Deel dit artikel
-

Online betalen: Nieuwe alternatieven voor de creditcard

Om de angsten rond het verstrekken van persoonlijke gegevens en creditcardnummers via het Internet weg te nemen, wordt er hard gesleuteld aan alternatieven voor online betalingen. Het Nederlandse FoneXS richt zich op betalingen via de telefoonlijn. Europay International en SmartAxis bouwen aan het Clip-programma, waarmee consumenten hun digitale aankopen kunnen betalen via een e-purse.

FoneXS introduceert een dienst waarmee Internet-betalingen via de telefoon kunnen worden afgehandeld. De methode richt zich specifiek op kleine bedragen, en is gebaseerd op snelheid: Het systeem vergt geen extra software-installatie en is onafhankelijk van de manier waarop men met Internet in verbinding staat.

De betaling geschiedt door kortstondig te bellen naar een telefoonnummer waaraan een vast tarief per gesprek is gekoppeld. FoneXS controleert of de verbinding tot stand is gekomen en afhankelijk hiervan wordt toegang verleend tot de gewenste pagina. Het bedrag wordt afgerekend via de telefoonrekening.

Het Clip-systeem rekent op de medewerking van banken die aangesloten zijn bij Europay. De e-purse stelt mensen zonder creditcard, zoals minderjarigen, in staat om online betalingen uit te voeren. Het systeem richt zich op digitale producten met relatief lage prijzen, zoals muziek, software en games. Europay noemt het een "significante stap in de ontwikkeling van e-commerce."

Smartaxis zal de benodigde software en diensten zoals transactie-processing leveren aan de banken. Europay heeft al overeenkomsten met 3000 handelaren in digitale producten, zoals aanbieders van digitale muziek, nieuws en prepaid telefonie. Zij komen nu terecht in het zogenaamde SmartAxis Business Network. De twee schatten de wereldmarkt voor digitale goederen dit jaar op zo'n 11 miljard euro.

Deel dit bericht

8 Reacties

Sebastiaan

Dit is de eerste stap van online-catalogselling naar echte e-commerce. Multipay introduceerde onlangs de Teletik. Deze pre-pay achtige kaart is volgens hun al verkrijgbaar bij de sigarenboer om de hoek. Ik hoop echter dat deze organisaties een goede marketing campagne gaat voeren en hun krachten bundelen. Anders zitten we binnen no-time met vijftien verschillende standaarden.

judith kuiper

Deze betaalvorm bestaat al in de vorm van Switchpoint, een dienst die KPN aanbiedt: via een 0900 nummer wordt er ingebeld en krijgt men toegang tot de site. Er kan een vast bedrag worden afgerekend of per tijdseenheid worden betaald.Een prepaid kaart is een ander interessant alternatief voor niet-creditcard bezitters. Naast de benodigde marketing inspanning is hierbij tevens een uitgebreid distributienetwerk van belang en een betrouwbare partij als uitgever van de kaarten!

Maiko

Volgens mij wordt op deze manier, de steeds meer populaire, kabelmodem genegeerd. Zo ver ik weet kan er nml niet gebeld worden met een kabelmodem. En worden deze gebruikers dus achtergesteld, dat geldt ook al voor het alternatief van Kpn, daar moet je ook voor terug naar de trage modem verbinding, als je uberhaupt al een modem naast je kabelaansluiting hebt. Oplossingen op basis van verouderende technologie.

E. Crum

Het betreft hier mijns inziens een leuke en betrouwbare dienst, echter wat zijn de verschillen van bijvoorbeeld de dienst Switchpoint waarbij de betaling eveneens via de telefoonnota verloopt?

Peter Claessens

De oplossing van Fonexs is niets nieuws. Deze oplossing bestaat al een jaar of 5. Raar dat dit nu als iets nieuws gebracht word. SwitchPoint van KPN biedt dezelfde oplossing voor ALLE internetgebruikers. Zij hebben tenminste ook aardig wat klanten die niet in de porno zitten.

R.Poulus

Deze vorm van betalen is absoluut niet nieuw. Al ruim 4 jaar wordt deze vorm van betalen al toegepast door een groot aantal telecom operators in binnen en buitenland. In Nederland kunnen er nog maar kleine bedragen worden afgerekend middels de telefoonota, maar in Belgie en Duitsland is het al mogelijk tot 50 euro bij de klant in rekening te brengen (heel handig voor bijvoorbeeld abonnementen e.d.) .

philippe

In 1 van de bovenstaande reacties stond een opmerking over achterstelling voor de kabelgebruikers. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met een kabelaansluiting te betalen op internet. Je belt dan een betaalnummer met een gewone telefoon of mobiel. via deze lijn krijg je een code die je weer op je internet pagina intoets. Daarmee kun je ook op basis van pay per minute of pay per call toegang krijgen tot afgeschermde content. http://www.izi-xs.nl is een systeem dat veelvuldig in de erotiek wodt gebruikt. Verder is het tegenwoordig ook mogelijk om met behulp van reversed SMS billing betalingen te doen. Je ontvangt dan een sms-je (waar je vooraf goedkeuring voor hebt gegeven). Dit ontvangen van het sms-je kost de consument een bepaald vast bedrag. Deze technieken bestaan al meer dan 2 jaar. Gek dat niemand ze kent. De erotiekbranche verdient er een goede boterham aan, dus er zijn voldoende mensen die de systemen gebruiken en dus ook kennen.

Rob

Europay noemt het een "significante stap in de ontwikkeling van e-commerce." Haha, sedert die wasmiddelenreclame dat woord op de buis slingerde is het helemaal in. Zoals alle voorgaande reacties aangeven, is dit niets nieuws, behalve dan de aanbieder die een poging waagt. Het is één van de geknutselde oplossingen die ophoudt te bestaan op het moment dat er een werkelijke oplossing komt. En wat de betalingen van de minderjarigen betreft, daar zullen de vaders en moeders ook nog wel wat op te zeggen hebben. PrePaid lijkt een aardig alternatief, maar zoals Judith zegt, dit vereist een kostbaar distributie netwerk waarvan de kosten zeer aanzienlijk op kunnen gaan lopen, zeker als het om relatief kleine bedragen gaat. De verkoper van de kaart wil namenlijk ook wel wat verdienen. Ook is het niet denkelijk dat de consument meer dan *50 op een kaarte laat staan omdat hij eens een boek of CD wil gaan kopen. Ik vraag mij trouwens af of iedere onderneming maar zo PrePAid kaarten uit mag geven. Perslot is dit een vorm van krediet waar je volgens mij een bank voor moet zijn of een telco die daar toestemming voor heeft gekregen van de NB.Nee, we hebben nog een hele lange weg te gaan….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond