Derp

NS start online kaartverkoop

Met de verkoop van treinkaartjes via internet zet de NS een nieuw distributiekanaal in. Een van de redenen om met deze test van start te gaan is de lagere kosten.

"De kosten zijn lager dan bij de kaartautomaten. Dat is natuurlijk een voordeel. Een andere reden om online kaarten te verkopen is gebruiksgemak. Uit onderzoek bleek dat bij klanten deze behoefte was", aldus een woordvoerder van de NS.

De test duurt drie maanden en wordt na afloop geëvalueerd. Na eventuele aanpassingen en bij succes wordt het nieuwe distributiekanaal blijvend ingezet. Voorlopig is er een beperkt aantal kaarten te koop waaronder bijvoorbeeld een dagretour, een railrunner of een enkele reis. "Dit dekt het grootste deel van onze kaartverkoop. We wilden lean and mean beginnen. Wanneer na de evaluatie blijkt dat het een succes is, dan wordt het uitgebreid."

Persoonsgebonden

Het kaartje wordt betaald met iDEAL en is persoonsgebonden. "Dit is om misbruik te voorkomen", verklaart de woordvoerder. Het reisbewijs wordt in een uit te printen bijlage per mail meegestuurd en is op naam. De treinreiziger moet zich met een legitimatiebewijs kunnen identificeren in de trein.

De NS hoopt hiermee ook nieuwe klanten aan zich te binden. "Bijvoorbeeld mensen die online een toegangsbewijs voor de Efteling kopen, kunnen bij ons in de toekomst een combinatiekaartje kopen."

Een bijkomend voordeel is dat er sturend opgetreden kan worden. Zo laat de woordvoerder weten dat het mogelijk is om op tijdstippen, wanneer het rustig is op een treinroute, een kaartje voor dat traject tegen een gereduceerd tarief aan te bieden. "Via internet kan je dat makkelijker communiceren."

Mobiel

Een treinkaartje op de mobiel komt er voorlopig nog niet. "Daar zijn we nog niet mee bezig, al kijken we wel naar de technologische ontwikkelingen. We willen eerst de gewone online verkoop  stap voor stap uitrollen. Er is een hoge internetpenetratiegraad in Nederland, dus bijna iedereen beschikt over een vaste internetverbinding. Bij mobiel is dat nog niet het geval. Bovendien zouden we dan weer de apparatuur van conducteurs geschikt moeten maken om die mobiele tickets uit te kunnen lezen", aldus de woordvoerder.

10 Reacties

Eindelijk!! Zijn we ook af van de fraude en storingsgevoelige kaartjesautomaten die het net niet doen wanneer je haast hebt.Goede actie, Bert.

Raar verhaal, ik dacht dat ze ook met een ovchipkaart bezig waren. Vraag me af hoe dit te rijmen valt… Joep

Heb je dan thuis een printer nodig?

Op zich best een leuk initiatief, alleen wordt het gebruiksongemak nu wel heel erg bij de reiziger gelegd. Je moet als ik het goed lees dus wachten op een email, printer aan, kaartje printen, legitimatie mee.. Pff, ik wordt al moe als ik het lees. Waarom niet een semacode naar je mobiel, die kan worden gescand door de conducteur. Dan zou je ook in een keer die gewraakte ov chipkaart af kunnen schaffen.  Want als die landelijk ingevoerd gaat worden wordt het een groot drama. Mensen die zullen vergeten uit te checken, in te checken, saldo dat op magische wijze verdwijnt door verkeerd berekende ritten, allemaal verleden tijd voordat het gelanceerd wordt. Ik denk dat de semacode de toekomst heeft qua gebruiksgemak. En, wie heeft er nu geen mobiel??

@Erwin, Een semacode naar mobiel zou ideaal zijn, maar zoals de woordvoeder van de NS al zegt: "Een treinkaartje op de mobiel komt er voorlopig nog niet. Daar zijn we nog niet mee bezig." Hij denkt dat de penetratiegraad van mobiel internet in Nederland hier nog niet hoog genoeg voor is en zegt: "Bovendien zouden we dan weer de apparatuur van conducteurs geschikt moeten maken om die mobiele tickets uit te kunnen lezen." Nog even wachten dus.

De kosten zijn exact hetzelfde of ik nu online koop of via een automaat

Als je een weekendje Wenen doet kun je op ongeveer dezelfde manier een weekend kaart kopen voor al het openbaar vervoer. Die kaart geeft je dan recht op de snelle vliegveld trein en alle metro's en bussen in het centrum van Wenen. Deze kaart kun je gewoon met je CC afrekenen en print je thuis zelf uit. Idem dito met je week en maand kaarten voor de normale forens. Geen geklooi meer met ouderwetse stamkaarten (als er iets fraude gevoelig is is het dat ding wel)  De OV chipkaart is mijn inziens gedoemd om te mislukken, maar goed daar hebben we het hier niet over. 

mobiel internet is niet nodig, kijk naar de boarding pass die je van KLM/Air France nu ook op het mobiel kunt krijgen. Is gewoon een SMS service. NS kan dus heel makkelijk en snel aanhaken op besstaande en schaalbare oplossingen als ze te rade gaan bij KLM. Mooiste is en blijft natuurlijk de contactloze kaart die je naar een smartcard – secure element – stuurt in de telefoon….. Dan ben je weg van allerlei belastende activiteiten voor de klant en maak je eea nog echt veilig ook. Koop je kaartje online, krijg m op de OV-chipkaart in de telefoon. Niks geen prepaid zaken. Geef kaartje beperkte geldigheidsduur, zet meer kaartjes op de telefoon en boek af van 'vooraf aangekochte aantal kaartjes' per keer dat telefoon gescand wordt. Kotom, legio mogelijkheden die nu door 'de OV-chipkaart in plastic' formactor niet mogelijk zijn.

eerder op verkeerde reactieplaats gezet: kijk op http://www.atosorigin.com/en-us/Newsroom/en-us/Press_Releases/2009/2009_03_23_01.htm  paperless tickets in de Thalys

Vorig jaar vond ik de NS al dapper met hun online verkoop via Ebay: http://www.jimstolze.nl/weblog/2008/06/16/ns-ebay-treinkaartjes/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug