Deel dit artikel
-

Nielsen gaat Video On Demand meten

Nielsen Media Research gaat vanaf december het kijkgedrag naar Video On Demand (VOD) meten. Nielsen zegt hiermee in te spelen op klachten van adverteerders. Deze zouden klagen over het ontbreken van onafhankelijke VOD-metingen. Vooralsnog waren in de Verenigde Staten adverteerders afhankelijk van gegevens die de kabelbedrijven zelf verstrekten.

“Het is goed om een enkele partij te hebben die metingen doet,” zei Tracey Scheppach van mediabureau Starcom tegen iMedia Connection. “Dat geeft ons een beter beeld van wie groot is op het gebied van VOD.” In De Verenigde Staten bestaan al wel partijen die Video On Demand meten, maar zij zijn afhankelijk van de gegevens van kabelbedrijven.

Nielsen gaat in eerste instantie meten hoeveel kijkers er zijn – en wat onder meer hun leeftijd en geslacht is – van opgevraagde video’s via digitale televisie. Het gaat dus niet om video’s die via internet worden bekeken, maar om opgevraagde video's via de kanalen die de kabelbedrijven aanbieden in hun digitale tv-pakket.

In De Verenigde Staten is het aantal bekeken VOD-programma’s de eerste helft van dit jaar met zestig procent gestegen, blijkt uit rapportages van Rentrak. Grote televisiestations uit Amerika, zoals CBS, NBC, Nickelodeon geven licenties af aan kabelbedrijven om programma’s ‘on-demand’ uit te zenden. Zo heeft bijvoorbeeld kabelaar Cablevision 200 kanalen met een VOD-aanbod.

In Nederland is digitale televisie en het kijken naar VOD via de televisie nog niet grootschalig doorgebroken. Aparte metingen van opgevraagde video’s via de digitale kanalen van kabelaars bestaan dan ook nog niet. De populairste plek met opgeslagen video’s is in Nederland Uitzendinggemist. In Nederland gaat Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) dan ook samen met Stichting Kijkersonderzoek (SKO) gecombineerde rapportages leveren van online en offline kijkcijfers. Alle videobestanden die door de Publieke omroepen online worden gezet, worden sinds kort voorzien van meta-data. Aan de hand van die gegevens kan worden gezien van iedere uitzending hoe vaak deze wordt opgevraagd.

Deel dit bericht

3 Reacties

Gijsbregt

Nielsen stond al langer in de startblokken om te gaan meten, maar de exploitanten en adverteerders ruzieden over wat nu precies gemeten zou gaan worden. Doel van de metingen is uiteraard het meten van het bereik van een bepaald programma, dat over verschillende platforms wordt gedistribueerd en op verschillende momenten wordt geconsumeerd. Adverteerders willen hiervoor pas betalen als deze (extra?) consumptie leidt tot een hoger bereik. Het aantal dagen nadat het origineel is uitgezonden telt hierin zwaar in de VS.Overigens mag Nielsen wel haast maken, want het aantal platforms neemt rap toe (eigen websites van de exploitanten), aggregators en online distributeurs, telco's met mobiele content en spelcomputers zijn maar een paar voorbeelden. Het wordt nog echt leuk in het land van meten = weten.

Sjaak

Waarom gaat Nielssen dan niet meteen de internet videos meten? Er worden tegenwoordig miljoenen views per dag gegenereerd. Kijk maar eens op StreamStat (.nl), zij doen in Nederland voor de halve markt hun VOD metingen.

robbert

Zou talpa.tv meedoen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond