steeds meer budget beschikbaar voor online advertising."
Verbeterde registratiemethodiek
IAB Nederland is wel van plan om tot een verbeterde registratiemethodiek te komen. Het liefst nog dit jaar. Derksen: "Na een eerste inventarisatieronde zijn we nu bezig om exacte definities op te stellen van de nieuwe indeling in afrekenmodellen, kanalen en uitingsvormen." De huidige registratiemethode is jaren geleden bedacht. Het pakket aan advertentiemogelijkheden is in de loop van de jaren natuurlijk veranderd. Derksen noemt de mogelijkheid voor online videoadvertenties die er is bijgekomen.
Maar de registratiemethode moet ook op weekbasis beschikbaar komen als het aan Derksen ligt. Nu gebeurt het nog op maandbasis. Derksen: "En een uitbreiding van het aantal exploitanten om tot een realistischer weergave van de markt te komen."
Stijging en daling
In het tweede kwartaal dit jaar stegen de marktaandelen van de sectoren Financiële Dienstverlening en Personeel en Lokaal volume beide met 3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007. Financiële Dienstverlening kende dit kwartaal een marktaandeel van 14 procent en is daarmee koploper. De sector Telecom en ICT daalde dit kwartaal met 3 procent in het marktaandeel naar 11 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2007.
De bestedingen uit de sectoren Telecom en ICT (-7 procent) en Media (-2 procent) vertoonden beide een daling in vergelijking met 2007. De bestedingen vanuit de sectoren Personeel en Lokaal volume (71 procent), Financiële Dienstverlening (+37 procent) en Retail (+26 procent), namen het meeste toe.
Het bedrag voor online advertising lag in 2007 nog op 12 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar was er op dit gebied een groei van 8 procent.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Science
Toch even nieuwsgierig, waar komt het getal 15,7% vandaan? Volgens het IAB is dit de groei ten opzichte van Q2 2007. De bestedingen in dat kwartaal waren 37,9 miljoen (staat op http://www.iab.nl/data/documenten/bestedingen/pb070823.pdf ) terwijl de bestedingen in Q2 2008 41,8 miljoen bedragen. Het verschil tussen beide jaren is 3,9 miljoen, by far geen 15,7%. Iemand een idee waarom dit cijfer in de wereld is gebracht?
Peter W
@Science verwarrend inderdaad, maar die 37,9 miljoen is nadien verlaagd omdat een van de exploitanten niet meer aanlevert. de omzetten van die exploitant zijn met terugwerkende kracht uit de historische data gehaald.