Deel dit artikel
-

Nieuwe epilepsiemelder herkent ernstige nachtelijke aanvallen

Een nieuwe hightech armband van Nederlandse Tele-epilepsie Consortium ontdekt 85 procent van alle ernstige nachtelijke epilepsieaanvallen. Daarmee kan het aantal onverwachte nachtelijke sterfgevallen bij epilepsiepatiënten afnemen dankzij hun armband.

SUDEP, sudden unexpected death in epilepsy, is een belangrijke doodsoorzaak bij epilepsiepatiënten. Bij patiënten met een verstandelijke beperking en onbehandelbare epilepsie, zo’n 10.000 van de 120.000 epilepsiepatiënten in Nederland, is de kans zelfs 20 procent dat ze ooit hieraan overlijden.

Onderzoekers van het consortium hebben daarom een armbandje ontwikkeld, dat twee essentiële kenmerken van ernstige aanvallen herkent: een afwijkende hartslag, en schokkende bewegingen van de patiënt. Het armbandje stuurt in die gevallen draadloos een alarmsignaal aan verzorgers of verplegenden.

De armband, met de naam Nightwatch, is getest bij 28 epilepsiepatiënten met een verstandelijke beperking, over gemiddeld 65 nachten per patiënt. De armband mocht alleen een alarmsignaal afgeven bij ernstige aanvallen. De patiënten werden ook gefilmd, om te controleren of er mogelijk aanvallen waren die de Nightwatch over het hoofd zag.

De hoop is dat de Nightwatch wordt opgenomen in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond