Online betalen met enkel je handtekening
Een Antwerpse startup Sign2Pay wil snelle online betalingen gaan faciliteren met weinig meer dan een handtekening. Het bedrijf zegt dat een handtekening unieke kenmerken bevat die moeilijk zijn te kopiëren.
Het bedrijf stond vorige week op The Next Web in Amsterdam, tussen tientallen andere door The Next Web geselecteerde startups. Oprichter Nicolas Mertens ziet betalen met een handtekening als een alternatief voor de huidige betaalmethoden die vaak nog altijd erg omslachtig zijn. “Zeker als je met een bankcalculator moet betalen, dat remt spontane aankopen. Met ons systeem is het plaatsen van een handtekening op het scherm van je smartphone of tablet de enige handeling.”
Mertens is nu bezig om webwinkels over te halen om Sign2Pay aan te bieden naast bijvoorbeeld iDEAL- of creditcardbetalingen. Daartoe moet de koper eenmalig zijn handtekening invoeren en deze koppelen aan een bestaande bankkaart.
De handtekening wordt geanalyseerd en digitaal vastgelegd inclusief de bewegingskenmerken. “Je kunt een handtekening wel namaken als je flink je best doet, maar niet de manier waarop je hem plaatst. Op deze wijze kunnen we kopers nagenoeg foutloos identificeren.” Sign2Pay is zo overtuigd van de handtekeningherkenning, dat het garant staat voor de betaling. Het bedrijf garandeert ook betrouwbaarheid naar zijn klanten. De startup schrapt winkels die slecht presteren of niet leveren.
Mertens heeft een media-achtergrond. Hij werkte voor Vlan.be (uitgeverij Roularta), The Next Web en voor betaalbedrijf Icepay. Ook is hij medeoprichter van incubator Idealabs. Sign2Pay bestaat nog maar enkele maanden. Vooralsnog heeft Mertens alleen de Europese markt op het oog.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Paul Haarman
Op het eerste gezicht lijkt deze betaaloplossing erg fraudegevoelig, maar als je er wat langer over nadenkt denk ik dat het juist een prima oplossing is. Het mooie is dat je een menselijke dimensie aan de digitale handtekening toevoegt (de unieke beweging) en dat gaat juist een stukje verder dan de 100% digitale oplossing die nu geboden wordt met algoritmische versleutelingen. In de beginjaren van het internet heb ik met een bedrijf van mij voor vele online retailers productfinancieringen via de combinatie digitaal/menselijk afgewikkeld, dat was ook 100% fraude-proof, alleen minder snel en toen is men op volledig digitaal overgeschakeld. Dit lijkt me zowel een snelle als degelijke wijze. Ik ben benieuwd.
glen
ik denk dat de techniek een mooie aanvulling is naast de vingerprintscanner of andere biometrische kenmerken. Het zal in de toekomst vooral gaan om een slimmere combinatie van verschillende verificatie lagen om je ID 99% waterdicht te maken.
C
Nog goedkoop ook, 2,5% + €0,25 per transactie