Onderzoeker wil virtuele munt voor energiehandel

VUB-onderzoeker Mike Mihaylov wil een variant op de bitcoin genaam NRGcoin (eNeRGy coin) introduceren voor het verhandelen van groene energie tussen gebruikers.

Elektriciteitsnetwerken veranderen gaandeweg in zogenoemde smart grids – netwerken waarop van moment tot moment informatie wordt uitgewisseld over vraag en aanbod. Daardoor kunnen productie en consumptie van elektriciteit veel beter op elkaar worden afgestemd.

Onderzoeker Mike Mihaylov van het Scanergy-project – dat gefinancierd wordt door de Europese Unie – wil nu een speciale virtuele munt voor dit doel introduceren, de NRGcoin. Deze staat gelijk aan 1 kilowattuur groene energie en maakt – net als de Bitcoin – gebruik van een grootbork of blockchain.

De voordelen van de NRGcoin zijn volgens Mihaylov evident. De eigenaar van zonnepanelen ontvangt altijd dezelfde prijs per kilowattuur (1 NRGcoin) en loopt dus niet langer het risico dat de stroomleverancier eenzijdig de prijs verlaagt.

Centraal in het systeem staat de slimme meter. Wanneer de zonnepanelen energie leveren aan het smart grid, genereert de meter automatisch NRGcoins. Gebruikers die energie inkopen, betalen met NRGcoins.

Een essentieel onderdeel van het systeem is dat NRGcoins vrij verhandelbaar zijn. Gebruikers kunnen op elk moment van de dag NRGcoins in- en verkopen tegen de actuele koers in euro’s.

2 Reacties

Helemaal goed. De verhandelbaarheid zal zich echter wel beperken tot klanten per energie leverancier. De energie leveranciers zullen voorlopig onderling niet toestaan dat NRGcoins verhandelen worden. Daarvoor zijn ze teveel elkaars concurrenten en een dergelijk openloop systeem acht ik onwaarschijnlijk. Maar als closed loop “NRGcoins wallet” zie ik het helemaal zitten!

Waar wachten de energieleveranciers nog op?

in aanvulling op de vorige reactie. Een NRGcoin moet ook onderhands te verhandelen zijn. De “koerswaarde” is niet noodzakelijkerwijs de “handelswaarde”.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug