Deel dit artikel
-

“Online reclamemarkt Europa groeit 10,2 procent”

De markt voor online reclame in zes Europese landen, waaronder Nederland, groeit dit jaar met 10,2 procent Volgens mediabureau Zenith Optimedia en PricewaterhouseCoopers ligt een opleving in het verschiet.

Het onderzoek concentreerde zich op de markten in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland. Reuters bericht over het onderzoek, zelf maken Zenith Optimedia en PricewaterhouseCoopers (op hun site) nog geen melding van de onderzoeksresultaten.

Volgens beide opstellers van het rapport zal er in de eerder genoemde zes Europese markten dit jaar 886 miljoen euro omgezet worden, een toename van 10,2 procent in vergelijking met vorig jaar.

De markt voor online reclame zit al enige tijd in het slop, het is voor het eerst sinds lange tijd dat er in onderzoek weer gesproken wordt over een groei met dubbele cijfers. De komende vier jaar zal die groei zich doorzetten, aldus de onderzoekers. In 2007 zal er voor 1,25 miljard euro omgezet worden, waarmee er sprake is van een toename van 41 procent over vier jaar.

Het is met name de populariteit van 'paid search', de reclame bij zoekresultaten, waarmee de groei aangejaagd wordt. Verder is het de opkomst van breedband waar internetreclame van zal profiteren, aldus Zenith Optimedia en PricewaterhouseCoopers. De gecombineerde markt voor internettoegang en online reclame zal in de periode tot 2007 groeien met 7,4 procent.

In september bracht de Nederlandse afdeling van het Interactive Advertising Bureau (IAB) ook cijfers over de Nederlandse markt naar buiten. In 2002 constateerde het een netto-omzet van 31,5 miljoen euro, een stevige groei tegenover 2001 toen de netto-omzet 20,5 miljoen euro bedroeg.

De laatste cijfers uit de Verenigde Staten dateren ook van 2002. In het vierde kwartaal bedroeg de omzet aan online reclame er 1,6 miljard dollar, aldus het IAB. Dat was 4 procent lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor, maar het betekende voor het eerst sinds tijden weer een toename in vergelijking met het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal van 2002 bedroeg de omzet 1,5 miljard dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond