Deel dit artikel
-

NOS brengt internetvideo naar televisie

Nieuws- en achtergrondverhalen van de NOS komen beschikbaar op tv’s met internetaansluitingen en spelcomputers, zoals PS3 en de Xbox. “We gaan naar het grote scherm in de huiskamer”, zegt de baas Nieuwe Media Roeland Stekelenburg.

“Internetvideo is doorgebroken op álle platformen, ook mobiel en opkomende platformen. Vorig jaar hadden we maandelijks 5 miljoen unieke bezoekers aan onze site, nu 6 miljoen. Dat komt door de online beschikbaarheid van video. De groei gaat van piek naar piek”, aldus Stekelenburg tijdens een presentatie over de toekomst van nieuwe media bij de NOS.

"Connected TV wordt groot de komende jaren. Waar het heen gaat, weten we niet maar het gaat groot worden”. Stekelenburg toonde tijdens zijn presentatie verscheidene vormen van internettelevisie. Met Philips, bijvoorbeeld, probeert de NOS tot een overeenkomst te komen om Nederlandse nieuws on demand beschikbaar te krijgen in Philips’ keuzemenu, waar bijvoorbeeld ook Flickr en Yahoo Finance in staat. Philips’ contractuele eisen gaan echter verder dan de NOS wil gaan.

Op Sony’s PlayStation3 zijn NOS Nieuwsuitzendingen wel beschikbaar, zoals Emerce onlangs al in Duitsland waarnam.

Het bijbehorende internetadres is tv.nos.nl.

Stekelenburg gaat er vanuit dat er nu circa 15 typen apparaten in Nederlandse huishoudens naast de tv staan die de on demand-beelden naar de tv-schermen in de huiskamers kunnen brengen. Dat zijn, behalve de PS3 en Net TV’s van Philips, Sony, LG en Samsung, ook apparaten als pc’s, de Yuixx van Conceptronics en Nintendo’s Wii.

De Yuixx werkt met widgets, een soort digitale stickers in de marge van het beeldscherm. Yuixx’ systeem is gebaseerd op technologie van het Rotterdamse Metrological dat – op zijn beurt – technologie van Intel gebruikt.

“De activiteiten op game consoles zijn een vingeroefening. Uiteindelijk willen we er naartoe dat er actuele NOS-beelden ín games te zien zijn”.

Behalve de activiteiten rondom internettelevisie sleutelt de omroep ook aan zijn eigen website. Volgende maand gaat de site in een nieuw jasje online. “Eerst in een besloten testomgeving. We streven ernaar het definitieve resultaat voor kerst live te hebben”.

Het is de bedoeling dat kijkers in de toekomstige verschijningsvormen van de NOS een belangrijkere stem krijgen. “We willen niet weten wat iemand víndt, maar ‘Tell us what you know’”.

Deel dit bericht

10 Reacties

Erik de Ruijter

Kan niet snel genoeg komen maar wel op 1 system en niet elk merk/aanbieder z'n eigen system want samenwerken daar bereik je veel meer mee.

Driest

Hoog tijd voor een open standaard voor web-content op TV's. Want al die apparaten blijven walled gardens. Ik ga echt geen Philips kopen vanwege de exclusieve content. De NPO zou zich verre van dergelijke lock-ins moeten houden.

Andreas

Daar dacht Roeland niet zo heel lang terug ook anders over! http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2840382 Ik heb wel de indruk dat ook dit Connected.tv verhaal opgeblazen wordt en uiteindelijk weer veel minder snel gaat dan iedereen denkt. TV kijken, gamen en internetcontent consumeren, het blijven toch allemaal verschillende fenomenen.

renato

Het wordt onderhand tijd dat er inderdaad internet op TV beschikbaar komt. Helaas zijn de huidige generatie internetTV's slechts voorzien van een beperkt aantal beschikbare sites. Deze worden door b.v. Philips geselecteerd. Als "klant" heb je hierover dus geen reet te zeggen. Je moet maar accepteren wat ze jouw aanbieden. En dat zullen veel sites zijn die commerciele doelstellingen voorop hebben staan.

stefan

Ach, ik heb een Home Theatre PC onder mijn tv hangen, dus ik ben al voorzien.  De opmerking om digitale content ook in games te krijgen is naar mijn idee een beetje wishfull thinking. Misschien in browser games speciaal gericht op de NL markt. Het is dan alleen wel belangrijk dat de content van de video aansluit bij de game, anders schiet het zijn doel voorbij.

Don van Riet

Vreemd dat de Blue Ray spelers van LG niet genoemd worden. Het nieuwste type BD390 heeft weer een eigen vorm van "NET-TV". In de USA zit daar vrij veel content achter, hier zou YouTube het enige totnutoe zijn. LG stopt datgene in zijn spelers, wat Philips juist in zijn top-TV's onderbrengt en schijnt als mediaspeler weer wat beter te integreren met PC-netwerken thuis. Kortom naast het gevecht tussen PC en TV als de spil in thuismedia, komt er een tweede slag in IT+media achteraan: alles qua mediaverwerking in de TV houden of juist de IT-zaken erbuiten houden in aparte spelers (NAS/mediaspeler/BD/DVD)?

Koen

Des te meer redenen voor standaardisatie binnen de huisomgeving omdat alle verticale pilaren geen betsaansrecht op zichzelf hebben (wordt allemaal te complex, duur, en is gebruikers-onvriendelijk). Conceptronic met Yuixx en ook Samsung hebben gekozen voor de open (maar niet standaard) widgets van Yahoo/Intel. Vraag is of hier voldoende industrie ondersteuning voor gaat komen. Binnen de industrie vindt standaardisatie plaats binnen diverse consortia met allmaal hun eigen focus. Het OpenIPTV Forum brengt deze echter samen in een overkoepelende organisatie met end-to-end focus. Dit geldt niet alleen voor (gesloten) IPTV systemen maar ook voor Over-the-Top (OTT) levering van content. Voordeel hier is dat conditional access en digital rights management een integraal onderdeel zijn waardoor ook kwalitatief hoogstaande content in hoge kwaliteit mogelijk wordt (voorwaarde van de grote studios om uberhaupt hun content over-the-top aan te gaan bieden). De praktijk heeft geleerd dat schaalgrootte nodig is om een sucessvol business model te realiseren. Zonder standaarden is de kans op een 2e itunes niet erg groot.

Frits

Goed om te zien dat onze good old NOS de neus vooraan heeft waar het de nieuwe media betreft !!@! .)

gkurtz

Uiteindelijk wil je toch gewoon 1 apparaat in je woonkamer dat kan internetten, digitale tuner is, harddisk recorder is, blu-ray speler is, muziek bibliotheek is, etc. M.a.w. een PC met de juiste software en een HDMI kabel naar je tv. Bestaat ook al.

tanja

Tja zolang de NOS denkt dat een omroep ook distributie hoort te doen blijven ze maar aanklooien. Content productie = core business. Content distributie = geen core business. Kunnen ze beter aan andere partijen overlaten. Nu betaalt de belastingbetaler voor de dure hobby's van heilige huisjes bij de NOS.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond