Deel dit artikel
-

Omstreden ‘adviseur’ Newconomy krijgt 15 maanden cel

Jules van der Vegt, de ondernemer die begin 2001 probeerde het noodlijdende internetbedrijf Newconomy te redden, krijgt 15 maanden gevangenisstraf voor een reeks van geweldplegingen, waaronder de bedreigingen van de toenmalige Newconomy directeur Maurice de Hond. Van der Vegt zat al enige tijd in hechtenis en moest twee weken terug na een langdurig onderzoek van het Openbaar Ministerie voor de rechter verschijnen.

Begin 2001 probeerde De Hond samen met Van der Vegt, die hij amper kende en had leren kennen via oud D’66 voorzitter en internet ondernemer Tom Kok, via een ’proxy fight’ (overnamegevecht) de meerderheid van de aandelen van Newconomy te verwerven. Die poging liep volledig uit de hand. Emerce berichtte hier in september 2001 als eerste over.

Newconomy kwam in 2000 in de problemen door een liquiditeitstekort. Dat was ontstaan nadat huisbankier ABN Amro om onbekende reden het investeringsbedrijf een krediet van vijftig miljoen gulden had geweigerd. Eind januari tekende De Hond een contract met de vennootschap Iulus van ’corporate raider’ Jules van der Vegt. Die zou samen met De Hond de aandelen overnemen en tien miljoen euro als lening inbrengen en het recht krijgen om na 1 mei 2001 voor 2,5 euro per stuk 900.000 aandelen in Newconomy te verwerven. Van der Vegt beloofde dat hij Newconomy aan een winst van 120 miljoen dollar per jaar zou helpen.

Het gedrag van Van der Vegt stuitte echter op veel weerstand, en De Hond wilde van hem af. Die weigerde echter een compensatie van 50.000 gulden en begon De Hond onder druk te zetten. Daarop werd De Hond door onbekenden geïntimideerd. Nadat hij op straat was overvallen en zijn auto in brand was gestoken – incidenten die steeds samenvielen met anonieme telefonische dreigementen – riep De Hond de hulp van de politie in. Die kon in eerste instantie weinig uitrichten. De Hond refereert aan de kwestie in zijn eigen boek De Vijfde Dimensie.

Van der Vegt is veroordeeld op grond van een reeks van misdrijven, waaronder oplichting. De bedreigingen van enkele personen en een poging tot afpersing zijn naar het oordeel van de rechtbank dermate verwerpelijk, dat er sprake is van "een ernstige inbreuk op de rechtsorde."

"Verdachte heeft er blijk van gegeven geen enkele moeite te hebben met het stelselmatig bedreigen en lastig vallen van personen," zo staat te lezen in het vonnis. "Hierdoor heeft verdachte zijn slachtoffers op ontoelaatbare wijze onder druk gezet."

Van der Vegt werd vorig jaar al eens aangehouden. Pogingen om hem anderhalf jaar in het Pieter Baan Centrum te stoppen mislukten, volgens Van der Vegt zelf. "Ik heb 25 dagen niet gegeten, dus ik ben in topconditie," vertelde hij Quote.

Deel dit bericht

1 Reactie

Johan

Het werd tijd

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond