Deel dit artikel
-

Wordt Nokia sterker na overname netwerkbedrijf?

Nokia Siemens Networks komt volledig in handen van Nokia, zo werd vanochtend bekend. Het Finse bedrijf betaalt 1,7 miljard euro voor het belang van partner Siemens. Het moment is niet slecht gekozen: NSN krijgt eindelijk weer wat kleur op de wangen.

Nokia Siemens Networks (Nederlandse vestiging in Zoetermeer) is samen met onder meer Alcatel-Lucent de belangrijkste leverancier van de infrastructuur voor telecombedrijven, zoals antennemasten en aanverwante apparatuur.

De joint venture dateert van 2007, maar had van meet af aan moeite om winst te maken. Daar kwam de financiële crisis van 2008 nog eens overheen. Bovendien werd de concurrentie van Chinese rivalen als Huawei en ZTE steeds sterker. Recentelijk is het bedrijf afgeslankt: zeventienduizend werknemers kwamen op straat te staan.  Er zal overigens weinig veranderen: het hoofdkantoor blijft in Espoo in Finland en Rajeev Suri is nog steeds CEO.

De overname kan goed uitpakken van Nokia, zeker nu het bedrijf bezig is zich terug te vechten in de smartphonemarkt. Daarvoor is een gezonde financiële basis vereist. Nokia leed nog een operationeel verlies van hondervijftig miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Maar mochten de marktomstandigheden verslechteren, dan hebben de Finnen twee molenstenen om hun nek hangen. Het is echter te verwachten dat Nokia Networks de komende jaren zal profiteren van de verdere uitrol van LTE, de volgende generatie mobiele telefonie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond