Deel dit artikel
-

‘Internetoplichting verschuift naar malafide webshops’

Oplichting via online handelsplaatsen als Marktplaats zal plaatsmaken voor oplichting via malafide webshops. Dat verwacht Jesse van der Putte, coördinerend fraudeofficier van justitie voor internetoplichting. Hij zegt dat in het juninummer van OM-magazine Opportuun.

De online handelsplaatsen worden door oplichters steeds vaker gebruikt als advertentieplatform, waarna een koper wordt weggelokt naar de site van een malafide webwinkel. Een sterke aanwijzing is het misbruik van het ‘waarborg webwinkelen’. Criminelen kunnen dat logo kopiëren, maar de hyperlink achter het logo werkt niet.

De aanpak van oplichting via online handelsplaatsen als Marktplaats is de laatste twee jaar sterk verbeterd, stelt Van der Putte. Voorheen kwamen alle aangiftes van internetoplichting terecht op wijkbureaus bij afzonderlijke rechercheurs. Landelijke verbanden werden niet zichtbaar. Veelplegers kwamen nauwelijks in beeld.

Dat veranderde met de komst van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), een politieteam dat werkt onder het gezag van officier van justitie Van der Putte. Het Meldpunt is ondergebracht bij de politie-eenheid Noord-Holland. Daar komen alle aangiftes nu terecht.

In 2012, het eerste jaar dat het Meldpunt operationeel voluit draaide, kwamen er veertigduizend aangiftes binnen. Die aangiftes zijn binnen het Meldpunt geanalyseerd, veredeld en omgezet in 120 ‘voorbereide onderzoeken’. De 120 voorbereide onderzoeken dekken twintigduizend aangiftes. Daarvan zijn inmiddels 60 onderzoeken gedraaid.

De landelijke trend is dat veelplegers van internetoplichting tot onvoorwaardelijke celstraffen worden veroordeeld. Voor een strafrechtelijk vonnis is wel vereist dat er sprake is van ‘een samenweefsel van verdichtsels’ en ‘een valse hoedanigheid’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond