Deel dit artikel
-

NOS tevreden over pilot interactieve tv

De pilot van de NOS waarin geëxperimenteerd is met multimediale tv-toepassingen bij digitale (kabel)televisie is ten einde. De NOS heeft de afgelopen twee jaar voor 1,13 miljoen euro met multimediale televisie-projecten geëxperimenteerd, in samenwerking met nagenoeg alle publieke omroepverenigingen en de STER. De projectleider zegt tevreden te zijn over de projecten zelf, al is nog niet duidelijk of de proef een vervolg krijgt.

De projecten waren alleen beschikbaar voor abonnees op Casema Digitale Televisie , TV Home Digitaal (Essent Kabelcom), Multikabel Digitaal Pakket en UPC Digital (alleen in Rotterdam en delen van Gelderland).

Volgens projectleider Rogier van de Paverd waren de projecten slechts bij een klein aantal huishoudens te zien; naar schatting bij circa 60 tot 70.000 huishoudens. Doordat UPC Digital (Amsterdam en overige gebieden) en satellietaanbieder Canal Digitaal Satelliet (CDS) elk andere technieken gebruiken, werd het NOS-project , mede omwille van kostenbeheersing, alleen voor gebruikers van de 'OpenTV' standaard aangeboden. CDS bedient met meer dan 425.000 huishoudens de grootste groep digitale kijkers, waarvan meer dan 250.000 de MediaHighway techniek gebruikt. Indien het digitale etherpakket Digitenne later dit jaar start, zal dit vooralsnog geen mogelijkheden voor multimediale content bieden, aldus de NOS.

Volgens de projectleider is het de vraag of de multimediale projecten doorgang kunnen vinden in het huidige klimaat waarin de publieke omroep dient te bezuinigen. Een evaluatie en interne discussies moeten hier binnenkort antwoord op geven. Wèl zijn de prijzen voor het produceren van multimediale tv-content lager geworden dan twee jaar geleden, doordat er minder aan ontwikkelkosten hoeft worden uitgegeven. Van de Paverd verwacht dat als het project doorgang kan vinden, kabelaars hun capaciteit wederom gratis ter beschikking zullen stellen; op satelliet is dat moeilijk realiseerbaar door de transpondercapaciteit-kosten die betaald dienen te worden. De NOS gebruikt circa 38 Mbps aan capaciteit voor de projecten.

Over de projecten zelf is de projectleider positief. Het retourpad bij enkele toepassingen bleek echter alleen via reguliere telefoonlijnen bij Casema te werken. Bij het project werd bij programma's als 'Voor Je Kiezen' (IKON), 'Nationale Nieuwsquiz' (NCRV), 'Zo Vader, Zo Zoon' (NCRV), 'Nationale Wetenschapsquiz' (VPRO) en 'De Ontdekking' (VARA) kijkers meespeelmogelijkheden of andere selectiemogelijkheden geboden. Bij een aantal adverteerders van de STER is enige tijd multimediale meerinformatie aangeboden.

Enkele projecten lopen nog deze maand door (Gouden Loeki en Voor je Kiezen), waarna in maart het laatste project in herhaling (De Ontdekking) uitgezonden zal worden en het project vooralsnog haar einde zal kennen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond