Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: oorlog Amazon en uitgever

Amazon speelt met uitgever Lagardere een machtsspel in Engeland; MySpace bouwt een totaal nieuwe site, gericht op meer reclame en AP probeert de rechten van artikelen te gaan bewaken tegen bloggers. In eigen land veroorzaakt spellenmaker Hideo Kojima een oploop van fans.

Je kon er op wachten tot Amazon en uitgevers botsen maar het is direct ook heftig. Op Amazon UK heeft Amazon haar vermaarde ‘buy now with 1 click’ weggehaald bij honderden boeken van de uitgever Hachette Livre UK, waaronder een aantal titels van Stephen King.

De titels zijn nog wel te koop, maar indirect via handelaren. Ook heeft Amazon de gratis verzending van deze boeken opgeheven. Er is een conflict met deze dochten van Lagardère, de tweede grote Engelstalige uitgever na Random House van Bertelsmann. Hoogstwaarschijnlijk gaat het over marges en kortingen.

Bloggers zijn een schrijfactie tegen Amazon begonnen vanwege machtsmisbruik. Het warenhuis noemt zich immers ‘Earth’s most customer-centric company’. Dat keert zich natuurlijk, net als het ‘do no evil’ van Google, op een goede dag tegen je natuurlijke streven om opbrengsten en aandelenkoersen te maximaliseren.

Amazon wordt langzamerhand machtig met nu in Engeland al 16 procent van de markt. Hoe groter de macht van deze online verkoper, des te meer ze te vertellen ze zal willen hebben. Het gaat al zover dat schrijvers er zwijgzaam over zijn volgens de British Association of Authors’ Agents, omdat ze de macht van Amazon serieus nemen.

MySpace veranderd voor adverteerders

‘Monetize’ is een woord dat je ook in Nederlandse investeringskringen meer en meer hoort, dus zal het wel tot de term ‘monetiseren’ komen, te beginnen in Vlaanderen. De term is sterk verbonden aan MySpace dat in drie jaar tijd groeide van 16 naar 118 miljoen profielen maar de inkomsten geen gelijke tred zag houden. In april waarschuwde het bedrijf at de doelstelling van 1 miljard dollar niet gehaald zou worden.

Nu zet MySpace een verandering in gang die een uitbereiding moet inhouden van voornamelijk smoelenboek naar een portaal. Woensdag komt er al een nieuw homepage op MySpace. zo komt er een ‘splash’pagina die om te beginnen een reclame zal bieden van de nieuwe Batman-film. De komende maanden gaat alles op de schop, van de navigatiebalk tot de videospeler.

Het zal de grote test worden om te bepalen of sociale netten in het algemeen hun enorme potentie voor reclame kunnen waarmaken. Of voor optimisten: hoe ze die potentie gaan waarmaken. Met zo veel bezoek kan het niet missen, naar men zegt. Of is er achter de horizon een nieuw model, bijvoorbeeld met voornamelijk transactieinkomsten uit handel? MySpace zelf houdt het nog op een ‘education process’ voor adverteerders.

Artikelen overnemen

Linken naar andere artikelen. Hoeveel mogen we daarvan overnemen? Waar ligt de grens. We kennen razend populaire blogs die niet anders doen dan parasiteren op journalistiek van elders. Daar gaat AP paal en perk aan stellen.

Er komen richtlijnen hoeveel bloggers en andere publicisten op het web van artikelen mogen overnemen. AP schreef, om te beginnen, een brief naar Drudge Retort (links alternatief op de Drudge Report) met de eis om zeven artikelen te verwijderen. Die overschreden de grens van ‘redelijk gebruik’, dat wil zeggen het ging om overnames van 39 tot 79 woorden.

Maar de brief was volgens het bestuur van AP wat te drastisch. Er moeten vaste regels komen. Bloggers stonden natuurlijk direct op de achterste benen: nieuws is vrij en moet bediscussieerd kunnen worden. En hoe gaat AP handhaven: "In elk geval niet oma en de kleinkinderen voor de rechter dagen net als de muziekbranche doet." Maar hoe dan wel?

WPP tussen fusie TNS en GfK

De fusie tussen marktonderzoekers GfK in Duitsland en TNS in Engeland, waardoor in Nederland GfK, Nipo en Intomart in één bedrijf komen, is nog steeds niet beklonken. Marketingconcern
WPP wil TNS en deed al twee pogingen om tot een bod te komen.

Nu heeft het Britse Takeover Panel geoordeeld dat TNS dezelfde inforamtie moet verstrekken aan WPP als aan GfK’s grootste aandeelhouder, de GfK Verein, een soort stichting. Sir Martin Sorrell kan niet tegen zijn verlies maar is ook slim: de opening van de boeken door TNS betekent dat hij van een concurrent veel data te zien krijgt.

Segway en bloggers

Er worden veel bloggers gearresteerd, vooral door minder prettige regimes. In 2007 verdubbelde het aantal arrestaties ten opzichte van 2006: 36 in totaal gingen er op water en brood, voor zover bekend.

Wel leuk: de Segway wordt populairder als vervoersmiddel als gevolg van de stijgende brandstofprijzen. Verkopen nemen toe met 40 tot 50 procent dit jaar mede omdat er op brandstof te besparen is met het 5.000 dollar kostende ding.

Gokarresten voor Europese Hof

Velen vermoeden dat de Nederlandse gokarresten van ondermeer de Lotto tegen Ladbrokes in strijd zijn met de Europese regels, maar dat komt nu voor het Europese Hof. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad die Lotto ook gelijk gaf, net als de rechtbanken en gerechtshoven.

Het begint met al die doelpunten en eerder juichende buren op te vallen: digitaal kijken is trager dan analoog kijken: 1 tot 1,5 seconde. Leve de vooruitgang. Niet erg, zegt Ziggo. Trouwens, iets voor deze kabelaar met al die klachten: de luisterende robot. Een flinke storing is gelukkig voorbij.

Positief: met subsidiegeld worden, bijvoorbeeld in Hilversum, mooie dingen gemaakt online, zoals Teleblik dat de archieven van de omroepen voor het onderwijs opent.

En de vermaarde gamebouwer Hideo Kojima in Nederland ter gelegenheid van het vierde deel van zijn Metal Gear Solid-serie. "In de MediaMarkt staan meer dan vijfhonderd fans urenlang achter dranghekken op een handtekening te wachten. "Een grotere opkomst dan voor Gordon en Joling samen," aldus een verbaasde medewerker."

De andere kant van het mediaspectrum: weer een ex-minister van Buitenlandse Zaken als chef van de Wereldomroep: Ben bot volgt Hans van den Broek op. Waren bewindslieden van BuZa vanouds niet kwekers van doofpotten?

Ben je een ‘goedgebekte singles tussen de 18 en 35 jaar’? Dan is er kans om deel te nemen aan Can’t Buy Me Love, de opvolger van Gouden Kooi, die vrijgezellen laat strijden om geld en zo. Misschien wat voor de ‘trollen’ die zo graag zieken. aandacht in De Pers voor deze webhooligans…

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond