Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: webtoekomst kranten en Debitel verkocht

Record oplagedalingen van Amerikaanse kranten komen met het sluiten van de printeditie van een kleine titel. DVD-verhuurder Blockbuster wil in een Viacom-zender en Warner Bros. Komt met gratis filmsites. Debitel is weer verkocht.

De Amerikaanse krantenoplages daalden nog scherper dan in voorgaande jaren in de periode september 2007-maart 2008. Met uitzondering van de titels USA Today en Wall Street Journal moesten alle kranten flink inleveren. Regionale kranten als The Atlanta Journal-Constitution (- 8,5 procent) en The Star Tribune of Minneapolis-St. Paul ( – 6,7) zijn in dit tempo op weg naar het einde.

Eén van de titels, de Capital Times in Wisconsin kiest eieren voor zijn geld en laat het gedrukte dagblad vallen voor een nieuwe webeditie en een weekkrant. Het krantje had nog maar 16.000 abonnees, maar krijgt veel aandacht daar nog vele titels zullen volgen. De vraag is of overgang naar het web een tussenstation naar het einde is of een ‘stap in de 21ste eeuw’ zoals de krant zelf beweert.

Domeinmisbruik aan banden?

Domeinenclub Icann wil de aanhoudende domeinkaping tegengaan met een voorstel dat in juni op tafel komt: de mogelijkheid om geregistreerde domeinen terug te geven zonder ervoor te hebben betaald, wordt drastisch ingekrompen.

Al jaren wordt hiervoor gepleit door met name de Coalition for Domain Name Abuse (Cadna), maar tot op heden is er weinig van gekomen. Veel providers zijn tegen het inkrimpen van de ‘grace period’ voor domeinnamen want ze vinden het makkelijk om ingeval van wanbetaling of gemaakte fouten de registratie ongedaan te kunnen maken. In juni in Parijs vergadert de Icann erover.

Blockbuster wil in tv-kanaal

De grootste dvd-verhuurketen Blockbuster, recent nog in het nieuws vanwege de overnamepoging van een elektronicawinkelketen, expandeert nu een heel andere kant op. Volgens Wall Street Journal wil Blockbuster deelnemen in een filmzender.

Blockbuster praat met Viacom, eigenaar van MTV en Comedy Central, over participatie in een nieuw film- en seriekanaal. Dat zou moeten concurreren met HBO van Time Warner, nu de leidende filmzender op de Amerikaanse tv-kabel.

Webzender Time Warner

Datzelfde Time Warner maakt bekend op internet uit te breiden met videosites voor films en series, te weten KidsWB.com en TheWB.com (nog onder constructie tot mei).

Beide websites gaan oudere films van filmmaatschappij Warner Bros. en series online distribueren. Dat doen ze gratis, dat wil zeggen betaald met reclame. Het is dus voornamelijk recycling van oud materiaal, on-demand. Voor TheWB.com is ook een applicatie op sociaal net Facebook gemaakt.

Debitel weer verkocht

Nieuws uit Duitsland:Freenet koopt Debitel van investeringsgroep Permira, inclusief het Nederlandse Debitel, voor ruim 1,6 miljard euro. Dit creëert de derde grootste mobiele speler in Duitsland na T-Mobile en Vodafone, met 19 miljoen klanten, groter dan E-Plus en O2. Freenet is wederverkoper, zonder eigen net.

De verkoop had de nodige voeten in de aarde. De door Permira gewenste beursgang zat er niet in. Vervolgens lagen twee grootaandeelhouders van Freenet dwars: United Internet AG en Drillisch AG, met beiden 25 procent, zagen hun gezamenlijke zeggenschap verwateren. United Inernet poogde zelfs Freenet te kopen om de transactie met Debitel tegen te kunnen houden.

Chinees videogeld

En eerder in Emerce, nu officieel op het weblog van Marc van der Chijs: een investering van 57 miljoen dollar in videosite Tudou.com. Volgens Van der Chijs wellicht de grootste investering in een Chinees internetbedrijf ooit.

Wall Street Journal zegt dat Chinese online videosites als Tudou.com, Youku.com en 56.com in eigen land vrij baan hebben daar nieuwe regels het voor buitenlandse sites zoals YouTube van Google vrijwel onmogelijk maken om Chinese dochter te beginnen in China. WSJ schrijft ook dat Tudou.com vorige maand een flinke aanvaring had met de censor in China. Zoals Van der Chijs vertelde buigt Tudou.com daar altijd voor: anders moet ze inpakken.

Geld weggooien en naar gaymarketing

Nog meer goed nieuws: MySpace verslaat spamkoning Sanford Wallace in een rechtszaak. Wallace liet phishing scam van zijn klanten los op MySpace profielen. Maar of dat in de praktijk veel uitmaakt valt te bezien, want Wallace schijnt onuitroeibaar te zijn. De rechtszaak negeerde hij.

Telegraaf sluit hierop aan: applicaties op sociale netten vaak gevaarlijk. Het is nog oppassen met het de api-aansluitingen van derden.

De Pers haalt roept wel erg kort de mislukte cd-i van Philips uit te vergetelheid. De krant legt het af tegen Wikipedia.

NRC verhaalt over mediasponsoring door ministeries. Argument Martijn van Dam: "Overal wordt geld weggegooid." Dan liever je geld naar gaymarketing? Kop AD: Aan homo’s valt flink wat te verdienen

Deel dit bericht

2 Reacties

AJ

Krant -> KINDLE

Alexander

Fijn argument van Martijn van Dam. Dat "overal wordt geld weggegooid" lijkt me geen reden voor de overheid om dan ook maar MIJN geld weg te gooien. Voor de zekerheid maar geen PvdA stemmen maar een partij die wel op de centen kan passen. (bestaat die?)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond