Deel dit artikel
-

Omslagpunt bereikt: meer tablets verkocht dan pc’s

In het laatste kwartaal van dit jaar worden er voor het eerst meer tablets verkocht dan pc’s. Marktonderzoeker IDC verwacht dat 2015 het eerste complete jaar is waarin de pc het aflegt tegen zijn slanke, draagbare tegenhanger.

Tablets maar ook smartphones zullen pas in de komende jaren echt grootschalig doordringen in alle delen van de wereldbevolking. Er komen steeds meer tablets op de markt, van minder dan 350 dollar, waardoor  steeds meer mensen er een kunnen kopen.

De echte omwenteling in de mondiale digitalisering speelt zich echter nog een treetje lager af: bij de smartphones. Ook daarvan komen steeds meer goedkopere modellen op de markt. Een ‘telefoon met internet’ wordt toegankelijk voor de volgende miljard wereldburgers.

IDC zegt niets over welke besturingssystemen de grootste zullen worden over een paar jaar. Het ligt echter voor de hand dat er Android en iOS grote stukken van de mobiele taart zijn weggelegd. Windows is traditioneel sterk georiënteerd op de pc-omgeving. Er zijn vooralsnog weinig signalen dat ontwikkelaars, en uiteindelijk dus de gebruikers, dat Windows Mobiel beginnen te erkennen als een wezenelijke concurrent voor Android en iOS.

Ook op de markt voor laptops is een ontwikkeling zichtbaar, waarbij steeds meer fabrikanten de eerste stappen zetten richting Googles Chrome OS.

Foto: Arkadiusz Sikorski (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

avast

Het zat er aan te komen, echter denk ik dat de pc markt nooit volledig weg zal gaan vanwege het bedrijfsleven toch de computers nodig heeft.

Bas van der Veeken

Beetje raar alleen dat ze smartphones in het overzicht opnemen.

En smartphone staat voor mij volledig los van desktop / tablet.

Het gaat alleen om de verhouding Tablet vs. Desktop.

Jan

Interessant nieuws waar ik graag wat kanttekeningen bij plaats. Een tablet is, althans wat mij betreft, een beperkt bruikbaar gadget maar niet meer dan dat. Gelukkig heb ik niet met veel, laat staan alle merken ervaring. Gelukkig omdat ik vind dat de tablet voor weinig anders goed is dan het rijk maken van de producent, er zit immers niet veel goed werkends meer op, van de makers van allehande appjes, vooral veel onnodige die onnozele zielen alleen maar geld gaan kosten. De interoperabiliteit met internet is uit eigen belang gewaarborgd (Google, Bing). Veel, op huisvrouwen gerichte, infantiele spelletjes geen interoperabiliteit met systemen die historie schreven. De ´Groten´ nu met een compleet gamma aan diensten, desk- en latop pcs, smartphones en tablets in ruime mate. Het met weinig sense uitkleden van de klanten lijkt de route. Hoe kan je zo egoistisch met de gebruikers omgaan als je niet eens goed werkende apparatuur levert. Het begon met de race om de mobiele telefoons. Geen programma werd goed getest, nieuw model verkopen die hap. Werkt niet? Terugnemen, recentste revisiestand deed het al een stuk beter. Marketing, verkopen integer en naar klantenwens? Neen – lozen die machines, ons ervaring opdoen is belangrijker dan het beruikersplezier van de gebruiker. Zelfs een Appel 🙂 valt vaker uit de boom. De industrie moet nog meer rommel kwijt mo het goed te leren. Eerder leerde je eerst, werd alles gestest en dan ging je aan de slag. Nu eerst alle kanalen volstoppen jokken in de media, instructieboeken die niet kloppen, eerst geld en dan pas kwaliteit. De revolutie loopt teneinde, alleen het echte werk zal overblijven. Ben heel benieuwd.

Kees

De webwinkelmarkt zal in 2014 ook blijven groeien. Het online bestellen en vergelijken via smartphone en tablet blijft een grote driver voor de markt.

Jacob Indo

Geachte EMERCE,

Ik, J.A Indo vind het heel goed dat u zulke nuttige informatie op uw site zet. Daarom wil ik u bij deze hartelijk bedanken! Ook namens al mijn werknemers en collega’s

m.v.g.

J.A. Indo

Ahmed Abhaid

Whahahahahahahaha… wat een **** onzin

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond