Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: “Ze willen betalen voor muziek”

Een blij bericht na onderzoek van de Britse muziekorganisatie dat jongeren wel voor muziek willen betalen: weinig geld voor veel muziek. Ook opvallend: Icahn slikt harde taal over Yahoo even in. Een rechtszaak om zelfmoord na MySpace bedreiging en de risico’s van de Ziggo-problemen.

Carl Icahn reageerde eindelijk op het nieuws dat Yahoo kiest voor Google. Er kan ‘iets goeds’ in de overeenkomst zitten, zei Icahn op een voor hem opvallend milde toon.

Hij bestudeert de overeenkomst naar eigen zeggen nog, maar is teleurgesteld dat de koers van zo’n 34 dollar voor Yahoo – ook als verkoopprijs aan Microsoft – nu zo ver uit beeld is. De koers van Yahoo steeg gisteren op de Nasdaq, maar verloor weer na beurs, tot een koers van ruim 23,30 dollar. Icahn bezit ruim 4 procent of 59 miljoen aandelen en verloor op de aankoop al zo’n 200 miljoen dollar.

Een andere activistische aandeelhouder, Eric Jackson stelt een ‘derde weg’ voor Yahoo voor tijdens de aandeelhoudersvergadering op 1 augustus. Hij wil vier commissarissen uit het kamp Icahn en vijf van Yahoo. En merkt nog even op dat de commissarissen van Yahoo zichzelf jaarlijks 500.000 dollar toebedelen, het dubbele van het loon van de toezichthouders van Google.

Goed nieuws voor Yahoo is dat de rechtbank een snelle behandeling afwijst an de zaak van twee pensioenfondsen en aandeelhouders die gekant zijn tegen het beloningsplan van Yahoo dat bij een vijandige overname in werking moet treden als een soort gifpil.

Willen betalen voor muziek

Volgens Brits onderzoek zijn jongeren best bereid om te betalen voor muziek via internet, maar op hun voorwaarden: geen gedoe met drm-bescherming en onbeperkt downloaden voor een vast bedrag.

De studie is betaald door de Britse muziekrechtenclub BMR. Zonder de gebruikelijke bombarie over ‘piraterij’ die Brein-achtige clubs hanteren bij uitingen bracht de BMR de resultaten blij: zie je wel, ze willen wel betalen, nog is de muziekmarkt niet verloren. Want, bijvoorbeeld, Last.fm met alleen streaming, volstaat niet. Jongeren willen muziek ‘hebben’.

eBay open

De openstellling van eBay veilingapplicatie Selling Manager voor ontwikkelaars van buiten is de meest vergaande stap op het gebied van e-commerce tot nu toe. Als eBay dit doorzet dan biedt ze derden de mogelijkheid om direct applicaties te leveren voor het verkopen via de veiling zelf.

Het gaat om de ondersteuning met nieuwe applicaties van de 7000.000 vaste verkopers op eBay. Ondertussen zijn er al 70.000 ontwikkelaars in de weer met de sofwarebruggen (api’s) van eBay van wie er zich 700 verzamelen tijdens de jaarlijkse eBay Developers Conference, nu in Chicago gehouden.

Dit alles moet eBay nog veel meer ‘2.0’gaan maken in de ontwikkeling. Meer stappen volgen. BusinessWeek heeft een simpel verhaaltje over geld verdienen met Web 2.0 voor ondernemers. Ook met samen ontwikkelen met je omgeving. Gesneden koek voor de lezers van Emerce, maar altijd handig om je klanten te leren.

Geen drugs en hoeren

Onschuldig ben ik, zegt Henry T. Nicholas III, de baas van chipmaker Broadcom die terechtstaat. Valse beschuldigingen, vindt hij, bijeen verzonnen om hem zwart te maken.

Dat is boud, want de man wordt beschuldigd van het antedateren van aandelenopties en uitgebreide handel en gebruik van drugs en het gebruik van hoeren om zaken soepeler te laten verlopen. Het bedrog telt het zwaarst, want dat leidde tot een herziening van de resultaten met 2 miljard dollar.

Aangezet tot zelfmoord

Ook onschuldig vindt zich een 49-jarige vrouw zich in een proces rond MySpace dat zeker zo boeiend is. Ze zette een vals profiel op MySpace op en verstuurde daarmee nare berichten naar een 13-jarig meisje en gewezen vriendin van haar dochter. Het laatste bericht was dat de wereld beter af zou zijn zonder dat meisje. Het pleegde daarop zelfmoord.

De vrouw wordt aangeklaagd op grond van de Computer Fraud and Abuse Act. Die wordt normaliter louter ingezet tegen hackers. Het is de eerste keer dat een zaak met een sociaal net onder deze wet tegen computermisbruik speelt.

Consumentenbond blij, Ziggo niet, met bijna 15.000 klachten over Ziggo dat volgens het FD naar de beurs wil, maar dat zelf ontkent. Het hele scenario heeft de elementen in zich om één van de grote drama’s van de telecommarkt te worden, zo eentje die we moesten meemaken met de geldjagers van UPC en die KPN dankzij Scheepbouwer ternauwernood kon afwenden zes jaar geleden. Overigens zit de markt nu met een duopolie van deze bedrijven.

Buitenlandse overnemende bedrijven hebben niet met Nederlandse klanten en werknemers. Dat merkt nu ook Wegener: 400 tot 800 ontslagen bij Wegener, weet het FD. De vraag is of, en zo ja hoe, de teloorgang van regionale kranten te stoppen is.

En specifiek buitenlands is dit niet. In De Pers zegt Peter Paul de Vries, voorheen van beleggersvereniging VEB, dat enorme bedrog van Paul Kuiken met Landis zijn weerga niet kent in Nederland. "De bestuurders zetten alles opzij, volgens de curatoren dus ook boekhoudregels en wetten, om geld op te halen bij banken en beleggers."

Zolang hebzuchtigen zich laten bedriegen is er weinig aan te doen. Zo kunnen Duitsers de iPhone voor 1 euro kopen. Bij een abonnement van bijna 90 euro in de maand, dat wel.

Nog zo’n duurkoop onder de streep: de Volkskrant is positief over Army of Two van Electronic Arts, maar vindt het niet leuk dat de gezamenlijk optrekkende twee schietende spelers beiden op Xbox Live zijn geabonneerd. Dat verhoogt de prijs van het spel met 120 euro per jaar!

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond