Deel dit artikel
-

Nu al onenigheid over compensatie MWC

De organisatie van het afgelaste Mobile World Congress wil deelnemende bedrijven vragen om de annuleringskosten zelf te dragen, onder het mom van overmacht, maar vindt de Spaanse autoriteiten tegenover zich. Zelfs gezondheidsorganisatie WHO heeft vraagtekens bij het besluit om de telecombeurs die eind februari van start had moeten gaan af te blazen.

Minister van Gezondheid Salvador Illa herhaalde donderdag nog eens dat er geen omstandigheden waren die annulering noodzakelijk maken. Vicepremier Calvo viel hem bij.

Organisator GSMA verwijst naar verklaringen van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding, waarin staat dat in uitzonderlijke gevallen grote samenscholingen van mensen kunnen worden ontraden. Maar het agentschap zegt ook dat elk besluit altijd in overleg met de bevoegde autoriteiten moet worden genomen.

Ook Fernando Simón van WHO zegt dat er geen redenen waren om de beurs te annuleren. Zelfs wanneer er infecties worden gesignaleerd, zijn de risico’s goed te beheersen.

Wired berichtte eerder deze week dat de organisatie van WMC er bij de autoriteiten op had aangedrongen om de noodtoestand uit te roepen, zodat aanspraak kon worden gemaakt op verzekeringen (GSMA heeft een verzekering lopen bij Willis Towers Watson). Nu dat niet gelukt is zal elk contract met standhouders tegen het licht moeten worden gehouden.

In die contracten zijn wel allerlei clausules opgenomen die een annulering rechtvaardigen, zoals Catalaanse afscheiding, terrorisme, burgeroorlogen en ook de terugkeer van SARS, maar niet elke exposant zal zich er bij neerleggen. Een juridische strijd met de GSMA wordt dan extra pijnlijk, aangezien deze vereniging bestaat uit telecompartijen waarmee leveranciers graag zaken doen.

De Minister voor Industrie, Handel en Toerisme Reyes Maroto wil van sommige standhouders weten waarom ze Barcelona annuleerden, maar wel aanwezig waren op andere evenementen, zoals Technology Integrated System Europe (ISE) in Amsterdam.

Intussen worden de gevolgen voor de lokale economie steeds duidelijker. Het Zenit Borrell hotel is in een klap 90 procent van zijn reserveringen kwijtgeraakt. Directeur Sergio Grao zegt in El Pais ‘niet te weten hoe we met al deze (hoeveelheid) afzeggingen om moeten gaan’.

De horeca schat het verlies op 40 miljoen euro. Bezoekers aan het MWC bestellen doorgaans dure wijnen en geven veel meer uit dan bij andere gelegenheden.

De Asociación Empresarial Cárnica, de in Barcelona gevestigde Vereniging voor de de Vleeswarenindustrie, heeft een advocatenkantoor ingehuurd voor een rechtszaak. Anafric heeft honderden bestellingen van hotels en restaurants moeten afbestellen. Als ze de onverkochte vleeswaren invriezen gaat de prijs omlaag, als ze dan niet doen bederft het.

Inmiddels heeft IT bedrijf Fortinet zijn congres Accelerate 2020, dat volgende week zou worden gehouden in Barcelona, afgelast. Daar zouden 3000 deelnemers op afkomen.

Foto David Rüsseler via Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond