Deel dit artikel
-

Nieuwe studie waarschuwt voor passieve data Google

Google verzamelt veel meer data dan gebruikers vermoeden, zelfs als zij incognito surfen. Dat stelt een onderzoeker van Vanderbilt University.

In opdracht van handelsorganisatie Digital Content Next heeft de Amerikaanse universiteit gekeken naar alle Google producten als Android, Chrome, YouTube en Photos. Die laatste analyseert bijvoorbeeld alles dat op een foto is te zien, zelfs emoties op gezichten.

De onderzoekers maken zich vooral zorgen over passieve data die Google verzamelt via apps die niet van Google zijn. Zodra Google ergens advertenties toont, kan het ook gegevens verzamelen.

Zelfs als de gebruikers een private browsersessie starten om zich als het ware onzichtbaar te maken (de meeste browsers bieden deze mogelijkheid) worden nog steeds cookies gebruikt om gebruikers te identificeren. Google benadrukt dat in incognitomodus gebruikers niet worden geassocieerd met diensten als Gmail.

Het rapport komt precies op het moment dat Google zich voor een Amerikaanse rechter moet verantwoorden voor het opslaan van locatiegegevens. Van gebruikers die de locatiegeschiedenis uitzetten, worden toch gegevens bijgehouden, onder meer ten behoeve van Google Maps.

Google is niet blij met het kritische rapport en zegt tegen AdAge dat de desbetreffende onderzoeker al eens als expert is ingeroepen bij een nog lopende rechtszaak van Oracle tegen Google. Het bedrijf spreekt van ‘misleidende conclusies’.

In Washington D.C. worden al enige tijd strengere privacyregels overwogen, zoals die in Europa al langer gelden (GDPR).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond