Onderzoekers: omzet e-mailmarketing stijgt, rest daalt

De omzet binnen e-mailmarketing zal dit jaar verdrievoudigen. Dit zegt Forrester Research in een onderzoek dat later deze week zal verschijnen. Technologiesite CNet citeert uit het onderzoek, het legde tevens de hand op een onderzoek van Gartner waarin de omzetdaling voor online advertising dit jaar op driehonderd miljoen dollar wordt geraamd.
De conclusie van Gartner , in een rapport dat ook later deze week wordt gepresenteerd, betekent relatief goed nieuws voor de online advertising branche. Vorig jaar bedroeg de omzet binnen internetreclame in de Verenigde Staten 8,2 miljard dollar. De verwachting van Gartner dat het dit jaar 7,9 miljard zal bedragen betekent naar verhouding een geringe teruggang. Hoewel daarbij aangetekend moet worden dat er voordien sprake was van hoge groeipercentages, die lijken nu wel definitief tot het verleden te behoren.
Forrester is aanzienlijk pessimistischer over de ontwikkeling van de omzet binnen online reclame dan Gartner. De omzet van ondermeer banners, buttons en sponsorshops zal dalen met achttien procent, aldus Forrester, tot een bedrag van zes miljoen dollar dit jaar. Vorig jaar was dit nog 7,6 miljard dollar. Enig lichtpuntje vormt e-mailmarketing. De omzet binnen dit segment verdriedubbelt bijna, aldus Forrester, van vierhonderd miljoen dollar vorig jaar naar 1,1 miljard dollar dit jaar.
Voor volgend jaar verwacht Forrester een omzetgroei van slechts vijf procent, tot een bedrag van 6,3 miljard dollar. Het onderzoeksbureau stelde de verwachting bij. Eerder verwachtte Forrester nog een omzet van zeven miljard dollar in 2002. In augustus stelde ook Jupiter Media Metrix de verwachtingen bij, maar dan voor dit jaar (geen 7,3 miljard, maar 5,7 miljard dollar omzet). Pas in 2003 zal de markt weer opleven, zegt Forrester, dat het optimisme van weleer verruilt lijkt te hebben voor pessimisme. Gartner verwacht die omslag na het tweede kwartaal van volgend jaar.
Denise Garcia van Gartner vindt de huidige teruggang binnen de online advertisingbranche nog wel meevallen. "In 2000 was tweederde van de adverteerders dotcom, we weten dat de overgrote meerderheid daarvan dit jaar is verdampt, (?) je zou verwachten dat dit resulteert in een omzetdaling dit jaar van veertig of vijftig procent." Overigens constateerde het IAB dat over de eerste zes maanden van dit jaar de omzet aan online reclame in de Verenigde Staten met 7,8 procent is gedaald.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Martijn
Tja, dat komt natuurlijk door alle shit-spam die rond wordt gestuurd. Als het maar genoeg wordt gedaan, zijn er altijd mensen die eraan verdienen.Banners zijn uit, pop-ups en spam erger dan ooit: ik heb een Hotmail-adres waarop ik elke week MINSTENS 20 spam-mailtjes krijg. 300 miljoen Hotmailers geloof ik, dus dat is 300.000.000 X 20 = 6.000.000.000 spammailtjes per week. Alleen al Hotmail! Daar verdienen altijd wel een aantal mensen aan.
Sjoerd Keijser
E-mail marketing is een veel breder begrip dan alleen maar het ongevraagd mailen van bestanden. Sterker nog, wat ons betreft is e-mail marketing opt in: ontvangers geven dan toestemming om e-zines te ontvangen. Daarnaast zetten wij e-mail ook steeds meer in als kosten besparend middel, voorbeelden daarvan zijn: - nieuwsbrief om bestaande Intranet info onder de aandacht te brengen- Interne e-zine als vervanger van de papieren nieuwsbrief- persberichten op een goedkope maar verzorgde wijze rondsturen- Ecruitment: 'warm maken & houden' van potentieel personeel- Beurzen & seminars: de gehele registratie loopt voortaan per mail- als naslag werk van een persconferentie met allerhande links naar bronnen e.d. E-mail marketing is niet de grote vijand: met personalisatie van de content, en een juist gebruik van een database kun je er hele nuttige dingen mee doen.
mark molenaar
De markt zal absoluut enorm gaan stijgen, maar de manier van afrekenen zal enorm gaan verschillen. In 2000 werden nog enorm veel deals nog op CPM basis afgesloten. Forrester (volgens een onderzoek uit januari 2001) verwacht dat het aandeel van CPM deals in 2003 17% van de omzet in de markt gaat uitmaken. Het resterende omzetaandeel van 83% zal volgens het onderzoek gaan naar Hybride of Performance Based deals(affiliate marketing). Partijen als TradeDoubler.nl, CJ.com, Mbuyu, Netdirect, Resultonline etc. zullen ongeduldig wachten tot 2003. Uiteraard zal een aanpassing van de huidige CPM tarieven nog wat roet in het eten kunnen gooien. P.S. Ik heb in 1996 ook wel eens wat onderzoeken gelezen van Forrester en consorten die niet helemaal (of helemaal niet) uitkwamen, maar je moet de trends uit de onderzoeken halen en die onthouden.
John Wittmaekers
Als uitgever van webomgevingen probeer je je altijd te verdiepen in de doelstellingen van de adverteerder die in jouw doelgroep is geinteresseerd en dus zijn uiting kenbaar wil maken aan die doelgroep. De veranderende markt waarin directe omzet voorrang krijgt boven lange termijn branding vraagt dus ook om een andere manier van adverteren. Het gaat de adverteerder om "Boter bij de Vis" en dus zal de advertentieverkoper in staat moeten zijn een integrale communicatiemix aan te bieden aan zijn adverteerder. Dus wellicht de integratie van een webshop, gecombineerd met persoonlijke aanbiedingen per e-mail en een banner verwijzend naar de aanbieding. Dit alles om respons te optimaliseren en verkoop / transacties te stimuleren. Hiervoor is men bereid een bedrag te betalen dat mogelijkheden biedt aan de websiteuitgever! Niet zozeer het aantal banners, of het aantal e-mails zal toenemen, maar de toegevoegde waarde per banner / e-mail zal toenemen. Uiteraard zal de adverteerder die toegevoegde waarde moeten ervaren lvorens ervoor te betalen, maar betalen zal hij/zij!
Jos Akkelbroo
Zijn er mensen die weten of partijen als TradeDoubler, Netdirect, Happypoint, Kliks, etc. etc. nog winst maken of dat deze ook slecht gaan net als de rest in de dotcom sector? Ben ik wel benieuwd naar eigenlijk.
Bas van de Haterd
Als bedrijf dat zijn site button en banner vrij heeft gehouden en alle reclame inkomsten wil genereren met e-mail marketing is dit natuurlijk goed nieuws. E-mail marketing werkt ook veel minder irritantie op. Ik heb het dan natuurlijk niet over SPAM, maar over echte e-mail marketing. SPAM heeft daar niks mee te maken. SPAM is een uitvloeisel van de DM branche die niet snapt dat er mensen zijn die best bereid zijn hun adres te geven, maar je moet ze dan wel wat te bieden hebben. En de DM branche heeft dat in veel gevallen niet, dus Spammen ze, zowel via gewone post als e-mail. Nu moet je daar ook nog eens een onderscheid in maken trouwens. Wij zien zo nu en dan mensen die claimen zich nooit aangemeld te hebben, die wij zouden Spammen. Uiteraard worden die meteen afgemeld en het komt in meer dan de helft van de gevallen voor dat vervolgens een familielid bij ons begint te klagen dat wij hem niet meer mailen. Spam is in sommige gevallen relatief (niet bij het hotmail voorbeeld hierboven, want hotmail is gewoon het perfecte junkmail account). Anyway. E-mail marketing pur sang heeft de toekomst. Wij halen Click Trough percentages van procenten (we hebben nog bij geen enkele campagne onder de 1% gezeten). Ik durf zonder problemen een pay per click campagne aan te gaan, maar adverteerders durven met die percentages ook gewoon CPM deals aan, want dat is makkelijker in te plannen in het budget. En dan heb ik het over advertenties. Nog niet eens over persmission based acties als Happypoint, Euroclickx, Reclamemail of "partnermailings". Die scoren nog hoger, maar hebben dan ook een andere insteek. E-mail marketing heeft een grote toekomst. Maar de integratie, het totaalpakket, daar moet de echte winst uit gehaald worden. Websites verdwijnen niet en sponsoring erop ook niet. Alleen moet er anders mee omgegaan worden.