Deel dit artikel
-

Ondanks afzeggen MWC veel smartphone aankondigingen

De Fira Barcelona in de Catalaanse hoofdstad ligt er deze week verlaten bij. Vandaag had daar het Mobile World Congress moeten beginnen, veruit de grootste telecombeurs ter wereld. Maar door afzeggingen van grote telecombedrijven in verband met het coronavirus werd het evenement anderhalve week geleden geannuleerd. Fabrikanten organiseren deze week niettemin hun eigen presentaties.

Volgens Fortune is er veel frustratie onder de 100.000 bezoekers over het terugvragen van entreegelden en betalingen voor hotelboekingen. Organisator GSMA geeft daarover nog steeds geen enkele duidelijkheid, behalve dat exposanten geen compensatie krijgen. Vliegtickets worden in de meeste gevallen al helemaal niet vergoed.

Hotels schatten het verlies op 112,4 miljoen euro. Ze probeerden de afgelopen dagen met speciale kortingen alsnog toeristen te trekken. Musea in Barcelona hebben hun prijzen met 35 procent verlaagd.

Voor exposanten is de schade minstens zo groot. MWC is in eerste instantie een handelsbeurs waar veel belangrijke contracten worden gesloten. Op de beurs worden doorgaans ook veel nieuwe producten aangekondigd. Die aankondigingen gaan voor zover mogelijk gewoon door.

Sony Nederland nodigde vrijdag de Nederlandse pers uit voor een preview van zijn nieuwste smartphones in Amsterdam. Vanmiddag mag de pers in Amsterdam een ‘virtuele keynote’ vanuit Barcelona bijwonen van Huawei. Na afloop worden nieuwe producten getoond. Het Chinese bedrijf opende zaterdag zijn eerste winkel in Barcelona. Dochter Honor organiseert vandaag alsnog een kleinschalig persevenement in Barcelona naast een presentatie via YouTube.

Oppo gaat zijn Find X2-smartphone die het afgelopen zaterdag in Barcelona had willen onthullen over twee weken presenteren. Het Chinese bedrijf zal behalve de opvolger van de Find X-smartphone uit 2018 vermoedelijk ook zijn nieuwe smartwatch laten zien.

HMD Global zou op WMC 2020 de Nokia 10 en een Android WearOS horloge lanceren. Dat gaat alsnog gebeuren in een later stadium, maar een datum is nog niet bekend gemaakt.

Of de lancering van nieuwe smartphonemodellen in deze turbulente periode wel verstandig is, valt te bezien. Analisten verwachten dit jaar een flinke dip in de verkopen van smartphones als gevolg van het coronavirus. Enerzijds door productieproblemen, de productie zou volgens experts met 12 procent kunnen dalen, anderzijds door dalende verkopen in met name China. Ook Samsung zou daar de gevolgen van kunnen merken. Dat bedrijf begint in maart met de verkoop van het nieuwste model van zijn vlaggenschip Galaxy.

Ook andere congressen en beurzen merken de invloed van het coronavirus. IBM trok zich terug uit het RSA congres dat donderdag begint nadat ook telecombedrijf AT&T annuleerde. In totaal hebben dertien bedrijven afgezegd. Er worden 40.000 bezoekers verwacht in San Francisco.

De Game Developers Conference, halverwege maart in San Francisco, moet het zonder Chinese bezoekers stellen. Zij mogen het land niet in. Sony en Oculus (Facebook) blijven ook hier weg.

Voorlopig gaan congressen als Google I/O, Facebooks F8, Microsofts Build en de ontwikkelaarsconferentie van Apple (in mei en juni) nog gewoon door.

Foto Toa Heftiba via Unsplash

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Zit de echte dip niet gewoon in smartphone-moeheid? Een iPhone 6s draait ook nog vaak prima mee. Het nieuwe is er vanaf, en of we nou op al die megapixelbloat zitten te wachten betwijfel ik ook.
Maar goed, ik ben al echte post-smartphone generatie. Maak nog wat kiekjes, luister er muziek/podkasten op, een heel enkele navigatie als ik in buitenland vastloop, en doe in het post-Facebook gedachtegoed weer aan de SMS.
Je houdt een complete werkdag per week over.

Jan

Tsja, Bert, ik ben bang dat de ‘smartphone-moeheid’ meer van toepassing is op jou (maar ook mijn) leeftijd en dat de doelgroep nog volop meegaat in het jaarlijks geweld.

Ik heb zelf net een nieuwe iPhone 8 gekocht, die draait alles als een malle en kost de helft van een 11. Maar mijn zoon piekert er niet over, veels te oud 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond