Deel dit artikel
-

Omzetdaling van 23 procent bij online reisbureaus

Amerikaanse reissites hebben in de maand september 23 procent minder omzet geboekt, maar de totale online bestedingen zijn niet sterk gedaald. Dit zeggen onderzoeksbureaus Nielsen//NetRatings en Harris Interactive . De malaise in de luchtvaartsector begint ook effect te hebben op de aanbieders van internettoegang in de lucht, ook daar vallen ontslagen.

Online reisbureaus hebben de afgelopen weken al aangegeven wat voor hen het effect is van de huidige malaise in de luchtvaartsector. Priceline stelde de omzetverwachting voor het huidige kwartaal bij, Ebookers ontsloeg personeel en de site voor zakelijke reiziger BizzTravel.com ging failliet, vanwege een sterke afname van het aantal boekingen na de aanslagen.

Nielsen//NetRatings en Harris Interactive zeggen nu in een gezamenlijk onderzoek dat er in september 23 procent minder omzet is geboekt ten opzichte van de voorgaande maand. Een forse daling, maar ten opzichte van september vorig jaar betekent de omzet van 1,1 miljard dollar een stijging van 44 procent. "Reizen is goed voor een kwart van de online bestedingen, een teruggang betekent dat het effect heeft op de gehele e-commerce sector", zegt Sean Kaldor, vice president analytic services bij Nielsen//NetRatings.

De totale online omzet in de maand september bedroeg 4,7 miljard dollar, een stijging van 54 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit groeipercentage verschilt ook niet sterk met dat van augustus (57 procent) en is zelfs aanzienlijk beter dan juli (39 procent). Volgens Kaldor is de dalende omzet bij reissites goed gemaakt met een sterk stijgende omzet bij boeken, kleding en witgoed. De onderzoekers beantwoorden niet de vraag in hoeverre de teruggang binnen de online reisbranche zich zal doorzetten.

Ook aanbieders van internettoegang en e-mail tijdens vluchten lopen schade op als gevolg van de malaise in de luchtvaartsector. Enkele maanden geleden werd het aanbieden van internettoegang en e-mail tijdens vluchten nog een grote toekomst toegedicht. Boeing stelde dat de markt over tien jaar een waarde zou vertegenwoordigen van 45 miljard dollar. Zowel Boeing, met zijn eigen dienst Connexxion , als het Europese consortium Airbus begonnen met het uitrusten van vliegtuigen met internettoegang. Airbus nam een belang van dertig procent in het bedrijf Tenzing .

Tenzing maakte bekend dat het tachtig medewerkers zal ontslaan, meer dan de helft van al het personeel. "De gebeurtenissen van 11 september en de dramatische economische gevolgen daarvan hebben de investeringsplannen van luchtvaartmaatschappijen sterk veranderd", constateert ceo Edward Nicol van Tenzing. Het bedrijf heeft nu zeven klanten, waaronder het inmiddels failliete Swissair, Singapore Airlines, Virgin Atlantic en het Scandinavische SAS. Ook Connexion ontsloeg onlangs al tweehonderd van de zeshonderd medewerkers, aldus Reuters. Het bedrijf zou zich nu meer willen richten op toepassing van zijn satelietsysteem voor militaire doeleinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond