Deel dit artikel
-

Ondernemerschap wordt onvoldoende beloond

Maar liefst 64% van de respondenten van een onderzoek van VNU Business Publications onder de lezers van de vakbladen Emerce en Computable geeft aan dat ondernemerschap niet voldoende beloond wordt binnen Nederlandse bedrijven. Ook geeft 56% van de respondenten aan dat de Nederlandse cultuur ondernemerschap onvoldoende stimuleert.

Toch blijkt dat ondernemerschap wel degelijk leeft in Nederland. Van de respondenten die geen eigen bedrijf hebben, ziet 80% zich als ondernemend en overweegt 71% om in de toekomst zelfstandig
ondernemer te worden. 13% heeft concrete plannen. Overigens is de belangrijkste reden om af te zien van het zelfstandig ondernemerschap het niet willen opgeven van de zekerheid van een vast inkomen.

Het onderzoek is in maart 2004 in opdracht van Emerce uitgevoerd door VNU Business Publications, Research and analysis. In totaal hebben 409 respondenten, voornamelijk in de functiegroepen businessmanagement, commercieel management, ict-management en consultancy deelgenomen. De werving van respondenten vond via de site van Emerce en de e-mailnieuwsbrieven van Computable plaats.

Meer resultaten uit het onderzoek worden in het volgende nummer (21 mei) van Emerce gepubliceerd.

Deel dit bericht

4 Reacties

Peter Oude Ophuis - al negen jaar succesvol ondernemer

Deze uitspraak kan alleen maar afkomstig zijn van mensen die geen ondernemer zijn en dat ook nooit zullen worden. Het kenmerk van een ondernemer is juist dat hij er van overtuigd is dat hij beter beloond zal worden door zaken voor eigen rekening en risico aan te pakken dan in loondienst. Overigens is het materiele daarbij slechts een gedeelte van de beloning, maar in de praktijk ook altijd beter dan het loondienst alternatief.Mensen die de zekerheid van een vast inkomen niet willen opgeven zijn per definitie geen ondernemers en moeten niet zeuren dat ze het wel zouden wilen als het maar beter beloond zou worden. 

anoniem

Het hangt er maar net vanaf wat onder ondernemerschap verstaan wordt. Wie de durf heeft om de risico's te dragen die het ondernemerschap met zich mee brengt mag daarvoor van mij rijkelijk beloond worden. Maar helaas heb ik de laatste jaren als werknemer ervaren dat er ook ondernemers zijn die hun ondernemersrisico afwentelen op anderen. Als het tij tegen zit, of er gewoon sprake is van beroerd ondernemerschap blijken leveranciers, kantoorverhuurder, bank, fiscus en werknemers opeens het ondernemersrisico te dragen. Ze kunnen fluiten naar hun centen en hun baan omdat de tent failliet gaat. Ondertussen bljikt steeds dat vlak voor het faillisement de activa en de inkomsten al waren weggesluisd naar een nieuwe B.V. zodat waarin deze 'ondernemer' zijn activiteiten kon voortzetten. Wel zelf de lusten genieten, maar de lasten ondertussen door anderen laten dragen. In de afgelopen 5 jaar ben ik hier zelf als werknemer maar liefst drie keer het slachtoffer van geworden. Deze 'ondernemer' heeft het kunstje waarschijnlijk zelfs nog vaker geflikt. Curatoren doen niets omdat er geen geld meer in de boedel zit. De FIOD/ECD geeft geen prioriteit aan faillisementsfraude. Kortom: de kans dat je als ondernemer wordt gepakt is buitengewoon klein. Het zure is ook nog dat tot de dag van het faillisement zo iemand iedere maand een flink bedrag aan managementvergoeding toucheert via een van zijn andere B.V.'s. Helaas blijkt dat mijn ervaringen van de afgelopen 5 jaar verre van uniek zijn: faillisementsfraude loont kennelijk. Kortom: een goede beloning hoort zeker bij ondernemers die ook werkelijk risico dragen. Maar pak dan ook de mensen aan die de schade van mislukte avontuurtjes bij anderen terecht laten komen.

Nathan Skwortsow

Peter, ik ben het 100% met je eens. Een ondernemer is om 17:00 niet klaar met werken, maar denkt 365 dagen per jaar aan het verbeteren van zichzelf en zijn bedrijf. Dit soort commitment is zeldzaam bij mensen in loondienst, zeker wanneer ze geen aandelen of opties hebben.

Hans Anders

Een onderzoek doen onder lezers van Computable en Emerce, en dan vaststellen dat 'ondernemerschap wel degelijk leeft in Nederland'. Da's knap! Ik ben benieuwd naar de andere conclusies.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond