Deel dit artikel
-

Niklas Zennström: “Ik zoek de volgende Facebook”

De voormalig oprichter van onder meer Kazaa, Skype en Joost, Niklas Zennström, reist voor zijn investeringsmaatschappij Atomico Europa af om de volgende Facebook te vinden. “We proberen de trends te negeren.”

Zennström sprak woensdag studenten toe van de Erasmus Universiteit op een bijeenkomst georganiseerd door HOPE, een organisatie gericht op ondernemerschap. In een interview met Emerce sprak Zennström over zijn zoektocht naar startups die de trends voorbij gaan.

“Er zijn altijd verschillende trends te zien. Op dit moment zijn veel startups bezig met mobiele locatie gebaseerde diensten. Wij proberen juist de vis te vinden die tegen de stroom inzwemt”, aldus Zennström.

Zijn investeringsmaatschappij stak eerder geld in een dertigtal startende techbedrijven waaronder Jolicloud, Last.fm en Rdio.

Zennström vertelt dat hij in zijn begindagen heeft moeten leuren met Skype. “We hebben er een jaar over gedaan om geld bijeen te halen. We kregen elke keer nul op request omdat we de trends niet volgden.”

Een andere succesvolle startup die uitgroeide tot een marktspeler, Google, is volgens Zennström eveneens een vis die tegen de stroom inzwemt. “In een tijd dat alle zoekmachinespelers hun businessmodel veranderden en allemaal een portal wilden zijn, dat was immers de trend, ging Google vol voor search. Yahoo, Lycos en anderen daarentegen dachten dat het geld in een portal zat.”

Natuurlijk wil hij best investeren in een startup die de trend volgt, mits hij het geld ziet. “Het zijn toch de trends die bepaalde mogelijkheden openen. Kijk bijvoorbeeld naar de opkomst van de smartphones.” Maar liever vindt Zennström die ene speld in de hooiberg.

Joost, een dienst waar Zennström ook achter zat, is een van zijn eigen mislukkingen. “Je hebt het niet altijd bij het juiste eind, de markt kan veranderen. Maar daar leer je van. Zo ben ik er ook niet van overtuigd dat alle startups waar we in investeren een succes zullen zijn. Dat zijn er maar een paar.”

Ondertussen reist hij Europa af in de hoop die ene internetstartup te vinden die makkelijk schaalbaar is en meteen wereldwijd is in te zetten. “Dat is het mooie van online, dat gaat voorbij landsgrenzen.” Hij zit er niet in voor de snelle winst. “Ik wil investeren in een bedrijfje dat op termijn uit kan groeien tot iets groots, daar haal je meer geld uit.”

Deel dit bericht

3 Reacties

kees

Goed idee, succes met het vinden van de spelt, jammer dat hij voor Europa gaat, ik ken wel een goede startup in Florida, van een Nederlander! 

jacco

by swimming upstream, he definitely is a MAN http://www.facebook.com/AreYouManEnough?v=app_156495527694648

robert weaver

Ik ook 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond