Deel dit artikel
-

Omzet- en winstdaling bij eBay

eBay weet met moeite het bedrijf aan te passen aan nieuwe marktomstandigheden en de tegenvallende economie. De kwartaalcijfers bevestigen dat beeld. De winst daalt met 31 procent en de omzet met 6,7 procent. Marktplaats.nl-achtige dochters doen het goed.

In de drie maanden tot de jaarwisseling zag eBay de omzet met 145 miljoen dalen tot 2,04 miljard dollar. De nettowinst zakte met bijna eenderde tot 531 miljoen dollar. Als reden voor de tegenvallende cijfers meldt eBay de sterke dollar en mondiale economische tegenwind.

Dat blijkt uit de cijfers die eBay gisterenavond publiceerde (download PDF).

Het bedrijf verkeert echter ook in een strategische heroriëntatie op de markt waar het niet direct grote successen mee boekt. De nieuwe bestuursvoorzitter John Donahoe wil dat de site minder op een veiling gaat lijken en meer op een normale webwinkel. Hij streeft naar een gezonde en natuurlijk ogende combinatie van het veilingmodel en artikelen tegen een vaste verkoopprijs.

Afgelopen twaalf maanden werd er steeds minder gehandeld op eBay. Afgelopen kwartaal bedroeg de omzet van de afdeling Marketplaces 1,046 miljard dollar. Dat is tien procent minder dan het kwartaal ervoor, maar 18 minder dan het jaar ervoor. Bijna de helft, 49 procent, van de bruto handelswaarde op eBay’s platformen ging tegen een vaste verkoopprijs van de hand. Een jaar eerder was dat nog 42 procent.

De opvallende groeiers bij eBay zijn classifieds-sites als Marktplaats.nl. Daar groeide de omzet afgelopen jaar met 57 procent. Nog harder groeit de omzet uit tekst- en beeldreclame op eBay’s sites: een plus van 139 procent. Voor beide categorieën worden geen absolute cijfers afgegeven.

Komend jaar ligt de focus behalve op reclame en rubrieksadvertenties ook op Paypal. De internetkassa moet nog vaker los van eBay gaan worden gebruikt. Vooralsnog lijkt Donahoe in die opzet te slagen. De omzet ging met 11 procent omhoog naar 623 miljoen. In totaal handelde Paypal voor 16 miljard dollar aan transacties af, een plus van 14 procent. Het aantal actieve gebruikers steeg met 23 procent tot 70 miljoen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond