Newconomy: Aardig resultaat, maar cijfers zeggen weinig

De halfjaarcijfers van Newconomy mogen dan een aardig resultaat tonen, conclusies mogen er niet worden verbonden. Ook beleggers reageerden lauw, en de koers zakte iets terug. Analisten zijn in principe tevreden met de resultaten, maar waarschuwen ook; Internationale expansie is gewenst en waarom is er een 100%-belang in Macropolis genomen?
Corné van Zeijl, analist bij Zurich : "De cijfers zijn op zich niet spannend, maar volgens mij zijn ze wel goed bezig. Ik heb kritiek gehoord dat ze geen beleggingsmaatschappij meer zijn, maar een investeerder omdat ze 100%-belangen nemen, maar dat vind ik onzin. Het gaat er immers om dat je geld verdient."
"Dat ze slechts winst boeken via de herwaarderingen, tja. Ik denk niet dat je kan verwachten dat ze nu al winst maken. Er zitten zoveel jonge ondernemingen in het netwerk. Zelf stellen ze nu het eigen vermogen per aandeel op 3,44 euro. Dat is een flinke stijging, maar lang niet zo hoog als de huidige koers. Dat tientje extra betaal je voor het goede management, zullen we maar zeggen."
De aankoop van Wish noemt Van Zeijl een slimme zet. "Ze betalen minder dan een tiende dan wat bijvoorbeeld een Worldonline-abonnee kost. Als ze Wish, toch niet de beste provider, naar de beurs brengen, krijgen ze wel een veelvoud voor terug. De koop van Macropolis snap ik niet helemaal; in e-tail is immers nog geen droog brood te verdienen. Maar de cijfers zijn prima; beleggers verwachten eigenlijk nog geen reële winst."
Ruud Smeets, de commercieel directeur van Newconomy, legt uit waarom er voor Macropolis gekozen is. "Je moet verstand van webvertising hebben om de waarde van Macropolis te kennen. De site is telkens uitverkocht, wat betekent dat adverteerders de juiste doelgroepen daar zien. Bovendien draait het bedrijf op veel platformen, zoals wap, wat weer veel consumentendata oplevert. Dat is weer interessant voor ons."
Ook Victor Bareno, technologie-analist bij SNS Securities , ziet de cijfers niet als belangrijke graadmeter. "Dit is eigenlijk het saldo van de herwaarderingen, en dat geeft geen goede indruk van de strategie. Het belangrijkst voor Newconomy is nu uitbreiding van het netwerk, en eventuele winst die gehaald wordt uit exits."
"Ze hebben zeker een aantal interessante bedrijven in hun portfolio, maar ze zijn teveel gericht op Nederland. Ze zullen meer over de grens moeten kijken. Ze hebben nu ook aangegeven om in Engeland hun gezicht te tonen, maar in Europa zijn ze nog geen speler van formaat."
De cijfers mogen dan weinig over de strategie zeggen, over de meerderheidsbelangen is Smeets duidelijk: "Zij moeten in 2002 of 2003 zelf hun broek op kunnen houden."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Martijn Hoogeveen
Ik ben misschien wat klassiek, maar ik vind het laten zien van boekwinsten door herwaarderingen erg gekunsteld. Nu Newconomy 100%-aandelen heeft, zijn ze meer een operationeel bedrijf geworden. Dan is een conservatiever beleid mbt. boekwinsten op zijn plaats: neem een boekwinst pas op wanneer deze gerealiseerd is. Het geld dat bij de beursgang opgehaald is zal dit jaar op zijn. Ik ben benieuwd hoe dat opgevangen gaat worden. Inderdaad is het doen van een beursgang WISH een optie… of de verkoop van het belang ILSE aan VNU. Of Wish een voldoende stabiele provider is om naar de beurs te brengen is de vraag… Ik denk dat het beurssentiment dermate aan het veranderen is, dat er nu liever gekeken gaat worden naar bedrijven die winst laten zien (op afzienbare termijn). Wat dat betreft maak ik me ook zorgen over Newconomy.
Andre Varma
Ik ben het met Martijn Hoogeveen eens, het laten zien van mooie boekwinsten, daar kan de schoorsteen niet van roken. Immers, er moet ook nog iets verdiend worden!Ik vraag me af of beleggers zitten te wachten op een beursgang van WISH, dan zal WISH met een heldere strategie moeten komen. Want met alleen free access en het afnemen van de kick back fee is het verdienmodel flinterdun. mvgAndre Varma