Deel dit artikel
-

OD2 verkocht vorig jaar 3 miljoen muziekdownloads

OD2, de Engelse leverancier van muziek en technologie voor legaal downloaden, heeft vorig jaar drie miljoen muziekdownloads verkocht. Bijna gelijktijdig meldde de muziekindustrie dat het van plan is om het illegaal downloaden in Europa juridisch aan te pakken.

OD2 is enkele jaren geleden opgericht door popmuzikant Peter Gabriel met als doel een legaal alternatief te ontwikkelen voor het illegaal downloaden dat toen sterk in opkomst was, met name via Napster. Het bedrijf is een van de partijen die de technologie en de catalogus levert voor de online verkoop van downloads, in Nederland maken onder meer Planet Internet, Chello en Tiscali gebruik van OD2, in totaal heeft het bedrijf rond de dertig klanten.

Tegenover Reuters zegt ceo Charles Grimsdale van OD2 dat zijn bedrijf vorig jaar drie miljoen tracks heeft verkocht. Het is nog een bescheiden aantal in vergelijking met de hoeveelheid illegale tracks die er gedownload worden, en ook in verhouding tot het aantal verkochte legale downloads in de Verenigde Staten. Marktleider iTunes Musicstore, van Apple, verkocht sinds de start in de lente van vorig 25 miljoen tracks, zo maakte het medio december bekend.

In de zomer van vorig jaar startte de muziekindustrie in de Verenigde Staten met het aanpakken van illegaal downloaden. Het stuurde dagvaardingen naar 382 mensen die illegaal muziek aanboden voor downloaden via peer-to-peer netwerken zoals Kazaa. Met de meeste mensen kwam RIAA tot een schikking, voor bedragen die volgens Cnet gemiddeld drieduizend dollar bedroegen.

De juridische stappen leken effect te hebben. Zo constateerde Nielsen//NetRatings een daling van het bezoek aan peer-to-peer netwerken, in juni waren er nog 7 miljoen unieke bezoekers per maand voor Kazaa, in de maand november bleek dat gedaald tot 3,2 miljoen. Vorige week kwam NPD Group echter tot de conclusie dat het gebruik van peer-to-peer netwerken na zes maanden waarin het daalde, juist weer aan het toenemen is. Het constateerde dat in de maand november het gebruik 14 procent hoger lag dan in de maand september, zo meldt Cnet.

Dat weerhoudt de muziekindustrie er niet van om in Europa een soortgelijke campagne tegen 'uploaders' te voeren als in de Verenigde Staten. Juridisch adviseur Allen Dixon van brancheorganisatie IFPI, de International Federation of the Phonographic Industry, zegt tegenover de Wall Street Journal dat "rechtszaken waarschijnlijk dit jaar zullen plaatsvinden". De interesse voor deze aanpak is gegroeid na het bekend worden van de omzetcijfers voor de Amerikaanse muziekmarkt, geleverd door Nielsen SoundSCan, waaruit bleek dat de omzet vorig jaar met slechts 0,8 procent is gedaald. Er was sprake van een positief effect van legaal downloaden, zonder deze omzet zou de daling 2,1 procent bedragen, aldus NielsenSoundScan. "De ervaring in de Verenigde Staten leert ons dat sommige mensen de boodschap pas begrijpen als er daadwerkelijk juridische actie wordt ondernomen", aldus Dixon.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond