Deel dit artikel
-

Nokia: betalen via near field komt dichterbij

Nokia, Mastercard en Visa zijn weer verder met het mogelijk maken van creditcardbetalingen via de mobiele telefoon. Binnenkort lanceert Nokia de Nokia 3320 waarmee het mogelijk wordt om via 'near field communication' creditcardbetalingen via het mobieltje te doen. Dat zegt Gerhard Romen, directeur van Nokia RFID solutions, in een interview met Emerce op de CeBIT. Romen denkt dat mobiel betalen pas tegen 2010 gemeengoed zal zijn.

Bij het mobiele betalingssysteem van Nokia, Visa en Mastercard wordt gebruik gemaakt van near field communication. In de 3220 zit een chip van Philips die communiceert met andere een chip in het betalingssysteem van de creditcardmaatschappijen (dat Paypass heet). Dat systeem moet in de toekomst op de toonbanken van winkels komen te staan. Paypass ziet er in feite uit zoals het systeem dat we nu gebruiken om te kunnen pinnen in winkels of om creditcardbetalingen te kunnen verrichten.

Romen wilde niet kwijt of er op dit moment ook commerciële proeven in Europa worden gedaan met Paypass. “Maar als dat niet het geval zou zijn, zou Nokia er nu niet over praten,” zegt hij. De 3220 is binnen een paar maanden beschikbaar voor de consument. Het toestel is bij uitstek geschikt om mobiele betalingen te doen en kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor identificatie en mobile ticketing.
 
Volgens Romen is het inmiddels alweer drie jaar geleden dat Nokia begon met het testen met mobiele betalingen in winkels. Dat was in Dallas. Daar merkte Nokia dat veel consumenten op dat moment nog helemaal niet toe waren aan betalen met het mobieltje. Pas nu begint dat geleidelijk aan te komen.

Voorwaarde is volgens Romen wel dat een aantal banken en een aantal winkels overstag moet gaan en dat het belangrijk is dat juist zij mobiel betalen mogelijk maken. Volgens hem hoeven niet gelijk alle vestigingen van een winkelketen mee te doen, maar zou het mooi zijn om te beginnen met een paar winkels om vervolgens het aantal winkels geleidelijk uit te breiden.

“Je ziet nu dat het doen van mobiel betalingen voornamelijk vanuit de creditcardmaatschappijen wordt gepushed. Zij hebben er ineens haast mee. Verder hebben ze besloten near field communication te gaan gebruiken om dat mobiele betalen te kunnen faciliteren. Daarbij komt Nokia om de hoek kijken. Ik denk dat zij in ieder geval een stap in de goede richting hebben gezet. Het is nu afwachten hoe de banken er op hun beurt op reageren,” zegt Romen.

Toch denkt Romen dat mobiel betalen voor 2010 nog niet op een hele brede acceptatie zal kunnen rekenen. “Misschien is dat wel een te conservatieve schatting, maar we zijn heel voorzichtig met het doen van allerlei toekomstvoorspellingen. Ik denk dat ergens tussen 2005 en 2010 mobiel betalen op voldoende acceptatie zal kunnen rekenen bij in ieder geval een deel van het publiek. Of dat in 2007 of pas in 2008 is, durf ik niet te zeggen. Verder denk ik niet dat iedereen er gebruik van gaat maken. Al was het alleen maar omdat niet alle toestellen geschikt zijn voor het doen van mobiele betalingen en niet iedereen er behoefte aan heeft.”

In Japan is het al langer mogelijk om met de mobiele telefoon te betalen. Zo gebruikt NTT DoCoMo het betalingssysteem Felica van Sony. Ook dat betaalsyteem maakt gebruik van near field communication (nfc). De nfc-toestellen van NTT DoCoMo worden onder meer gemaakt door Fujitsu. De chip die near field communication mogelijk maakt in het toestel is ook van Sony. Nadeel van Felica is dat het een gesloten systeem is dat anderen niet toestaat er ook gebruik van te maken. Dit in tegenstelling tot de toestellen van Nokia die een open standaard hebben.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond