Noodlijdend TholeBojoh.com beticht van oplichting

Kledingsite TholeBojoh is in betalingsproblemen geraakt. Een incassobureau spreekt van "oplichting", en een leverancier zegt dat "de eigenaars niet voldoende te vertrouwen zijn". TholeBojoh, dat al eens eerder surseance van betaling kreeg, zoekt nu naar herfinanciering. Aandeelhouder Amstelvision neemt hierbij het voortouw; directeur Mike Vredegoor zegt "vertrouwen te hebben in de opzet van het bedrijf". TholeBojoh is verontwaardigd over de aantijgingen, en ontkent ze met klem.
TholeBojoh was vroeger een postorderbedrijf voor merkkleding. Vorig jaar raakte het bedrijf van Peter Bojoh en Michèle Thole ook in financiële problemen en moest het surseance van betaling aanvragen. De totale schuldenlast bedroeg toen 987 duizend gulden, daarin zijn opgenomen de schuld aan de fiscus (55 duizend gulden) en de schuld die crediteuren met een 'eigendomsvoorbehoud' hebben (120 duizend gulden).
De schuldeisers bereikten toen overeenstemming met de oprichters over het betalen van 15 procent van de totale schulden. Thole en Bojoh maakten een doorstart door alle activiteiten van de VOF Thole&Bojoh onder te brengen in de inmiddels verworven bv Maintec Interim. Ze kregen daarbij steun van enkele financiers, waaronder Amstelvision ("we hebben een aandeel van tussen de 12 en 15 procent", zegt Vredegoor) en Roel Pieper. Activiteiten van TholeBojoh werden uitgebreid naar internet.
Maar TholeBojoh maakte wederom schulden. Hoeveel schuld het bedrijf inmiddels heeft en hoeveel schuldeisers er zijn is niet duidelijk. Twee schuldeisers hebben claims van 6 en 10 duizend gulden. Vredegoor: "Hoeveel schuld er is weet ik niet precies, maar het is aanzienlijk minder dan de vorige keer." Peter Thole wil niet vertellen hoeveel de crediteuren nog krijgen, "maar het is inderdaad aanzienlijk minder dan vorige keer".
Inmiddels is de site uit de lucht, omdat er geen geld meer was om het bedrijf draaiende te houden. Vredegoor: "We zijn nu aan het onderhandelen met een financier om TholeBojoh een vervolg te geven. Het vooruitzicht daarop is goed. We willen het bedrijf niet laten vallen. Het concept werkt, daar geloven we nog steeds in." Op de vraag of de schuldeisers nu voor de tweede keer er bij inschieten kan Vredegoor geen antwoord geven. "De partij die gaat investeren is bekend met de situatie. We denken er wel een oplossing voor te vinden."
Een van de schuldeisers is denimfabrikant Wrangler. Managing director Jan Aalbrecht vertelt dat zijn bedrijf nog 6 duizend gulden krijgt van TholeBojoh, geen groot bedrag, maar over een hernieuwde samenwerking peinst Aalbrecht niet. "TholeBojoh is geen solide bedrijf. De oprichters zijn niet voldoende te vertrouwen. We hebben altijd achter ons geld moeten aanlopen, afspraken over bezorging werden niet nagekomen."
Ook het Amsterdamse incassobureau NVCD Incasso, dat handelt namens een voormalige leverancier, levert harde kritiek. "De overname waarover nu gepraat wordt is een manier om schuldeisers wederom van zich af te schudden", zegt Wim Bouwen van het bureau. "Mijn indruk is dat het bedrijf bewust de boel oplicht."
Peter Thole ontkent met klem de aantijgingen. "Nadat we surseance van betaling kregen is 99 procent van de oude crediteuren met ons verder gegaan. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat zouden doen als ze ons niet zouden vertrouwen." De problemen met de financiering verklaart hij uit uit het feit "dat het langer duurde dan verwacht om naamsbekendheid, voldoende omzet en een positieve cash-flow te genereren."
Heeft Amstelvision nog wel vertrouwen in een bedrijf dat al een keer surseance van betaling aanvroeg en nu weer betalingsproblemen heeft? Vredegoor: "Het is niet raar dat mensen kritiek hebben op TholeBojoh als blijkt dat het zaken niet waar kan maken. Maar dat ligt deels ook aan de markt, die is momenteel niet gunstig voor kledingbedrijven op internet." Van kritiek op de beide oprichters wil Vredegoor niets weten. "Ze werken hard voor het concept. Het enige waar ze wellicht niet zo goed in zijn is het ophalen van geld."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
10 Reacties
Guus
Vreemd verhaal, ik had nog nooit van deze toko gehoord… Het vreemdste vond ik de opmerking: Van kritiek op de beide oprichters wil Vredegoor niets weten. "Ze werken hard voor het concept. Het enige waar ze wellicht niet zo goed in zijn is het ophalen van geld." Kennelijk dus ook niet in het betalen van rekeningen…Nu weet iedere ondernemer toch onderhand wel dat je met hard werken alleen geen zaak kan runnen. Je zal naast je harde werken je zaakjes moeten regelen en je crediteuren betalen. And another dotcom bites the dust.
