Deel dit artikel
-

Ook IBM in breedband via stopcontact

IBM start samen met energiebedrijf CenterPoint Energy een test met breedband via het stroomnet. Vorige week werd al bekend dat Google en Goldman Sachs 100 miljoen dollar investeren in een bedrijf dat hetzelfde doet.

CenterPoint zal een test doen in Houston in augustus. Het zal ook samen met IBM een technologiecentrum openen in de stad, aldus Reuters. Hoeveel de test gaat kosten wil CenterPoint niet zeggen.

De technologie van breedband via het internet wekte recent ook al de interesse van Google. Samen met zakenbank Goldman Sachs en uitgever Hearst investeerde het in het bedrijf Current Communications Group, dat zich richt op breedband via het stopcontact. Volgens de Wall Street Journal ging het om een bedrag van 100 miljoen dollar.

Ook in Nederland zijn er testen gedaan met snel internet via het stroomnet. Nuon startte in 2001 een proef onder de naam Digistroom, waarbij 180 huishoudens in Arnhem internet via het stopcontact kregen. Ondanks verlening van de proef kwam het uiteindelijk niet tot invoering van de technologie. Volgens Nuon kende de technologie nog beperkingen en was de exploitatie niet winstgevend te krijgen, zo meldde het in 2003 tegenover WebWereld na het stopzetten van Digistroom.

De Europese Unie ziet juist wel heil in breedband via het stopcontact, als een middel om iedereen de mogelijkheid te geven een breedband aansluiting te nemen. Nu is men afhankelijk van de beschikbaarheid via telecom- en kabelbedrijven, waarmee de verdere groei van breedband vertraagt. In april kwam EU-commissaris voor de Informatiemaatschappij Viviane Reding met het advies aan telecomautoriteiten en energiebedrijven om zich meer in te zetten voor internet via het stopcontact.

Deel dit bericht

1 Reactie

Frank

Dit is nu al de zoveelste keer dat dergelijke proeven gedaan worden. Zoek maar eens op internet+stopcontact.  Je kunt je afvragen of wired netwerken nog wel de toekomst hebben…. zal het niet beter zijn te investering in een wereldwijde wireless dekking, waarmee je met betaalde inlogcodes tegen betaling op verschillende snelheden kunt internetten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond