Deel dit artikel
-

Offertes voor energiehandel binnen paar minuten

Webbouwer Tam Tam heeft voor energiegroothandel E.ON Benelux een applicatie gebouwd waarmee tussenhandelaren van E.ON offertes en contracten kunnen aanvragen voor hun klanten. Een proces dat voorheen enkele dagen in beslag nam, kost nu enkele minuten.

E.ON Benelux richt zich op de zakelijke markt. Het energiebedrijf werkt voornamelijk met tussenhandelaren die de stroom aan de eindgebruiker leveren. De tussenhandelaren zijn kleine servicemaatschappijen zoals Westland Energie, NRG XS en Nutsbedrijf Regio Eindhoven.

Tam Tam heeft de online applicatie achter een login gebouwd. E.ON geeft alleen logins aan klanten waar ze een relatie mee hebben. Beide partijen tekenen daarvoor. Een wizard met vier stappen genereert gedetailleerde bindende offertes. Klanten kunnen ook online bindende contracten afsluiten.
Actuele bindende offertes zijn cruciaal voor de energiehandel omdat prijzen enorm fluctueren en energie niet is op te slaan.

Het proces voor offerteaanvraag kostte voorheen enkele dagen. De rekenafdeling moest handmatig cijfers van de aanvraag in Excel-sheets met ingewikkelde rekenformules zetten. Bij de tussenhandelaren gaat het om relatief kleine offertes. Daardoor kon het proces worden versimpeld en geautomatiseerd.

De energiemarkt wordt volgend jaar verder geliberaliseerd. Tam Tam heeft geen plannen zich volledig op die markt te storten. "We willen wel graag dit soort applicaties bouwen", zegt productmanager Diede in't Veld. "Wij geloven in deze manier van zakendoen. Mensen kunnen via online applicaties samenwerken of toegang geven tot een dienst of informatie."

E.ON had al een vergelijkbare online dienst voor het midden- en kleinbedrijf. De eigen automatiseringsafdeling van E.ON had die applicatie gebouwd. Michiel van Eijck, manager wholesale van E.ON, besloot voor de Wholesale Solution in zee te gaan met specialisten van buiten. "Het risico dat er een bug in de site zou zitten wilde ik niet zelf dragen", zegt Van Eijck.

Tam Tam is in 1996 opgezet door de broers Paul en Bart Manuel. Het bedrijf heeft nauwe contacten met de TU Delft, waar Bart Manuel heeft gestudeerd. Volgens Diede in't Veld had het bedrijf in 2001 een omzet van drie miljoen euro en maakt het winst.

Deel dit bericht

8 Reacties

Evert

Wat een onnodige TamTam. Nuon heeft dat al geruime tijd draaien op haar site http://www.nuonbusiness.com. Ook voor niet-Nuon klanten (want daar zijn offertes toch ook voor?).

Bert

Begrijp ik het nu goed, draagt Tam-Tam de risico's voor fouten in de transacties als gevolg van bugs in hun applicatie?Verder is niet duidelijk welke risico-analyse ten grondslag ligt aan de keuze voor Tam Tam. Blijkbaar heeft Michiel van Eijk weinig vertrouwen in zijn eigen automatiseringsafdeling. Of dit gebaseerd is op eigen ervaringen wordt wederom niet duidelijk.

Ferry

Dus als ik het goed lees dragen Paul en Bart Manuel van TAM TAM de risico's ? Wat een luxe dat e.on met een eigen IT -afdeling en met een eigen bestaande gelijksoortige site nog eensbij "specialisten" van buiten zoiets laat maken en hosten.Of doen ze dat om de energie-prijzen weer eens op te krikken !!! 🙂

yaddayadda

Tam Tam is wel opgericht door 2 ex-Accenture mensen dus met de kwaliteit zal het wel goed zitten. Tss… gekissebis hierboven!

Rudolf

'Accenture, dus met de kwaliteit zal het wel goed zitten.' Boute uitspraak die vroeger (tot twee jaar geleden) ook zeker van toepassing was op de accountants van Anderson en PricewaterHouse. Ahum …

Joop Erlenmeijer

yadda yadda, dat jij bij Accenture hebt gewerkt en nu Tam Tam hebt opgericht, zou je gewoon opschrijven als je er trots op was

Bart Manuel

Beste yaddayadda, Rudolf en Joop, Wij zijn geen ex-Accenture mensen, en hebben geen idee waar dit verhaal vandaan komt. Desgewenst vertellen we graag meer over onze werkelijke achtergrond. Bart en Paul Manuel

Sander

Hebben jullie soms iets 'tegen' Accenture? Toevallig wel de marktleider in de consulting industrie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond