“Online recruitment is toch een combinatie van clicks en bricks”

VNU en Randstad zien geen heil meer in een op zichzelf staande positie van carrièresite Newmonday.com. Beide partijen zoeken het nu in de combinatie met titels als Intermediair en Computable. Heeft de op zichzelf staande vacaturesite nog wel toekomst?
De shake-out onder de vacaturesites, die eerder dit jaar door Monsterboard werd afgekondigd, telde deze week een nieuw slachtoffer. Na Clickwork van PCM stopte Newmonday.com , het samenwerkingsverband van Randstad en VNU, ermee. De site heeft op termijn geen overlevingskansen en zal daarom aan VNU-titels als Intermediair en Computable worden gekoppeld.
Maarten den Ottolander van Randstad ziet dit als een trend die ook in andere sectoren is te bespeuren. "Je ziet in het bankwezen bijvoorbeeld dat de online activiteiten toch weer dichter bij de kerntaken van het moederbedrijf komen te staan. Ook voor werving en selectie geldt dat het toch een combinatie moet zijn van clicks en bricks. Het blijkt dat standalone sites, zelfs die in het b-2-b segment, moeilijk winstgevend zijn te maken". Den Ottolander stelt dat enerzijds de markt voor werving en selectie is ingezakt en anderzijds de advertentiestroom minder is geworden.
Betekent dit nu dat ook de overige vacaturesites aansluiting moeten zoeken bij offline merken? Volgens Dina Boonstra, directeur bij Wegener eMedia, is een koppeling van bladen zeker belangrijk. "Van de mensen die Jobtrack.nl bezoeken komt ongeveer de helft binnen via onze dagbladen, dus een sterke koppeling is voor ons zeker van belangrijker". Ook voor de adverteerder is deze koppeling commercieel aantrekkelijk, stelt Boonstra. "Wij zien als trend bijvoorbeeld dat advertising gekoppeld wordt aan specifieke vacatures, of bedrijfspresentaties". In de huidige advertentiemarkt geen slechte combinatie.
Dat de advertentieinkomsten dalen, ziet ook Rob Brouwer, directeur van Monsterboard.nl . Hij vindt echter niet dat online werving en selectie daarmee ten dode is opgeschreven. "Wij verkopen ook toegang tot onze cv-database en zo hebben we nog wel meer inkomstenbronnen", zegt hij. Dat bedrijven minder werven, ziet Brouwer wel, maar daarmee is de rol voor online activiteiten nog niet voorbij. "De online bestedingen aan recruitment bedragen misschien 3 procent van het totaal, maar dat gedeelte gaat groeien", meent Brouwer. "Wij zien dat bedrijven minder werven, maar ze stoppen er niet helemaal mee. In de gezondheidssector bijvoorbeeld wordt veel meer geworven. Bedrijven zoeken de meest effectieve en kostenbesparende manier van werven en dan is een online recruiter vaak goedkoper".
Ook volgens Martijn van de Veen van het Duitse Jobpilot hebben op zich staande carrièresites wel degelijk toekomst. Koppeling met offline merken is namelijk niet alleen voorbehouden aan sites van uitgevers als PCM of VNU. "Wij zoeken het in partnerships, zoals met Rails. Nee, de grootste fout van Newmonday lag in hun Europese ambities. Die kwamen te laat", aldus Van de Veen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
BramBo
Rare jongens die online vacaturestites. Nu de economie wat terugloopt, en de ontslagen je rond de oren vliegen, zal het aantal (werkloze) bezoekers van vacaturebanken toenemen. Snelle jongens die gouden bergen beloven beweren dat meer bezoekers het makkelijker maakt om 'adverties' te verkopen. Helaas neemt het aantal vacatures af, dus het gat tussen vraag en aanbod (klassiek!) zal groter worden. Zouden werkzoekenden straks moeten gaan betalen voor toegang tot de databanken met de schaars wordende vacatures? Gaat ook niet werken, want uit presentatie van NewMonday zelf blijkt al dat de meerderheid van de bezoekers niet werkzoekend is, maar slechts ter orientatie en zelfbevrediging van zijn eigen positie dergelijke sites bezoekt. De shake-out onder vacaturesites kon niet uitblijven, maar NewMonday had ik niet onder de slachtoffers verwacht. Blijkbaar hebben ze zich toch in de vingers gesneden met de re-branding. Snel weer terug naar intermediair.nl
Lion Sabot
er is nog iets dat nader toelichting verdient: de oud CEO van Randstad heeft er nooit een punt van gemaakt zijn afkeer van internet te ventileren. Swart is om een aantal redenen "weggegaan", een ervan is o.a. de investeringen in internet. In het kader van het geven van een (misplaatste) boost aan het gekwetste imago (lees in de gunst komen van beleggers) is deze periode een uitgelezen moment om dat te doen. Dit is voor beleggers de drukste periode en iedereen begrijpt dat er iets moet gebeuren om het vertrouwen in meerdere opzichten terug te winnen van de grote beleggers. Als Randstad in goede doen was dan was het besluit pas halverwege het volgend jaar gevallen want dan was duidelijk geworden of de voorspellingen ("over 6 mnd gaat 't beter") uit(zouden)komen. Randstad had haast!
Harry de Koning
En er zijn natuurlijk altijd aasgieren die ergens van willen meeprofiteren. Ik tiepte per ongelukte {nextmonday.nl; http://www.nextmonday.nl } in en zie daar……..