Bas
Wat een slecht verhaal! Zou Pieper echt met zulke gasten zaken doen? Bovendien moeten dit soort clubs gewoon even dimmen. Zij bezorgen de online lifestyle business gewoon een hele slechte naam. In de textielbranche lopen veel randfiguren rond waarmee je liever geen zaken doet en nu sluipen ze dus ook de nieuwe economie binnen. Uit eigen ervaring weet ik dat met name Boo en nu dus ook het clubje TholeBojoh de nodige antipathie in de branche teweeg hebben gebracht en daar moeten de initiatieven die wel degelijk en rendabel zijn nu tegenop boksen. Dressmart heeft het beter aangepakt (behalve dan door een keer te stunten met een gerenommeerd merk hetgeen ze credits heeft gekost), maar de Europese markt was (en is) gewoon nog niet klaar voor een modehuis dat sec online opereert. Anyway, ik hoop echt dat alle rotte appels snel verdwijnen uit de online lifestyle business en dat investeerders zich nu eens gaan verdiepen in realistische business models … ik denk dat ze dan toch al snel bij de click & brick concepten terechtkomen.
brummelhuis
Het concept van Thole&Bojoh moet nogmaals een kans van slagen krijgen. De collectie van het bedrijf is uitstekend; de catalogus is mooi en practisch ingedeeld. De kleren worden, naar mijn ervaring, snel geleverd. Er zijn geen concurrenten op dit gebied. Wel moet het bedrijf meer energie stoppen in haar naamsbekendheid, door meer mond-op mond reclame te bevorderen, meer free publicity. T&B heeft een sterke marketing-vrouw of man nodig. T&B moet meer luisteren naar haar reclame en d.m. adviseurs lijkt me, want in artikelen wordt T&B ten onrechte nooit genoemd. De oprichters hebben een zeer solide werk-achtergrond. Indien een bedrijf haar schuldeisers niet kan betalen omdat er onvoldoende inkomsten zijn is dat geen oplichting; van oplichting spreek je pas als het bedrijf nooit de intentie heeft gehad om haar schuldeisers terug te betalen toen ze de schuld aan ging, en dan vaak om zich zelf te verrijken. Daarvan is hier geen sprake.
Tja
Om te beginnen is de naam niet te onthouden dus die zou ik eerst maar eens veranderen!
Bart Lagerveld
Wat er ook is gebeurd met TB, daar is voor ousiders makkelijk over te speculeren, echter één ding is duidelijk. Dit is slecht voor de branche. De stroom van uitvallers blijft doorgaan. Na Dressmart en Boo. Het is wel aardig om te benadrukken dat wij van Menswear.nl wel het hoofd boven water blijven houden, al 11 maanden zonder schulden. Dan ga je toch afvragen waarom gaat het met onze concollega's niet goed. De verkoop van kleding via internet werkt absoluut, echter niet op de manier zoals normale retailers werken. Daar moet je een ander beleid op loslaten. Wij zijn klaar voor de volgende stap voor ons bedrijf, een geheel nieuwe winkel met een zeer breed aanbod. Iets voor Amstelvision en Roel Pieper? Uiteindelijk vindt ik het slecht voor de branche en het consumentenvertrouwen dat nu ook TB dreigt te stoppen. Laat ze maar doorstarten, een beetje concurrentie houdt ons scherper!
Dirk van de bosch
Bekijk ook eens de trackrecord van Mike Vredegoor, voormalig ING-man,Na de Newtron affaire, waarbij ook topman Ton Soetekouw het veld moest ruimen.
van der bosch
Ik zie ergens het commentaar van ene Brummelhuis, als dit inderdaad de notaris Brummelhuis is, dan zou ik diepgaand redactioneel onderzoek doen. Brummelhuis was notaris in de zaak Newtron en voor een aantal vermogende investeerders . En dan is de connectie met Vredegoor ook gelegd. Zo niet, mijn excussesRuud van der Bosch
bosch
Vreemd verhaal. Begrijp uit de tekst op hun site dat ze binnenkort weer gaan beginnen/doorstarten. We zullen er dus nog wel wat over gaan horen. vriendelijke groeten, HJ Bosch
MS
// NIET AKKOORD MET SURSEANCE VAN BETALING! Dit is een gedeelte uit de brief die wij naar hun advokaat (?);(1. Jacqueline Zuidweg, 2. Boekel de Neree, 3. VAN SCHOONHOVENIN T VELD, 4. CARON &STEVENS/BAKER &McKENZIE)hebben gestuurd, toen zij voor de eerste keer failliet gingen. "Natuurlijk hebben wij nooit ingestemd met de surséance, aangezien wij ondervonden hebben dat Michele Thole & Peter Bojoh "niet geschikt" zijn voor het ondernemersschap en hun ?onprofessionele? manier van zaken doen andere ondernemers zou willen besparen". // THOLE & BOJOH, ARROGANT & ONBETROUWBAAR… De opdracht door T & B verstrekt aan ons, deden dat zij reeds wisten dat zij failliet zouden worden verklaard. Ook hebben wij op hun verzoek iets laten produceren bij derden, een rekening die natuurlijk ook nooit betaald is en waar wij in principe (financieel) verantwoordelijk voor zouden kunnen worden gehouden. Een schade die vele malen hoger is dan onze gage in deze, bovendien hebben zij hiermee onze relatie met de leverancier behoorlijk verstoord en heeft dat ook gevolg voor toekomstige opdrachten die wij bij hen willen uitbesteden. Wij zijn om deze (en andere redenen) niet akkoord gegaan met de surseance, en vinden het bijzonder treurig dat andere leveranciers dat wel hebben gedaan (op de lijst meer dan 70 gedupeerde leveranciers). Dat zij nu weer failliet gaan/dreigen te gaan verbaast ons niet, maar we kunnen alleen hopen dat het in toekomst niet nog meer mensen gedupeerd worden, omdat zij het leuk vinden "om winkeltje te spelen"… MS.
M Jacobs
Ik vind het ontzettend jammer dat Thole&bojoh op dit geen kledingaanbod op internet meer heeft. Ik vond het een geweldig bedrijf.