Deel dit artikel
-

Online gokken neemt toe

Momenteel is 3,8 procent van de Nederlandse internetters actief met online gokken, vorig jaar was dit nog 3,1 procent. Dit zegt het College voor toezicht op de kansspelen. Opmerkelijk is dat het gokken vaak vanaf de werkplek lijkt te gebeuren.

Het gokken via internet bij digitale casino's of speelautomaten is in Nederland nog niet toegestaan. Wetgeving daarvoor is al geruime tijd in de maak. Het onderzoek van het College voor toezicht op de kansspelen richt zich daarom op een illegale activiteit van internetters. Het kopen van loten via internet is niet in de cijfers meegenomen, dit wordt niet gezien als 'e-gaming', maar als e-commerce.

Voor het onderzoek naar e-gaming in Nederland zijn 8593 personen ondervraagd, die beschikken over internettoegang. Een groep van 324 mensen gaf aan het afgelopen jaar minstens eenmaal via internet gegokt te hebben, dat staat gelijk staat aan 3,8 procent van de internetpopulatie, oftewel 266 duizend mensen.

De bestedingen van deze groep aan online kansspelen zijn ook onder de loep genomen. Gevraagd naar de uitgaven in de afgelopen twaalf maanden kwam er echter een ander antwoord uit de bus (186 euro), dan wat de ondervraagden opgaven over de bestedingen per maand (42 euro). De omzet bedraagt daarmee minimaal 50 miljoen euro, maar maximaal 134 miljoen euro. Het laatste bedrag is betekent een toename van ruim dertig procent in vergelijking met vorig jaar.

Een kwart van de deelnemers speelt ten minste 1 keer per week, zo komt naar voren in het onderzoek. Iets meer dan de helft gokt 1 keer per maand, of vaker. "Het profiel van de e-gamer duidt erop dat het vooral jonge mannen met een laag inkomen zijn", zo luidt de conclusie. Maar het College tekent daarbij aan dat "de onderzoeksgegevens met voorzichtigheid benaderd moeten worden".

"Problematisch gedrag bij e-gamers komt nauwelijks voor", constateert het College. Eenderde van de spelers geeft echter wel aan dat het "gemakkelijker meer geld uitgeeft dan gedacht, gemakkelijker vaker meedoet dan gepland en moeilijker kan stoppen dan gewild". Maar dit zou volgens het onderzoek niet "direct tot echte problemen leiden".

"Opmerkelijk is dat bijna eenderde van de deelnemers speelt via een bedrijfsnetwerk", aldus het College. "Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden dat een belangrijk gedeelte van de gokkers op internet dit op het werk doet."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond