Deel dit artikel
-

Online vacatureaanbod blijft dalen

De dalende lijn in het online vacatureaanbod blijft doorzetten. Werkzoekenden in marketing, PR en media hebben minder keus. In december 2007 was er nog een stijging te zien in het aantal geplaatste vacatures online in Nederland.

Afgelopen december daalde de algehele Nederlandse index van alle sectoren tezamen met 9 punten naar 147. De index voor het aantal online vacatures in marketing, PR en media stond in december op 94, waar dat in november nog 102 was. Ter vergelijking, in december 2007 stond de index voor deze sector op 150.

Dat blijkt uit de maandelijkse barometer van Monster voor de online arbeidsmarkt. De resultaten zijn gebaseerd op circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven.

Vergeleken met december 2007 is het beeld duidelijk minder rooskleurig. De algemene index bleef afgelopen december steken op 147, in vergelijking met dezelfde maand in het voorgaande jaar 58 punten lager en een daling van 28 procent. Sinds mei 2008 is de dalende lijn ingezet. De afgelopen jaren was nog een stijging te zien in december, in 2008 was dit niet meer het geval.

De sectoren die vorig jaar het hardst getroffen werden door de economische teruggang waren financiële dienstverlening, HR en onderzoek & ontwikkeling. Alleen in de juridische sector (+22) en bij de overheid (+7) nam het online vacatureaanbod in 2008 toe.

Net als vorige maand is de sector gezondheidszorg & sociaal werk een positieve uitzondering op de arbeidsmarkt. De Index in deze sector steeg met 8 punten. Ook de bouw liet een lichte stijging zien (+ 1), de sector fiscaal & accounting bleef gelijk. Alle andere sectoren lieten een daling van de Index zien. De Index van de sector transport & logistiek daalde met 30 punten het hardst.

In Europa is dezelfde trend te zien als in Nederland. De Europese index daalde in december met 14 punten en staat nu 15 procent lager dan in december vorig jaar. In Frankrijk nam de Index met 16 punten het meest af. Ook Zweden (-11) en Groot-Brittannië (-11) lieten een flinke daling zien. In België was de daling met 5 punten het lichtst.

Bron foto: wili hybrid (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond