Deel dit artikel
-

Omzetgroei bij Amazon vertraagt, eerste rode cijfers in zeven jaar

De koers van Amazon daalde zojuist met 9 procent nadat de online retailer een tegenvallende netto-omzet voorspelde van tussen de 116 en 121 miljard dollar, waar analisten hadden gerekend op minstens 125 miljard.

Amazon zette in het eerste kwartaal 7 procent meer om: 116,4 miljard dollar versus 108,5 miljard een jaar eerder. Onder de streep was een verlies van 3,8 miljard, mede door een investering in autofabrikant Rivian.  Ook voor het komende kwartaal verwacht Amazon verlies. Het is voor het eerst in zeven jaar dat Amazon rode cijfers schrijft.

Een lichtpuntje: Dochter Amazon Web Services groeide 37 procent.

Analisten voorspelden de laatste dagen reeds een scherpe daling van de winst per aandeel op jaarbasis en de traagste omzetgroei in het hele bedrijf in ten minste drie jaar.

Amazon rapporteerde de afgelopen twee jaar een sterke jaarlijkse winst- en omzetgroei vanwege de COVID-19-pandemie. Minder consumenten bezochten winkels en er werd meer online besteld.

Maar de kwartaalgroei van Amazon is het afgelopen jaar aanzienlijk vertraagd omdat de pandemiebeperkingen zijn opgeheven. Bovendien wordt het bedrijf geconfronteerd met een breed scala aan arbeidsuitdagingen. Bonden krijgen steeds meer grip op de bedrijfsvoering. Medewerkers van een Amerikaans Amazon-magazijn in het Newyorkse stadsdeel Staten Island hebben begin deze maand voor het vormen van een vakbond gestemd. Het bedrijf zegt liever direct met werknemers te onderhandelen. Amazon claimt dat de bemoeienis van vakbonden ten koste gaat van de innovatie.

De pandemie en de daaropvolgende oorlog in Oekraïne hebben ongewone groei en uitdagingen met zich meegebracht, zegt Andy Jassy, CEO van Amazon.

Amazon kondigde eerder deze maand een brandstof- en inflatietoeslag van 5 procent aan voor verkopers op zijn marktplaats die de verzenddiensten van het bedrijf gebruiken door de hoge benzineprijzen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond