Deel dit artikel
-

OM eist in hoger beroep 4 jaar cel voor kaartjesoplichter

Het OM in Leeuwarden heeft vrijdag in hoger beroep vier jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk geëist tegen een man die wordt verdacht van grootschalige oplichting in Stadskanaal en Wolvega met de online verkoop van kaartjes voor concerten en evenementen.

Die kaartjes werden nooit geleverd. De naam van de webshop leek veel op een bestaande site en de webwinkel zag er professioneel uit. De verdachte huurde een kantoorpand waar hij nimmer verscheen.

Nadat meerdere mensen aangifte hadden gedaan werd de man in juni 2012 aangehouden en in verzekering gesteld voor een aantal dagen. Nog geen maand later registreerde hij een domeinnaam voor een webshop voor wit- en bruingoed die in september 2012 van start ging. Hij gebruikte zonder toestemming een banner van Scheer & Foppen. Als vestigings- en afhaaladres werd het eerdere kantooradres gebruikt.

Betalen kon via iDEAL of creditcard, maar als men dat probeerde verscheen er een foutmelding met het verzoek het bedrag op een bepaalde bankrekening te storten. Levering zou altijd de volgende dag plaatsvinden maar vond nooit plaats. Bij klachten of vragen kon men een 0900-telefoonnummer bellen voor 0,45 euro per minuut waarbij men minutenlang in de wacht werd gezet, maar nooit iemand te spreken kreeg.

Van contacten of contracten met de groothandel of andere leveranciers is niets gebleken, terwijl er werd gemeld dat uit voorraad geleverd kon worden. In januari 2013 werd de man opnieuw aangehouden en hij zit sindsdien vast.

In totaal zijn volgens het OM honderden mensen benadeeld. Meer dan honderd mensen hebben aangifte gedaan. Uiteindelijk hebben 79 mensen een vordering benadeelde partij ingediend. De schade bedraagt tienduizenden euro’s. Het OM vindt nagenoeg alle vorderingen toewijsbaar.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot 3 jaar cel met ook toewijzing van nagenoeg alle vorderingen van de benadeelde partijen. De verdachte stelde echter hoger beroep in.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond