Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Google en Philips

Als Philips storingsvrij tv-spectrum kan benutten voor datacommunicatie dan komt er veel meer draadloos internet naar de wens van Google. Dat strijd nog met Microsoft voor Yahoo, waar bestuursvoorzitter Jerry Yang weinig meer te vertellen heeft in het overnamegevecht.

Dat Jerry Yang onder toezicht staat bij de onderhandelingen met Microsoft, mag niet echt als een verrassing komen, maar is wel bijzonder: de medeoprichter van Yahoo heeft het volgens de grootaandeelhouders en de raad van commissarissen dusdanig verbruid in de eerste ronde dat hij geen brokken meer mag maken.

Dus in de onderhandelingen over een overname van zoekonderdelen van Yahoo door Microsoft heeft president-commissaris Roy Bostock de leiding. Hij onderhoudt ook direct contact met de grootaandeelhouders om te voorkomen dat ze in het openbaar elkaar afvallen. Contact met aanvaller Carl Icahn is er nog steeds niet volgens deze goed ingevoerde bron All Things Digital. dit is min of meer het weblog over internet van Wall Street Journal.

Deze bron bericht ook dat een Yahoo-commissaris opstapt net vóór de aandeelhoudersvergadering. Die wordt overigens uitgesteld van 3 juli naar ergens eind juli. Het is goed mogelijk dat er dan alsnog een volledige overname op tafel ligt. Alleen de zoekdienst overnemen is nogal complex en verlamt Yahoo deels. Het onderdeel zou zo’n 10 tot 20 miljard dollar kosten, zeg maar een 20 tot 40 procent van Yahoo als geheel. De verkoop van de Aziatische onderdelen, waaronder het aandeel in Alibaba, zou 10 miljard dollar opbrengen.

Google met Philips

Ondertussen blijft Google op het vinkentouw zitten. Wilde de Google-top deze week in een interview met het FD in Nederland niets meer zeggen over de zaken rond Yahoo, in Amerikaanse media strijdt Larry Page, medeoprichter, voor winst. In regeringsstad Washington suggereerde hij dat een overname van Yahoo door Microsoft een ramp voor de markt zou zijn, bijvoorbeeld door de bundeling van MSN (Live) Messenger en Yahoo Messenger. Hij beweert dat een overname van de exploitatie van de zoekdienst van Yahoo door Google minder schadelijk is voor de concurrentie. Volgens hem zal Washington zo’n overeenkomst niet in de weg zou staan.

Ook boeiend is een ander onderwerp waarvoor Page in Washington pleitte: het vrijgeven van tv-frequenties voor draadloos internet, en dan vooral de ‘blanke delen’ daarin, de ruimte die niet benut wordt voor tv-overdracht. Volgens Google is dit uitstekend geschikt voor draadloos internet en erg goedkoop in gebruik.

De National Association of Broadcasters zegt dat dit storend zal werken voor de tv-signalen, maar Page ontkent dit. Hij wil open ruimte die voor iedereen toegankelijk is, net als wifi. De winst voor Google: meer draadloos internet, meer dienstverlening – ook met besturing Android – en dus meer reclame-inkomsten.

Google houdt zijn pleidooi bij toezichthouder FCC niet alleen, want ook Microsoft, Dell, Intel, HP en Philips doen mee in deze coalitie voor ‘white spaces’ van het analoge tv-spectrum. Microsoft en Philips testen al apparatuur om de onbenutte delen in de tv-signalen te gebruiken voor datacommunicatie. Of Washington akkoord gaat met het gebruik van de witte lijnen in tv-frequenties is afhankelijk van het succes van het storingsvrij werken van deze apparatuur.

Nog meer Google: de dienst voor het maken van websites voor interactie in groepen is nu gratis voor iedereen te benutten: Google Sites

Twitter bekent eindelijk

En na de zoveelste storing: de Twitter biecht op dat er technisch van alles mis gaat. Voor de goede verstaander staat er dat de storingen voorlopig nog niet van de baan zijn want er moet een geheel nieuwe architectuur komen die het massale berichtenverkeer aan kan.

Twitter vraagt ook openlijk of specialisten willen solliciteren. Want er is weer nieuw geld. Het gaat allemaal over ‘scalability’, het woord dat ict-dienstverleners het liefst in de mond nemen, mar het minst kunnen waarmaken.

Aardig in de nimmer aflatende rechtendiscussie: een professor en voormalige computercrime fighter meent dat isp’s illegaal bezig zijn als ze verkeer van hun abonnees bekijken, of dat nu is om ze reclame voor te schotelen dan wel om overtredingen met up- en downloden te traceren.

Wifi-aanbieder op Schiphol

De Volkskrant opent de ochtendkrant nog met de gisteren al bekend geworden bewaartermijn voor opslag van telefonie en internetdata. zo belangrijk is dat onderwerp geworden. Internet telt, ook voor triviale dingen als wachtwoorden maken.

De nieuwe mediadirecteur van de KRO komt van SBS: Taco Rijssemus (39) deed daar productie maar ook Hart van Nederland. Dan is er een nieuwe hoofdredacteur voor Metro, Robert van Brandwijk die nu hoofdredacteur is van ondernemersplatform De Zaak van ING.

Gisteren congres over kinderlokken op internet, vandaag in het AD een tragisch voorbeeld. Wel leuke misdaad: Computer Idee als wifi-aanbieder trok diverse klanten die vrijelijk hun verkeer lieten inzien. Zo eenvoudig kan dat…

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond