Deel dit artikel
-

Nog eens 3000 ontslagen bij Uber, diverse activiteiten heroverwogen

Uber ontslaat nog eens 3000 extra mensen en sluit 45 kantoren. Mogelijk worden projecten als vrachtvervoer en autonome auto’s stopgezet. Sinds de pandemie heeft Uber reeds een kwart van zijn personeel op straat gezet.

Topman Dara Khosrowshahi had al draconische maatregelen aangekondigd. Uber heeft een forse klap gekregen van de coronacrisis omdat het aantal ritten ineens met 80 procent daalde. Voorafgaand aan de kwartaalcijfers begin deze maand had hij al het ontslag aangekondigd van 3700 medewerkers. Het gaat met name om klantcontactmedewerkers en recruiters, zo bleek uit documenten die het bedrijf indiende bij Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC).

Nu komen daar nog eens 3000 werknemers bij. Aan ontslagvergoeding betaalt Uber alleen al zo’n 145 miljoen dollar uit, en nog eens 80 miljoen om de kantoren te sluiten. Om welke kantoren het precies gaat is niet bekend, behalve dat Uber zich de komende maanden terugtrekt uit Singapore. Ook gaat het kantoor aan Pier 70 in San Francisco dicht. Daarnaast worden enkele activiteiten tegen het licht gehouden, zoals autonome auto’s. Mogelijk worden die stopgezet of van de hand gedaan.

Uber wist in het eerste kwartaal ondanks corona nog altijd 14 procent meer omzet te behalen, zo’n 3,5 miljard dollar, doch het nettoverlies ging fors omhoog, van 1 miljard naar 2,9 miljard dollar. De resultaten van het onderdeel Eats zijn bemoedigend, maar volgens Khosrowshahi niet voldoende om Uber te redden.

Opvallend genoeg wil Uber zijn grootste concurrent GrubHub overnemen. Daarover waren gesprekken gaande.

Beleggers lijken het vooralsnog eens te zijn met de reorganisaties. De koers steeg zojuist met 8 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond