Deel dit artikel
-

Nielsen: online mediabestedingen vlakken af

Bij de bruto mediabestedingen voor producten en diensten in Nederland zijn de uitgaven voor online display advertising het afgelopen jaar minder hard gegroeid in vergelijking met 2006. De twee grote advertentiereuzen in Nederland waren het afgelopen jaar Unilever Foods en KPN.

Dit meldt Nielsen Media Research in het Jaarboek Bruto Mediabestedingen (download PDF) dat binnenkort wordt gepubliceerd.

In 2006 werd voor online display advertising nog een groei van 36 procent genoteerd. Deze groei daalde tot 9 procent in 2007. De bestedingen kwamen hiermee uit op 224 miljoen euro. Dagbladen daarentegen haalden voor het eerst sinds drie jaar een bovengemiddelde groei. Hier namen de mediabestedingen toe met ruim 12 procent ( 872 miljoen euro).

Google en Yahoo geeft geven cijfers vrij voor marketingonderzoek. De tekstadvertenties bij Google Advertising worden dus niet meegenomen. Zonder deze advertenties kan de dalende groei van mediabestedingen bij online display advertising verklaard worden omdat bedrijven buttons, banners en pop-ups vervangen voor tekstadvertenties.

De totale mediabestedingen voor producten en diensten in Nederland bedroegen in 2007 ruim  6,1 miljard euro. Dit is een stijging van 8 procent (400 miljoen euro) ten opzichte van 2006. Voor het eerst is de grens van 6 miljard euro gepasseerd. De mediumtypen out of home, radio en televisie noteerden een groei. Bij vaktijdschriften, bioscoop en nieuwsbladen was er sprake van een daling.

In de top 5 van de grootste adverteerders is alleen de top drie veranderd ten opzichte van vorig jaar. Unilever Foods (124 miljoen euro) is één plaats gestegen en staat op 1, gevolgd door KPN (116 miljoen euro), die van een derde plaats komt. Unilever Home & Personal Care (104 miljoen euro) staat op de derde plaats en is dus twee plaatsen gezakt. Proctor & Gamble (81 miljoen euro) en L’Oréal (72 miljoen euro) staan op de vierde en vijfde plaats.

Cijfers van de adverteerderclub IAB Nederland en Nielsen Media Research lieten in februari zien dat de groei van netto mediabestedingen voor online display advertising voor 2007 12 procent (153,8 miljoen euro) bedroeg ten opzichte van 2006. Bij bruto mediabestedingen worden kortingen en prijsafspraken buiten beschouwing gelaten. De werkelijke netto mediabesteding vallen daarom vaak lager uit. Een exacte verklaring waarom de bruto mediabestedingen in dit geval een een lagere groei laten zien dan de netto mediabestedingen wordt niet gegeven. Duidelijk is wel dat de groei  in online display advertising procentueel gezien afneemt.

Bron foto: edtarwinski (CC)

Deel dit bericht

4 Reacties

Mascha

Als Nielsen ervoor zorgt dat haar rapportage ook echt de gehele online(voornamelijk display) markt dekt, zul je zien dat de groei wel degelijk groter is dan zij nu beweren. Op dit moment worden de omzetgegevens van 22 partijen meegenomen in de bestedingen die volgens hen staan voor 'de markt' (los van search). Als je alleen al bedenkt dat de STIR ruim 65 partijen heeft, en er daarnaast nog vele partijen zijn die niet in de STIR staan, moet je jezelf goed afvragen hoeveel waarde je wil toekennen aan deze gegevens..

Thomas

De grote hamvraag is hoeveel Google.nl is gegroeid. Er is sprake van substitutie. Dus waar voorheen online mediabudgetten alleen naar banners gingen, gaat een steeds groter deel naar Google adwords. Ik gok dat online uitgave via Google meer is dan de hele display markt bijelkaar. Dus meer dan 225 miljoen euro. Wat denken andere, het blijkt dat als meerdere mensen een schatting maken we dicht bij de waarheid komen… Dat zou toch interessant zijn.

Eduard Vos

De groeiverzadiging van 'display' mediumtypen is onontkoombaar in de nieuwe competitie die informatiechaos heet. Wat dat betreft spreken deze (structureel geflatteerde) cijfers boekdelen. Het nieuwe spel van onderscheid en persoonlijke relevantie creeren via innovatieve mediumtoepassingen wordt mijns inziens volledig over het hoofd gezien. Het gekke is dat instituten als Nielsen en IAB automatisch neigen naar metingen en vergelijkingen op traditionele exposure terwijl (zeker lhet IAB) een voortrekkersrol zou kunnen nemen in het meetbaar maken van marktbenadering en -bewerking door innovatieve partijen die veel beter inspelen op de mogelijkheden van nieuwe mediumtoepassingen.

Wieger Waardenburg

De onderzoeken van Nielsen zijn niet diep genoeg. Wat Marscha ook al zegt: er worden te weinig partijen en media in meegenomen. Hetzelfde geldt voor Print. We hebben eens een onderzoek onder ogen gehad van onze eigen bestedingen – ze missen daarin veel media, in zowel print als online. De Google bestedingen hebben ze (vorig jaar in ieder geval) niet eens meegenomen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond