Deel dit artikel
-

OpenX wint terrein als alternatief voor Doubleclick

De belangstelling voor OpenX groeit als alternatief ad serving-systeem. Kleine en grote uitgevers en exploitanten verkiezen de onafhankelijkheid van dit open source systeem boven DoubleClick van marktleider Google.

Het nog jonge Nederlandse advertentienetwerk Adcombination is de volgende die kiest voor het OpenX-systeem. Tim van der Bilt: "We gebruiken OpenX als basis voor ad serving. Het is open source en ik vind het belangrijk dat het onafhankelijk is, niet van Google of Microsoft. Voor de optimalisatie van de distributie van de advertenties van onze klanten gebruiken we weer andere software".

Een andere partij die in het najaar van 2009 OpenX inschakelde is Eredivisie Media. Automotive-uitgeverij Motomedia gebruikte het open source systeem reeds voor sites als Zomoto, Autoblog en Auto.nl. Daarnaast hebben ‘multinationals’ als eBuddy en Spil Games naar eigen zeggen weinig andere keus dan OpenX vanwege de schaalbaarheid en de technische flexibiliteit.

Behalve de open source-gedachte is ook de onafhankelijkheid van Google en andere giganten een reden dat uitgevers voor OpenX kiezen. Google publiceerde drie weken geleden de nieuwe versie van Doubleclick. Het bedrijf doet zichtbaar een greep naar marktdominantie. Doubleclick is nu namelijk door iedereen gratis te gebruiken die tot 90 miljoen reclame-impressies serveert. Dat betekent dat hooguit een heel klein clubje Nederlandse uitgevers Google moeten betalen voor Doubleclick.

Sinds november 2009 heeft OpenX een distributieovereenkomst met Microsoft. Daarbij verwijzen de partijen elkaar klanten door voor respectievelijk display- en tekst-advertentiesystemen.

Het bedrijf OpenX trok een jaar geleden nog 10,4 miljoen dollar extern kapitaal aan. In totaal staken gerenommeerde investeerders als Accel, Mangrove en Index Ventures 30,5 miljoen dollar in de onderneming. Het zegt maandelijks 300 miljard advertenties uit te serveren via 150.000 aangesloten sites.

Foto: trialsanderrors (cc)

Deel dit bericht

13 Reacties

Ingrid

"Doubleclick is nu namelijk door iedereen gratis te gebruiken die tot 90 miljoen reclame-impressies serveert. Dat betekent dat hooguit een heel klein clubje Nederlandse uitgevers Google moeten betalen voor Doubleclick." Betekent dit dat partijen als Webads, Adseven en Acquire nu geen commissie meer hoeven te betalen aan Doubliclick? Direct danwel indirect.

Anne van Duin

Interessant, als OpenXmarket nog wat doorzet komt er eindelijk een goed alternatief voor publishers. Uit eigen ervaring weet ik dat niet alles al perfect is, maar onafhankelijkheid en de integratiemogelijkheden die openxbied zijn voor meeste publishers wel erg belangrijk.

Bram Fasseur

Ik zou, voordat we conclusies gaan trekken, wel eens cijfers over het gebruik van OpenX en Doubleclick in NL/EU willen zien. Heeft iemand die?

N Berkhout - eBuddy

OpenX is zeker bezig een volwassen en volwaardig Admanagement-systeem te worden. De basis van het systeem is redelijk doorsnee, maar met de mogelijkheid om plugins zelf te bouwen of aan te sluiten wordt het pakket beter en functioneler. Zeker met wat technische kennis kan je het systeem geheel aanpassen aan je eigen eisen en wensen. Vooralsnog zijn wij er zeer tevreden mee.

M Roelofs

@bram ja: die hebben wij (redelijk) in kaart. Groei is inderdaad fors. Ik zal proberen deze week wat data compleet te maken over #publishers. Een eerste blik leert dat vooral heel grote en technisch georienteerde/kleine publishers OX gebruiken.

Gijs Vroom

@ Maarten Stel het op prijs als je hier de data ook post, dank.

MedicalFacts, Janine

Ook Medicalfacts draait voornamelijk op OpenX. Je kan met het systeem een hoop meer dan andere systemen en is veel nauwkeuriger. Voor een paar klanten doen we ook nog DART omdat die dat perse willen mij wij geven echt de voorkeur aan OpenX. We zijn dan ook zeer bereid om anderen te helpen als die dat willen. http://www.medicalfacts.nl

Rein Vogel

Ook tmg experimenteert en probeert al geruime enige zaken met openX naast Dart. Naar volle tevredenheid tot zo ver.

Paul Hottinga

Blijft mooi de discussie onafhankelijk etc. Ook OpenX heeft belangen net zoals Google deze heeft. Belangrijker in de afweging zou moeten zijn de functionaliteiten die een systeem kan bieden, maar ook technische ondersteuning en bereikbaarheid. Hierin scoort OpenX erg goed. Blijft wel een nieuwe product dat nog volop in ontwikkeling is, eventuele bugs/onvolkomenheden moet je op de koop toenemen!

Pieter Slingerland

Mooie discussies. Wat betreft de afhankelijkheid heb ik het gevoel dat openx wat meer richting microsoft hangt http://www.microsoft.com/presspass/press/2009/nov09/11-02OpenXPublisherPR.mspx?rss_fdn=Press%20Releases Verder denk ik dat iedere publisher afzonderlijk zijn keuzes maakt voor het ene of voor het andere systeem te werken. Vanuit DQ&A werken wij met zeer veel verschillende systemen en partijen en begrijpen wij zeer goed de kosten/baten analyses. Google Admanager is vervangen door DFP small business. Deze versie kan de strijd aan met openx

JP Venmans

Sinds kort gestart met adMost. Advertentienetwerk met focus op personal finance. We werken naar volle tevredenheid met OpenX. We serveren ruim 60 miljoen impressies op sites m.b.t. wonen, beleggingen, auto's en personal finance. Wekelijks sluiten we nieuwe sites aan. Binnen enkele maanden verwachten we de 100 miljoen grens te passeren. De flexibiliteit van OpenX is een groot voordeel. We hebben al diverse verfijningen op maat laten maken. Hierbij laten we ons door OpenX Consultant Erik Geurts ondersteunen (www.erikgeurts.com).

Michiel Klonhammer

Interessante ontwikkeling maar de komst van gratis Double click is ook interessant. Toen ik met ICATT destijds Google analytics ontdekte werd ook voorspeld dat het maar beperkte nut zou hebben. Toch hebben vele van onze opdrachtgevers daar veel baat bij. Je kunt ook leren leven met te kortkomingen en profiteren van het feit dat het gratis is en heel erg stabiel.

M. Roelofs

Binnenkort veel nieuws! houd http://www.mm1x.nl in de gaten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond