Deel dit artikel
-

Nieuwe business Google-zusters: 916 miljoen verlies

De nieuwe bedrijfsactiviteiten die Googles moederbedrijf Alphabet ontplooit onder ‘Other Bets’ leed in het vierde kwartaal van 2017 een operationeel verlies van 916 miljoen dollar. De lijkt het management niets te deren. Het bedrijf kan het hebben.

Het operationeel verlies van Other Bets van bijna een miljard dollar is praktisch een druppel op een gloeiende plaat. Alphabet presenteerde zojuist zijn kwartaalcijfers en die laten zien dat de post ‘Operating income’ als geheel groeide van 6,6 miljard winst naar 7,6 miljard dollar winst. De winst uit zoekmachineactiviteiten kan het tikje van Other Bets makkelijk opvangen.

Onder de nieuwe bedrijfsactiviteiten vallen bijvoorbeeld Nest, Verily, Calico, Google Fiber en Waymo. Het optuigen van deze bedrijven kost geld, zo laten de cijfers zien, maar ze genereren ook een groeiende geldstroom. De omzet van deze tak steeg afgelopen jaar van 262 miljoen naar 409 miljoen dollar (PDF). En dat terwijl de meesten het niveau ‘start-up’ amper of nog niet eens zijn ontstegen.

De kapitaalbestedingen daalden afgelopen jaar ook aanzienlijk van een half miljard dollar tot honderd miljoen.

Hoe graag en veel Alphabet ook investeert in toekomstige nieuwe geldstromen op dit moment leveren kliks op reclameteksten de bulk van de omzet op: 32 miljard dollar. De ontwikkelingen áchter de kliks zien er zo uit:

Nettowinst: 6,8 miljard dollar. Maar als de verplichte eenmalige belastingvoorziening wordt toegepast, komt een andere realiteit bovendrijven: een eenmalig verlies van 3 miljard dollar. Vanwege deze nieuwe regels schrijven veel Amerikaanse bedrijven in deze periode rode cijfers.

Om de omzet van 32 miljard te realiseren, moet het bedrijf wel 14 miljard dollar betalen. Bijvoorbeeld aan partijen als Apple, Mozilla en exploitanten van derde websites. Qua kosten komen daar ook nog 4 miljard R&D en 4 miljard voor Sales & Marketing bij. De boete van 2,7 miljard dollar van de Europese Commissie was al eerder in de boeken opgenomen.

Alphabet heeft 102 miljard dollar in kas, zestien miljard meer dan een jaar geleden.

Beleggers hadden iets meer winst en iets minder omzet verwacht. Daardoor staat de koers nabeurs zo’n vier procent in de min.

Correctie 02-02-2018 11:14: Eerder stond in die verhaal dat de omzet van Google Cloud, Google Play Store en hardwarezaken als de Pixels en Google Home wordt gerapporteerd onder het kopje ‘Other Bets’. Dat is niet juist. Ze vallen onder ‘Other revenues’, wat een omzet noteerde van 4,7 miljard dollar (+27%)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond