Ochtendgloren: spionage Deutsche Telekom

Online reclameregulering leidt volgens Britten tot problemen Duits verkeer tussen journalisten en commissarissen geobserveerd; Zoekstrategie Microsoft is commercieel en kort termijn gericht. En mondiaal online tv-kijken, onder meer naar GeenStijl bij Veronica.
Het stoppen met boekzoeken door Microsoft tegelijkertijd met de introductie van ‘Cashback’ voor e-commerce en zoeken staat volgens analisten niet los van elkaar. Microsoft is de eerste om dat toe te geven: commercieel levert het zoeken in boeken te weinig op.
Microsoft wil met alle liefde de uitgevers en bibliotheken nog de technologie verkopen om boeken te scannen en doorzoekbaar te maken. Maar zelf een index bouwen kost te veel en levert te weinig op. Het stoppen van de indexering voor boekzoeken is voer voor cultuurpessimisten. Een trouwe lezer van Emerce stuurde afgelopen weekend dit lange artikel over de toekomst van het uitgeven dat er wellicht op aansluit.
Regulering online marketing
Engeland meldt regulering van online marketing met de uitbreiding van de Consumer Protection Regulations. Het is de praktische invoering van Europese regels die transparantie moeten brengen voor consumenten: afzenders van boodschappen moeten duidelijk worden. Dat geldt voor sponsoring, virals, blogs etc.
Maar ook ‘gratis’ aanbod dat niet echt gratis is, en het verbergen van kosten die op slinkse wijze toch worden doorberekend kunnen tot boetes voor bedrijven leiden. Adverteerders noch bureaus zijn goed op de hoogte van de nieuwe regels en dat zal tot problemen leiden in de online markt, zo verwachten kenners van de Britse e-commerce.
Ondertussen begint telecombedrijf BT in Engeland met gerichte reclame op grond van surfdata in samenwerking met Phorm. Dit bedrijf staat wegens vermeende privacyschending onder voortdurende druk. Afgelopen week is AntiPhorm.com opgericht om de datavergaring te verstoren
Spionage journalisten Deutsche Telekom
Voorlopig weer voer voor schrijven over henzelf: Duitse journalisten hebben hun ‘spionageschandaal’. "Een schandaal dat zijn gelijke niet kent" volgens de collega’s daar. Amerikaanse media herinneren zich echter het afluisterschandaal bij HP dat verdenkingen jegens een lekkende commissaris wilde bevestigen.
Deutsche Telekom heeft in 2005 en 2006 geneusd in verkeersgegevens van journalisten, om bloot te kunnen leggen welke managers en/of commissarissen van DT lekten naar de pers. Justitie in Duitsland onderzoekt de zaak. Het zou gebeurd zijn onder de vorige baas, Kai-Uwe Ricke. De huidige baas René Obermann zei afgelopen weekend ‘geschokt’ te zijn.
Het ging DT vooral om de gelekte informatie over de 32.000 banen kostende sanering en het voornemen om de beloning voor de resterende banen te verlagen. Naar verwachting zijn vooral de commissarissen die de vakbonden benoemen het doelwit geweest van de spionage.
Meer nog voor de liefhebbers van spionageschandalen: Wired zet uiteen hoe een oplettende medewerker van een kopieerwinkel die in het het kopieren van Ferrari-documenten observeerde het hele schandaal in gang zette. Met de hulp van Google kwam de man erachter dat de kopiërende vrouw van concurrent McLaren was.
TV-kanalen online, dure kabel en wifi
Niets bijzonders maar toch aardig: TVchannelsfree.com: de index voor gratis kijken naar 3.000 tv-stations in de wereld. Waaronder een hele serie Nederlandse. Inclusief turven van het aantal kijkers. Hoog in de rangschikking: de Naked Mole Cam. Ik vrees dat het woord ‘mole’ iets minder bekend is dan ‘naked’…
En een alternatief voor de tv-kabel? prijzen blijven stijgen en kijkers blijven betalen; een herkenbaar verhaal in New York Times over de Amerikaanse markt. Prijzen liggen daar overigens traditioneel veel hoger met abonnementen van 60 dollar per maand. Internet is geen alternatief gebleken.
Wie dacht dat wifi ook een alternatief kon gaan bieden voor de tv-kabel, komt bedrogen uit. Onder de titel By bye wifi! begeleidt E-commerce Times de aftocht van lokale initiatieven in de VS. We schreven al over de mislukking in Philadelphia, maar dat staat niet op zichzelf.
GeenStijl Met Veronica
Na de mislukking met BNN gaat GeenStijl met Veronica in zee: reporter Rutger gaat dagelijks EK-filmpjes maken voor de zender. BNN wilde niet meer met GeenStijl samenwerken na interne verdeeldheid. Maar GeenStijl geeft toe dat ze er zelf weinig van bakte. De samenwerking met RTL voor De Gouden Kooi was eenmalig, een ‘John de Mol-momentje’ voor de verslaggever. Overigens heeft BNN wat probleempjes.
Reclame voor vijftigers groeit volop want ze lijken wel dertigers. Wellicht dat RTL in zee gaat met de jongere ouderen Brink & Storms die een programmavoorstel neerlegden.
Ze vonden elkaar niet online en dat maar goed ook volgens een Australische wetenschapper. Het zoveelste bericht dat online dating vaak slecht uitpakt, tenminste meestal maar voor de korte duur. De valkuil: online hecht worden zonder elkaar echt te kennen. Je valt te gemakkelijk voor de verkeerde die zich mooi voordoet.
Altijd goed voor gratis reclame: Xs4all, in het AD. De krant verwijst ook naar een verwijst naar de bijzondere goal van David Beckham. Keeper even weg…
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond