Deel dit artikel
-

NPO begint proef met samen kijken op afstand

NPO Start krijgt op desktops en laptops een nieuwe feature: samen kijken. Mensen kunnen met maximaal vier computers tegelijk naar een archiefvideo kijken en elkaar per webcam zien of chatten.

De technische proef vloeit voort uit het veranderde kijkgedrag tijdens de lockdown voor het coronavirus. NPO herkent dat zijn publiek vaker, langer thuis zit maar toch behoefte houdt aan sociale contacten. Samen televisie kijken in deze nieuwe setting is strikt genomen niet mogelijk, maar er wordt gekeken of dat met technologie is te verhelpen.

NPO.nl/Samen brengt de kijker naar het algemene, niet-betaalde deel van NPO Start. Dat biedt toegang tot het reguliere videoarchief, maar met een klein verschil in de interface. Rechts boven in het videoscherm staat een ‘Kijk samen’-icoon. Een klik daarop levert een deelbare videolink op.

De ‘organisator’ van de kijksessie nodigt zijn medekijkers vervolgens uit via kanalen als mail, chat en Whatsapp. Als iedereen de webcam aanzet, verschijnen de live huiskamerstreams naast het beeld van de tv-uitzending.

NPO zoekt uit hoe het samenkijken zo laagdrempelig mogelijk kan worden gemaakt. Een mogelijke hindernis is bijvoorbeeld dat er een grote brei aan geluid ontstaat als alle kijkers hun audio te hard hebben staan. Ook kunnen de kijksessies verstoord raken door technische drempels als lag of latency.

In NPO Samen wordt samengewerkt met technologiebedrijf Sceenic, dat vorig najaar als één van de drie winnaars uit de bus kwam bij de Innovatie Challenge rond het Eurovisie Songfestival. Die wedstrijd werd gehouden om vernieuwende interactieve toepassingen te vinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond