Deel dit artikel
-

NOS krijgt digitale radio-licentie

De NOS heeft van het ministerie van Economische Zaken een landelijke licentie verkregen voor de uitzending van digitale radio middels DAB (Digital Audio Broadcasting) via de ether. Landelijke commerciële radiozenders zijn niet blij met de 'gratis' licentie-uitgifte. De bouw en exploitatie van het zendernetwerk voor de NOS zal Europees worden aanbesteed.

De NOS zal Radio 1, 2, 3FM, 4, 747 AM en de ConcertZender via de toegewezen frequentie uitzenden. Voor de technische zenderexploitatie besteedt de NOS het project volgens Europese aanbestedings-regels uit. Nozema , waarin de NOS een aandeel van veertig procent heeft, stelt in een reactie dat het ervan uitgaat de opdracht binnen te halen omdat in haar optiek er "geen ander Europees bedrijf bestaat dat binnen afzienbare tijd een DAB-netwerk kan opzetten", aldus woordvoerder Erik van Stokkom. Nozema heeft als staatsbedrijf (de staat bezit 59 procent van de aandelen) de beschikking over de meest belangrijke zenderlocaties, waardoor het een voordeel heeft ten opzichte van andere operators.

Concurrent Broadcast Partners die (ten behoeve van FM-zenders) continu in in conclaaf is met Nozema over onder andere 'opstelpunten' (zenderlocaties), stelt de aanbesteding te zullen "bestuderen". Directeur Robert Jan van der Hoeven zegt dat de aanbesteding een gevolg is van het conflict tussen Nozema en Broadcast Partners. Het is voor het eerst dat de NOS een aanbesteding voor zenderexploitatie doet.

In een reactie noemt Martin S. Banga namens Sky Radio en landelijke commerciele radiostations verenigd in de NVCR de sitiuatie belachelijk. Banga pleitte ervoor om als commerciële en publieke omroepsector gezamenlijk op te trekken bij het DAB-project en noemt dit het zoveelste voorbeeld van het voortrekken van de publieke omroep. De commerciële omroepsector zegt niet te kunnen investeren in DAB omdat het geen bedrijfszekerheid heeft over de eigen toekomst op de FM-band. Bovendien bestaat er geen beleid over de verdeling van de DAB-frequentieruimte.

De NOS toont overigens (vooralsnog) geen interesse in de 'andere' digitale radiostandaard: DRM (Digital Radio Mondiale). Deze techniek die in Nederland vooral door Radio Nederland Wereldomroep wordt ingezet, zal de middengolf voorzien van FM-kwaliteit. Bij het DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial, digitale ethertelevisie) project heeft de NOS haar vergunning inmiddels technisch gecombineerd met Digitenne.

Banga vindt de samenwerking zoals bij Digitenne is bereikt een voorbeeld van hoe het ook kan: de commerciële (landelijke) radiostations die bij Digitenne uitzenden doen dit zonder betaling van kosten. De NOS is via Nozema (30 procent) alsmede direct (2,5 procent) aandeelhouder van Digitenne, dat later dit jaar officieel hoopt te lanceren. De NOS heeft bij DVB-T uitzending de plicht om, zodra de analoge tv-zenders worden uitgezet, Nederland 1, 2 en 3 ongecodeerd uit te zenden. Tot die tijd maken de publieke
zenders deel uit van het betaalpakket van Digitenne.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond