Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: stap Google in sponsorvideo

Een nieuwe vorm van videodistributie van ‘branded content’ met een tekenfilm en reclame zal Google aanstaand najaar beproeven. Ook Rhapsody van MTV en Real lanceert een MP3-winkel en bij Yahoo komt de vertrekteller op 115. En het is dag-Bill-dag.

In ons vervolgverhaal van Yahoo vandaag slechts het opstappen van weer een directeur, maar wel een belangrijke: Kent Goldman, Yahoo’s baas voor Corporate Development, houdt het voor gezien. Het totale aantal opgestapte directeuren en managers sinds begin 2007 komt volgens Techcrunch nu op 115.

New York Times onthult een nieuw videoinitiatief van Google na innovatie: de verspreiding van een serie tekenfilms via internet, via websites van derden. Dat zijn partners van het reclameprogramma AdSense. In plaats van statische reclame kunnen deelnemers over een paar maanden, als ze daarvoor gaan intekenen, een videoclip als reclame krijgen.

Dat zal een tekenfilm zijn van Seth MacFarlane, de maker van de populaire Family Guy tekenfilmserie over een merkwaardige familie die, na een aantal afwijzingen, sinds 2005 een grote hit is op Fox TV onder vooral jonge mannen. Voor Google’s serie is de titel ‘Seth MacFarlane’s Cavalcade of Cartoon Comedy’. Die zal, in eerste instantie, bestaan uit 50 afleveringen van elk twee minuten.

Google werft adverteerders, of beter gezegd sponsors van deze ‘branded content’. Er komen verschillende modellen: met reclame voorafgaand aan de clip, een bannertje onder de clip of een eenvoudige sponsorvermelding. MacFarlane werkt ook met enkele adverteerders samen om reclame te produceren die nauw aansluit op de inhoud of er onderdeel van uitmaakt.

Dit is de volgende fase van het Google Content Network, dat ruim een maand geleden voor derden open ging voor de verspreiding van rich media reclame via AdWords. De stap met MacFarlance gaat ver en tekent de trend van ‘branded concent’ die De Telegraaf kiest op grond van ervaringen met haar innovator GeenStijl.

Real/MTV MP3-winkel en Sony IP naar TV

In de hevige strijd met de digitale muziekmarkt lanceert de joint venture van Real en MTV een Rhapsody MP3-winkel nadat eerder partijen als Napster en Amazon de digitale rechtenbescherming (drm) hebben losgelaten. Tot op heden koos Rhapsody voor een abonnement voor streaming van 15 dollar per maand met ongelimiteerd gebruik.

Maar muziekkopers willen niet enkel luisteren, maar ook bezitten en zonder moeilijk gedoe, dus worden MP3-downloads de trend. Ze zijn geschikt voor de iPod. Dus gaat Rhapsody concurreren met iTunes van Apple die de digitale muziekmarkt domineert met een aandeel van 70 procent. Behalve direct via Rhapsody.com doet ze ook de verkopen aan de achterkant van de iLike dienst van MTV en andere websites van Viacom. Ook Verizon wordt wederverkoper van Rhapsody, maar op mobiel.

Een nieuwe trend? Sony gaat voor het eerst een film na het uitbrengen in de bioscoop direct beschikbaar stellen voor tv, dat wil zeggen met een online verbinding. Het betreft Hancock met Will Smith en die komt eerder beschikbaar online dan op dvd. Maar nu nog louter voor koper van een Sony Bravia TV met een internetverbinding

De dag-Bill dag

Bill Gates kan, gezien alle beschouwingen bij zijn vertrek, historisch gezien met een gerust hart sterven. Ben het eens met Economist: Bill vertrekt na de grootste prestatie van de 20ste eeuw als ondernemer te hebben bereikt juist op tijd, of wellicht te laat.

Gates vertrekt – met tranen, zie video – nog vóór Microsoft moet gaan meemaken dat alsnog het netwerk belangrijker zal worden dan de pc, ook voor software. Iets dat tegenspeler Scott McNealy altijd riep, maar Gates versloeg hem. Eerlijk gezegd is Gates al laat met opstappen, want Vista is een grote teleurstelling geworden ofschoon Office 2007 het goed doet.

Economist, het lijfblad van de Westerse ondernemers, biedt een bondige karakterschets, vooral positief maar negatief in verband met de aanvaringen met Justitie. Het achtergrondverhaal van Economist staat ook gratis online en is gebaseerd op de recente vraag van internetgoeroe Tim O’Reilly: Hoe het nu verder moet met Microsoft nu haar doel, een pc op elk bureau en in elke woning, in het Westen nagenoeg voltooid is. Gates antwoord was dat er vele uitdagingen lonken, van het digitale tv-platform tot ‘tien keer snellere’ softwareontwikkeling.

Zie ook het afscheid met video’s van Bille Gates uit het verleden van Cnet en Seattle Times geeft een overzicht in memo’s van Gates vanaf 1976. Ik mocht lang geleden één keer ontbijten met de man en was snel weg van het negatieve vooroordeel dat heerste in Nederland. Gates bleek een nerd zonder kapsones, wild van techniek. Ook ken ik niemand die zo veel geld heeft weggegeven. (Ja, hij heeft ook wat…)

NRC duikt in de problemen van Ziggo en tekent van de baas op dat er ‘geen beperkingen’ zijn van de private equity investeerders. Dat geloven we graag tot het tegendeel blijkt.

Meer telecom: je huis minder waard door een umts-antenne in de buurt. Positiever: navigeren met je mobieltje en een iPhone-kloon van Samsung, plus een ‘Skype-muis’ om mee te bellen.

De Volkskrant heeft al een voorbeschouwing op het nieuwe tv-seizoen. Mooi idee in Frankrijk: daar wordt publieke tv vrij van reclame. Maar mobiele telefonie- en internetaanbieders mogen dat gaan betalen met een nieuwe belasting. En Sarkozy mag straks de omroepbaas gaan benoemen.

Crossmedia: een videospel met band Aerosmith van Activision en een volgend spel over Bourne, de geweldige filmserie met Matt Damon. En wegens inbraak bij spellenmakers in de VS werd een 20-jarige in Maastricht in de kraag gevat. Die is nog niet jarig.

Trouw werpt een blik op het online schelden op de EU. Volgens de krant onterechte gemakzucht en/of domheid: "En de hardnekkige klacht dat het nieuwe, zo omstreden Verdrag van Lissabon onleesbaar is? Ik weet bijna zeker dat de meeste mensen die dat zeggen het nooit hebben geprobeerd. Klik ernaartoe via de rechtstreekse link en oordeel zelf."

En OpenStreetMap valt Google aan. Met onze sympathie voor Klein Duimpje

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond