Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: ‘targeting’ een misdaad

Levendige internetpolitiek in de Verenigde Staten met een voorstel tot een verbod op persoonsgerichte reclame door dataverzameling, een nieuw veiligheidscentrum voor bedrijven en overheden plus hoorzittingen over netneutraliteit.

In de staten New York en Connecticut rijst verzet tegen dataverzameling voor persoonlijke reclame. Dat druist in tegen de wens van Google – die daarvoor DoubleClick kocht – Yahoo etc maar ook alle Nederlandse webuitgevers om relame steeds specifieker te richten op personen.

Het gekozen statenlid Richard L. Brodsky heeft een wet in voorbereiding die het strafbaar maakt om data van personen te verzamelen voor reclamedoeleinden. Naar verwachting resulteert dit in een vorm van opt-out waarbij surfers eenvoudig het verzamelen van hun data moeten kunnen blokkeren. Verdergaand zou een opt-in eis aan Google, Microsoft etc. reiken.

Google loopt in op Yahoo

Comscore komt met cijfers over de zoekmarkt in februari 2008. Van januari op februari ging Google van een marktaandeel (in de VS) van 58,5 naar 59,2 procent. Het aandeel van Yahoo daalde met 0,6 procentpunt tot 21,6 procent en Microsoft daalde licht, van 9,8 naar 9,6 procent. Het totaal aantal zoekopdrachten nam af met een procent of zeven: februari is twee dagen korter dan januari en er wordt volgens Comscore in februari altijd wat minder gezocht.

Hetzelfde bureau publiceert de bezoekcijfers over februari van alle Amerikaanse websites: Yahoo houdt met 137 miljoen bezoekers Google met 136 miljoen nog achter zich, met Microsoft op ruimere afstand met 118 miljoen. Comscore verzuimt zelf te vergelijken met januari, maar die vergelijking met de cijfers over januari 2008 dat het bezoek aan sites van Yahoo toen nog op 18 miljoen stond, van Google op bijna 135 miljoen en Microsoft op 119 miljoen. Google wint terrein en passeert Yahoo wellicht over maart 2008.

Opvallende beveiligingschef

Teneinde e-commerce en overheden beter te beschermen zet de Amerikaanse regering een National Cyber Security Center op. Dit in geheimzinnigheid gehulde centrum krijgt een schrijver, ondernemer en open source aanhanger als baas, te weten Rod Beckström. Hij zal met zijn centrum een plek krijgen op het ministerie van Homeland Security in Washington. Dat zette president Bush op na de aanvallen van 11 september 2001. Dit is overigens met 200.000 werknemers nu al het derde grootste ministerie in de VS.

Ook bij bondgenoot Engeland krijgt internet meer aandacht van de regering inzake beveiliging en opsporing. Premier Gordon Brown kwam met zijn National Security Strategy. Het vorig jaar opgezette Centre for the Protection of National Infrastructure i Londen gaat nauwer samenwerken met geheime diensten om ‘uw en onze veiligheid’ zoals dat in marketingtermen van dit soort initiatieven heet, te bewaken.

Hoorzittingen netneutraliteit

Aan de ene kant meer beveiliging, aan de andere kant pogingen om het internet toch open te houden en providers geen verlengstuk te maken van opsporing naar terroristen en bestandsruilers. Dat is een hele opgave. Een opvallend vervolg krijgt de strijd om neutraal internet in de Verenigde Staten. Deze Netneutraliteit komt erop neer dat internetproviders niet bepaald verkeer mogen bevóór- of benadelen. In de praktijk betekent dit vooral de vraag of kabelaars en telecombedrijven ruilverkeer tussen internetters onderling (BitTorrent) etc. mogen afknijpen.

In deze strijd staat de Amerikaanse kabelaar Comcast momenteel centraal. Reguleerder FCC houdt er twee openbare hoorzitten over. Tijdens de eerste op Harvard University, hield Comcast veel plaatsen bezet in de zaal. In april volgt er nog een hoorzitting op de Stanford University in Silicon Valley. Naar verwachting zullen in Californië vooral voorstanders van netneutraliteit zich laten horen.

In Nederland speelt deze belangrijke vraag tussen een meer commerciële dan wel open opstelling van providers niet echt, hoewel Economische Zaken er wel een oogje op houdt.

‘Apple monopoliseert’

Een iTunes abonnement in de iPod aankoopprijs waarover Apple dubt, ontmoet al verzet alvorens het plan realiteit is geworden. eMusic verzet zich. Volgens chef David Pakman is de koppeling die Apple voorstaat een monopolisering van de muziekmarkt.

Hij vindt dat dit gelijk staat aan de manier waarop Microsoft met Windows poogde om markten voor zichzelf te houden. En daar betaalt Microsoft nog altijd boetes voor, betoogt Pakman. Sommige juristen geven hem gelijk.

Ondertussen in de Nederlandse kranten: AD bericht over 2007 als beroerd virusjaar, op voorspraak van Kaspersky Lab, die centjes verdient aan de angst. Ook 2008 belooft weer erg te worden, meent Kaspersky. De Pers verhaalt van een nieuwe online boodschap van Bin Laden en de zoveelste statistiek over breedband in Europa. De Telegraaf gaat Marco Borsato live brengen in een persconferentie en chat op de site. Wel zo aardig is de mededeling dat hedenmorgen de lente is begonnen, reden voor een klimaatactie met Google. En bij de Volkskrant al eerder online, een aardig interview met eBuddy-baas Jan-Joost Rueb.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond